'YALOVA KIVIRCIĞI' TESCİL EDİLECEK
Yalova'da etinin lezzeti, verimi ve sütüyle besicilerin tercih ettiği kıvırcık koyunun üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla 10 yıl önce başlatılan çalışmalar devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova'daki kıvırcık koyunun diğer kıvırcık koyunlardan hem genetik hem verimi hem yapısı hem de et kalitesi bakımından farklı olduğunu tespit ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Bunun sonunda da TAGEM'e Yalova kıvırcığının tescili için başvuru yaptık. Çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Aşamaları tamamladık."
'ÇAYIR TIRTILI'NA KARŞI DERİN SÜRÜM ÖNERİSİ
Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, tarlaların derin sürülmemesi ve yabancı otla mücadelenin yeterli yapılmamasının ayçiçeği tarlalarında çayır tırtılı zararlısının oluşumuna zemin hazırladığını söyledi. Kaya, "Derin sürüm yapılmalı. Zaten yüzeydeki böcekleri kuşlar yiyor" dedi.
BUĞDAY VE ARPA ÜRETİCİSİNE PRİM DESTEĞİ
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı arpa ve buğday üreticilerine, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım primi desteği ödenecek. TMO Alım Primi Desteği'ne ilişkin Cumhurbaşkanı kararı yürürlüğe girdi. Buna göre, bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olarak arpa ve buğday üretimi yapan, ürettikleri ürünlerini TMO'ya satan ve bu satışlarını alım satım belgesi ile belgelendiren çiftçilere, buğday için kilogram başına 1 lira, arpa için kilogram başına 0,50 lira 'TMO Alım Primi Desteği' ödemesi yapılacak. Bu yıl üretilerek satışı yapılan desteğe esas ürünlere, tarımsal veriler ve Uydu Tabanlı Parsel Tanımlama Modeli'ne göre belirlenen verim değerlerinin maksimum iki katına kadar ve alım satım belgesinde yer alan miktar esas alınarak destekleme ödemesi yapılacak. Desteklemeden yararlanan üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 üretim yılında verilecek diğer desteklerden de faydalandırılacak.
EVDEN ÇALIŞMA KALICI OLACAK
Türkiye'nin enerji faturasını düşürmek için tasarrufu teşvik edecek bir dizi tedbir kış ayları gelmeden süratle alınacak. Fiyat İstikrarı Komitesi'nde bu konu gündeme alındı. Çalışma Bakanlığı'nın mesai saatlerinin düşürülmesi söylemlerinin de temelini enerji verimliliğinin oluşturduğu öğrenilirken; evden çalışmaların teşvik edilmesi, hem harcanan yakıt hem de enerji faturalarından tasarruf edilmesi amaçlanıyor.
Barış ŞİMŞEK