Bakan Nebati'den emlakta fahiş zam açıklaması: Gereken neyse yapıyoruz

Son dakika haberleri... Gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışlarına yönelik kapsamlı çalışma başlatıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Gayrimenkul sektöründeki olağan dışı fiyat artışlarını yakından takip ediyoruz, konuyu mercek altına aldık. Gereken neyse yapıyoruz, yapacağız." açıklamasında bulundu. Eski kiracılarına fahiş zam yapmaya çalışan ve istediğini alamayınca evden çık baskısı kuran ev sahipleri ile onları teşvik eden emlakçılar çalışmada mercek altına alınan gruplar arasında yer alacak.

Giriş Tarihi :13 Ağustos 2022 , 10:11 Güncelleme Tarihi :13 Ağustos 2022 , 12:32
Bakan Nebati’den emlakta fahiş zam açıklaması: Gereken neyse yapıyoruz

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışlarına yönelik kapsamlı bir çalışma başlatıldığını duyurdu. Fahiş zamlar yapamayınca kiracılarını evden çıkarmaya çalışan ev sahipleri ve piyasayı manipüle eden emlakçılar için harekete geçilecek.

ETKENLER TEK TEK İNCELENİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı Risk Analizi Genel Müdürlüğü, kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık tarafından gayrimenkul sektöründe fiyat artışına sebep olan etkenler tek tek inceleniyor.

ÇALIŞMALAR KARARLILIKLA YÜRÜTÜLÜYOR
Konuya ilişkin açıklama yapan Bakan Nebati, mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verilerinin incelendiğini, analiz ve değerlendirme çalışmalarının kararlılıkla yürütüldüğünü bildirdi.

Bu kapsamda, emlak ilan siteleri vasıtasıyla gayrimenkul sektöründe fiyat artışı ve enflasyona sebep olan etkenler belirleniyor.

KİŞİLER VE FİRMALAR TESPİT EDİLİYOR
Suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozan, enflasyona sebep vererek piyasayı olumsuz etkileyen, konut satışında elde ettiği geliri doğru beyan etmeyen kişiler ve firmalar tespit ediliyor.

Enflasyonist ortam oluşturan ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli işlem başlatılması için ilgili kurumlara bilgiler iletiliyor.

EMLAKÇILAR DA İNCELEME ALTINDA
Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve ülke çapında gayrimenkul ilanı veren emlakçılara yönelik yürütülen risk analizi ile birlikte yapılan tespitler sonucu saha denetimlerine de başlanıldı.

Çalışmalar neticesinde, emlak piyasasında spekülasyon oluşturan, konut satışlarından elde ettiği gelirini beyan dışı bırakan veya eksik beyanda bulunan, başta tapu harcı olmak üzere vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen şahıs ve firmaların tespiti de gerçekleştirildi.

KİRACILARA EVDEN ÇIK BASKISI
Ev sahipleri ile kiracılar arasında son dönemde yaşanan en büyük anlaşmazlık kira artışı. Fahiş oranlarda artan kiralar nedeniyle ev sahipleri de eski kiracılarına fiyatı arttırmaları ya da evden çıkmaları için baskı yapıyor.

Ev sahiplerinin yüksek kira baskısı uyguladığı kiracılar, soluğu mahkemelerde almaya başladı. Kimi kiracılar haklarını bilirken bazıları ise ne yapacağını bilmiyor. Kiracıların ev sahiplerinin yaptığı hukuksuzluklara karşı yapmaları gerekenleri ve hakları ile ilgili uzmanlar bilgi verdi.

ZAM İÇİN TAHLİYE TEHDİDİ
Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, son zamanlarda kira tespit ve kira tahliye davalarında artış olduğunu söyleyerek, "Enflasyon artış oranı karşısında ödenen aylık kira parasını az bulan konut sahipleri şartlar oluşmuş ise kira tespit davası açtığı gibi istediği kira parasını almak için kiracıyı tahliye tehdidi altında tutarak tahliye davası da açabildiği gözlemlenmektedir." dedi.

Aylık kira parasının nasıl artırılacağının Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde düzenlendiğini belirten Göçüm, "Bu maddeye göre, ev sahibinin ilk 5 yıl kiraya TÜFE artış oranında zam talep edebilir" dedi.

TÜFE ÜZERİNDE ARTIŞ TALEP EDEMEZ
Maddede yer alan düzenlemenin emredici nitelikte olduğunu söyleyen avukat Göçüm, "Kira sözleşmesinde TÜFE artış oranının altında artış oranı kararlaştırabilir. Ancak üzerinde artış oranı karalaştırılamaz. Yasal düzenleme dikkate alındığında sözleşme başlangıcını takip eden beş yıllık süre geçmedikçe ev sahibi, 'bölgede konut değeri arttı, kira paraları yükseldi' diyerek kira parasının TÜFE artış oranı üzerinde artışını talep edemez, ek ödeme isteyemez" dedi.

KİRA SÜRESİNİN SONA ERMESİ TAHLİYE NEDENİ DEĞİL
Göçüm, beş yıllık süre dolduktan sonra ise ev sahibinin hak ve nesafet kuralına göre yörede oluşan emsal kira paralarına göre artış talep edebileceğini veya kira tespit davası açabileceğini de söyledi.

Kira süresinin sona ermesinin tahliye nedeni olamayacağını söyleyen Göçüm, konut sahibinin tahliye için haklı bir sebebi olması gerektiğini belirtti.

Göçüm, kiracının oturduğu iş yeri veya evin sahibi değiştiyse yeni ev sahibinin bir ay içinde ihtiyaç iddiasını kiracıya bildirmesi gerektiğini ve altı ay sonra da kendisi, eşi, çocukları veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ihtiyacı için tahliye davası açabileceğini söyledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN