DÖKÜLEN ELMALAR PROBİYOTİK SİRKE OLUYOR
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Ziraat Fakültesi'nin bahçelerindeki ekonomik değeri olmayan 'döküntü elmalar', probiyotik sirke yapılarak ekonomiye kazandırılıyor. ERÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Aziz Şatana, araştırma ve uygulama bahçesinde bin 225 elma ağacı bulunduğunu, elmaları sofralık olarak değerlendirdiklerini, ağaçlardan dökülenlerin ise sirke üretiminde kullanıldığını belirtti. Geçen yıl deneme yaparak 1 ton probiyotik sirke ürettiklerini ifade eden Şatana, bu sene 10 ton üretim hedeflediklerini söyledi.
FINDIK DİYARINDA ÜZÜM HASADI
Türkiye'nin en önemli fındık üretim merkezi Ordu'da devlet desteğiyle kurulan üzüm bağlarında ilk hasat yapıldı. 15 dekarda kurulan bağlarda dekar başına yaklaşık 2 ton üzüm alınması, çiftçinin yüzünü güldürdü. İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 15 dekardaki üretimin, gelecek yıllarda uygulanacak yeni projelerle daha da artırılmasını hedeflediklerini belirterek, "Hasadını yaptığımız bu üzümün aroması oldukça iyi. Hedefimiz, kuracağımız yeni bir tesiste üzümün suyunu çıkartmak suretiyle tüketicilere sunmak" dedi.
SULUOVA SOĞANI ATAĞA KALKTI
Amasya'nın suluova ilçesinde yetiştirilen 'Suluova soğanı' Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Amasya Valisi Mustafa Masatlı, kentin coğrafi işaretli ürünlerine Suluova soğanının da eklenmesinden mutluluk duyduklarını dile getirerek, tescilli ürün sayısını 38'e çıkararak Amasya mutfağını ve kültürünü en iyi şekilde tanıtmayı hedeflediklerini ifade etti. Suluova soğanının kendine özgü özellikleriyle iç ve dış pazarlarda tercih edilen bir ürün olduğunu anlatan Masatlı, "Coğrafi işaret bizim önemli konularımızdan bir tanesidir. 14'üncü coğrafi işaretli ürünümüz Suluova soğanıdır. Suluova soğanının coğrafi işaretinin tesciliyle birlikte, ürünümüz daha da değer kazanacak ve yurt dışında bilinirliği artacaktır" dedi.
54.8 MİLYON LİRA ÜRETİCİNİN HESABINDA
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 54 milyon 843 bin liralık tarımsal destek ödemelerini dün çiftçilerin hesaplarına aktardıklarını açıkladı. Bakan Kirişci'nin yaptığı paylaşımda yer alan infografiğe göre, sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında 23 milyon 556 bin lira ve hayvan hastalıkları tazminatı desteği kapsamında 31 milyon 286 bin lira ödeme yapılacak. Bu arada Bakan Kirişci yeni bir kolaylığı daha duyurdu: "1 Ekim itibarıyla çiftçilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemleri'ne girişini e-Devlet üzerinden yapacak. Bilgilerinin güncellenmesi gibi konular da yine bu çerçevede yürütülüyor olacak."