Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş 9. gününe girilirken petrol fiyatlarında yaşanan artışlar her gün benzin ve motorin fiyatlarına zam olarak yansıyor. Konuyu köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, eşel mobil sisteminin devreden çıkmasına dikkat çekti.
Eşel mobil sisteminin yeniden devreye alınabileceğini belirtten Güngör, yazısında, "Hatırlayın, sistem 2018'de Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde kurgulanmıştı. Tüketicinin alım gücünün düşmesini önlemek amacıyla, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar özel tüketim vergisinden otomatik bir şekilde karşılanıyor, akaryakıtın pompa fiyatı sabit kalıyordu. Yani aslında bugün, eşel mobil sisteminin tekrar devreye alınması (geçici bir süre de olsa) için sebep çok…Ya da KDV'nin düşürülmesi için…" ifadelerini kullandı.
İşte Dilek Güngör'ün bugünkü yazısı;
Dün bir arkadaşım aradı: "Gıdada KDV indi, buna rağmen enflasyon çıktı, ne iş?" diyor.
Dışarıdan bakıldığında haklı bir eleştiri…
Ancak…
Biliyorsunuz, temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den 1'e indirilmesi kararını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Şubat Cumartesi günü açıkladı. Karar, 14 Şubat Pazartesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hatırlayın o günleri…
İndirimden önce fırsatçılar öyle yüklü fiyat artışı yapmışlardı ki… Hatta bir hafta boyunca birçoğu KDV indirimini bile piyasaya yansıtmamışlardı…
Tabii, bir de hesaplama yönteminde tuhaflık var. Şöyle ki, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) TÜFE hesabını da ÜFE hesabını da yaparken yüzlerce ürünü, onbinlerce işyerinden her ay topluyor. Ayın ilk üç haftasında toplanan fiyatlar son hafta derleniyor, hesaplanıyor. Dolayısıyla da son hafta yaşanan düşüşler sepete pek de yansımıyor. Halbuki, dünyada birçok ülkede (ABD, Brezilya, Avustralya vs) enflasyon ayın 10'unda açıklanıyor. Böylece aylık fotoğraf daha net ortaya çıkıyor. Eksik gün olmadan aylık rakamların ortalaması çıkarılıyor.