SİSTEME DÂHİL EDİLEN ÇALIŞANLAR
Otomatik emeklilik sistemi 4A, 4C kapsamında sigortalı çalışanları bağlamında alan bir uygulama olup, 45 yaşını doldurmayan Türk vatandaşı olan şahıslar işverenleri doğrultusundan otomatik olarak sisteme dâhil ediliyor. Otomatik bireysel emeklilik sisteminde, işveren yalnızca işçi adına işçinin ücretinden bu kesintiyi gerçekleştirmeyle mükellef olan birey konumdadır. Kesinti çalışanın sigorta matrahı üstünden hesaplamaları yapılır ve işçinin net kazancından kesilerek emeklilik şirketine yatırılıyor.
Temmuz ayı itibariyle sahip olunan sistem 18 yaş altındaki çocuklara da aynı şekilde uygulanıyor. Çocukların BES hesabına yatırılacak her 100 liraya karşılık devlet 25 lira katkıda bulunuyor. BES, bundan sonra 18 yaş altı çocuklar amacıyla de kumbara vaziyeti görüyor. Aile üyeleri amacıyla ayrı ayrı hesap açılarak yüzde 25'lik devlet katkısından daha çok yararlanılıyor.
HER AY DÜZENLİ YATIRILIYOR
Devlet katkısı her ay derli toplu olarak hesaba yatırılıyor. Sistemden erken ayrılanlar katkıyı eksik alıyor. Sistemde on sene kazanlar devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde 60'ına, üç sene kalanlar yüzde 15'ine, 6 sene kalanlar da yüzde 35'ine lak kazanıyor. Sistemde 56 yaşına kadar bekleyenler ise devlet katkısının yüzde 100'ünü alabiliyor.
Ölüm ya da maluliyet durumunda de devlet katkısının tamamı ödeniyor. Emekliliğe hak kazananlar hesaptaki birikimini bir uygulama dâhilinde talep edebilir. Bu eşit taksitler şeklinde olabileceği gibi toplu olarak da çekilebilecek. Bir başka alternatif de hayat boyu emeklilik aylığı şeklinde olabilir. Emekliliğe hak kazanma yaşı 56.
VERGİ İNDİRİMİNDE DE KULLANILABİLİR
Ücretli olarak çalışan, serbest meslek sahipleri kendiniz ve aile bireylerinizin birikimli yaşam sigortası poliçeleri amacıyla ödediğiniz primlerin yüzde 50'si vergi indiriminde kullanılabilir.
Sağlık, hastalık, kaza, ölüm, işsizlik, doğum, analık, eğitim gibi başka yaşam sigortaları poliçesi amacıyla ödenen primlerin tamamı aylık brüt ücretin yüzde 15'ini, brüt asgari ücretin toplam tutarını aşmamak koşuluyla vergi indiriminde kullanılır.
BES NEDİR?
Bireysel Emeklilik sistemi, uzun seneler sonunda oluşturulan birikimlerin, emeklilik döneminde ek bir gelir oluşturma sistemine denmektedir. Sisteme gönderilen katkı paylarıyla, tespit edilen fonlar değerlendirilip değer oluşturulması sağlanır. Ancak Bireysel Emeklilikte bireyin en az 10 sene vakit ile kalma koşulu vardır. 10 seneden sonra 56 yaş doldurulmuşsa emeklilik hakkı kazanılmaktadır.
Belirlenen bu vakit aşıp, yaşı atlattıktan sonra, dilerseniz yaptığınız birikimleri tek bir seferde alabilirken, dilerseniz taksit şeklinde alabilirsiniz. Taksitle almanız halinde hayat boyu bu haktan faydalanabilirsiniz. BES sistemine son senelerde geniş bir talep olduğunu söylemek mümkün. Genellikle gelecek emeklilik döneminde parasal problem yaşayabileceğini düşünenler, bu sistemle kendilerini güvence altına alıyorlar.