İki yılı aşkın süredir devam eden pandeminin etkisiyle dünyada gıdadan enerjiye kadar birçok alanda fiyat artışları oldu. Küresel ölçekte elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında beş kat, doğalgazda ise 10 katı aşan artışlar meydana geldi. Bu artışlardan Türkiye de etkilenirken, yılbaşıyla birlikte elektrik ve doğalgaza zam yapılmak zorunda kalındı.
Bir yandan kademeli tarifeye de geçilirken, diğer yandan maliyetlerin vatandaşa en az etki etmesi için devletin desteği sürecek. Devlet, enerji fiyatlarındaki küresel maliyet artışlarına rağmen geçen sene doğalgazdaki faturanın da 4'te 3'ünü, elektrik faturasındaki tutarın yarısını vatandaşa yansıtmadı. Sadece geçen yıl enerji dolayısıyla sübvanse edilen miktar 160 milyar lirayı buldu. Yeni dönemde de oranları değişse de devletin vatandaşa desteği sürecek. Yeni dönemde verilen destek; doğalgazda yüzde 50, elektrikte yüzde 25 oranında olacak. Yapılacak destek 100 milyar lirayı bulacak.
TÜRKİYE SÖZ SAHİBİ OLUYOR
Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde enerjide tam bağımsızlık hedefiyle öz kaynaklarından enerji üretimi için çalışmalar da devam ediyor. Karadeniz'de bulunan toplam 540 milyar metreküplük doğalgaz, enerjide uzun dönemli kontratları sonlandırırken, 2023'te vatandaşın ihtiyacını karşılamak üzere şebekeye aktarılacak.