EMEKLİLİĞİ YAKAN HARFLER
Emekli olabilmek için çalışarak ya da kendi işini yaparak veya isteğe bağlı sigorta ile prim yatırmak gerekiyor. Çalışmadığı halde bir işyerinde sigortalı gösterilmek ise 'sahte sigortalılığa' giriyor. Bu sigorta süreleri tespit edildiğinde iptal ediliyor. Eğer emekli olunmuşsa emeklilik de iptal olduğu gibi, kişiye ödenmiş aylıklar da faiziyle geri alınıyor. SGK, denetimler sonucu işyerlerini S (Sahte işyeri), Ş (Şüpheli işyeri) ve K (Kontrollü işyeri) harfleri ile kodluyor. 'Ş' harfi, işyerinin şüpheli işyeri kapsamında olduğu ve hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamı taşıyor. Bir işyerine 'Ş' kodu konulduktan sonra denetim süreci başlatılıyor. Sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' olarak değiştiriliyor ve bu işyerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor. Bir sorun olmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu kaldırılıyor ve hizmetler geçerli kabul ediliyor. Denetim sonuçlanmadan da bu işyerinden bildirilen sigortalılar, yani hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunanlar emeklilik talebinde bulunabiliyor, aylıkları da bağlanıyor. Ancak denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olması nedeniyle iptal edilmesi sonucu emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesiliyor ve geri isteniyor. 'Ş' harfi ile gösterilen yerden adınıza yapılan bildirimler fiili çalışmanıza dayanıyorsa endişe edilecek bir durum yok.
FENOMENLER 'RADAR'A TAKILDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, eticaret, sosyal medya ve uzaktan çalışma yoluyla gelir elde edenleri yakın takibe aldı. Konuyla ilgili bir süre önce başlatılan RADAR sistemi ile bu alanda gelir sağlayanlar takip ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya üzerinden elde edilen gelirleri izlediklerini belirterek, şu bilgiyi verdi: "Bugüne dek YouTube, Facebook, Instagram, Bigo Live, Twitch, TikTok, Dlive ve Scorp mecraları üzerinden 65 bin kişi analiz edildi. 50 bin kişinin, sosyal medya aracılığıyla elde ettiği gelirler üzerinden vergisel yükümlülüklerini kısmen veya tamamen yerine getirmediği tespit edildi 3 bin 500 kişi için saha denetimlerine başlandı."
OBEZİTEYE TÜRK ÇÖZÜMÜ
Sabri Ülker Bilim Ödülü'nün bu yılki sahibi Cornell Üniversitesi Nörobiyoloji ve Davranış Bölümü Doçenti ve Nancy & Peter Meinig Aile Araştırmacısı Doç. Dr. Nilay Yapıcı oldu. Bu yıl yedincisi verilen ödülün kazananı Doç. Dr. Yapıcı, "Sinir Sisteminin Yemek Yeme Güdüsünü ve Metabolizmayı Nasıl Kontrol Ettiği" konusu üzerine yaptığı çalışmasıyla ödüle hak kazandı. Ödül İstanbul'da özel bir gecede takdim edildi.
THY KABİN MEMURU ALIYOR
Türk Hava Yolları (THY) yeni kabin memuru alımı için ilan yayımladı. 1 Ocak 1984 ile 31 Aralık 2002 arasında doğmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adaylar, kabin memurluğu için başvuru yapabilecek. İlanın, yeterli başvuru sayısına ulaşıldığında yayından kaldırılması planlanıyor. Şirket, 13 bine yakın kabin memurlarıyla operasyonlarını icra ediyor.
ÖZEL YURTLARINA ZAM SINIRLAMASI
Gençlik ve Spor Bakanlığı, özel öğrenci yurdu ücretlerine zam sınırlaması getirdi. Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre artış; '12 aylık ortalama (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi)/2' oranına 5 puan eklenmesinden çıkan orandan fazla olamayacak. Özel yurtlar, ücretlerini her yıl Temmuz ayı sonuna kadar Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine bildirecek. Özel öğrenci yurtları; şehit ve gazi çocuklarını, devlet koruması altındaki çocukları ve madalyalı milli sporcuları ücretsiz barındırabilecek. Burcu ŞEN