TÜBİTAK'TAN 150 BİN TL
TÜBİTAK tarafından teknoloji odaklı olmak kaydıyla, yeni ürün tasarlayanlara ve yenilikçi iş fikirlerine 150 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe desteği sağlanıyor. Her yıl 2 farklı çağrı ilanına çıkan kuruluş, gençlerin yenilikçi fikirlerinin desteklenmesini amaçlıyor. KOSGEB'in AR-GE ve inovasyon projelerine 750 bin liraya kadar destek oluyor. KOSGEB sitesinden başvuru yapılabiliyor.
HAYVANCIYA SİGORTA GÜVENCESİ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hayvancılıkla uğraşanlara yangın, sel vb. karşı sigorta desteği veriliyor. Hayvancılık desteği için 'https://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Menu/13/Ic-Kaynakli-Projeler' internet adresinden başvuru için bilgi alınabilir.
ÇİFTÇİYE BİR TIKLA BAŞVURU KOLAYLIĞI
Çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından mazottan gübreye, organik tarımdan küçük aile işletmesine, zeytinyağından yağlı tohumlu bitkilere, hububat- baklagil-dane mısırdan çaya, sertifikalı tohumdan fidan kullanımına, tarımsal sulama elektrikten bitkisel ürün sigortasına kadar 35'i aşkın destek sunuluyor. 'https://edys.tarim.gov.tr/tarim/onlinebasvuru.aspx internet adresi üzerinden başvuru yapılabiliyor.
EĞİTİM AL, PROJE HAZIRLA 65 BİN LİRA HİBEYLE İŞ KUR
KOSGEB, kendi işyerini açmak isteyen 18 yaşını doldurmuş T.C. vatandaşları için 65 bin lira ila 370 bin lira hibe destek veriyor. Geleneksel ve ileri girişimci programı çerçevesinde sağlanan bu destekler hibe şeklinde ve faizsiz olarak tahsis ediliyor. İşyeri açma hibe desteği alabilmek için ihracat veya ithalatla uğraşanlar, yeni bir teknolojik ürün tasarlayanlar, personel ve reklam giderleri için paraya ihtiyacı olanlar başvuru yapabiliyor. Vatandaşların bu destekten yararlanabilmesi için KOSGEB'in uygulamalı eğitim programlarına katılıp, programı tamamlayıp katılım belgesi alması ve kurmayı düşündükleri iş ile ilgili olarak bir proje hazırlamaları gerekiyor. Bu süreçleri tamamlayan ve kriterlere uyan vatandaşlara KOSGEB 65 bin TL veriyor. Girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının artırılması için 'Geleneksel Girişimci Destek Programı' uygulanıyor. Programın eğitimini tamamlayan girişimcilerin kurduğu işletmelerden gerçek kişi işletmeye 5 bin, sermaye şirketi işletmeye 10 bin TL geri ödemesiz nakit desteği veriliyor. E-Devlet üzerinden KOSGEB sayfasına ulaşılarak form doldurmak yeterli oluyor.
KAMU BANKALARININ KAPISI SONUNA KADAR AÇIK
Ziraat Bankası tarım arazilerinin üretime kazandırılması için gerçek / tüzel kişi üreticilere kredi veriliyor.
Halkbank işini kurmuş kadın girişimciler için 150 bin, yeni iş kuran ve işletme yaşı 6 ayı geçmeyen kadın girişimciler için 100 bin TL azami kredi limiti veriliyor.
AB DESTEKLİ FONLAR DA VAR
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından fonlanan IPARD Programı kapsamında et, süt, kanatlı, yumurta, işleme/ depolama/paketleme tesisleri, bitkisel üretim, arıcılık, kırsal turizm, makine parkları, su ürünleri yetiştiriciliği, yenilenebilir enerji gibi pek çok sektör 2011'den bu yana destek kapsamında değerlendiriliyor. Yaklaşık 20 bin projeye 8.3 milyar lira hibe verildi. Yatırım uygulanacak ilde yer alan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme il koordinatörlüklerine başvuru yapılması gerekiyor.
KAYMAKAMLIKLARDAN 15 BİN LİRA SERMAYE
Kaymakamlıklara bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından da, yeni işyeri kurmak isteyen gençlere 15 bin liraya kadar işletme sermayesi sağlanıyor. Vakıflar tarafından KOSGEB veya diğer kuruluşlar gibi kursa katılmış olmak veya ayrıntılı iş planını kabul ettirmek gerekmiyor. SYDV kredisinin alınabilmesi için, vakfa başvuru yapıp dosya açtırmak, açmak istediğiniz işyeri için araştırma yapıp, tüm giderler için teklif mektupları almak ve bu mektuplar ile bir proje haline getirip başvurmak, 2 adet devlet memuru kefil getirmek gerekiyor. 15 bin lira teşvik hibe değil, faizsiz kredi. İlk yıl geri ödemesiz olmak kaydıyla 12 ayın sonunda 36 ay taksitle geri ödeniyor.
KÖYE DÖNENE 30 BİN LİRA
Tarım ve Orman Bakanlığı kırsal kesimlerde kendi işini kurmak isteyen gençlere 30 bin TL tutarında hibe veriyor. 18 ile 41 yaş aralığında olmak ilk şart olarak aranırken, kişinin kendisinin ve evli ise eşinin başka bir işle meşgul olmaması şart koşuluyor. Bu destek, dükkân veya herhangi bir işyeri açmak istemeyen, köyüne dönüş yapıp tarım veya hayvancılık ile uğraşmak, ekmeğini bu işten çıkarmak isteyen vatandaşlarımız için öneriliyor.