EYT’li çalışana 5 puan formülü! Primler nasıl değişecek? Borçlanma ne kazandıracak?

EYT düzenlemesiyle emekli olanların işe devamı desteklenecek. İşverenin prim maliyeti 5 puan aşağıya çekilecek. İşte EYT haberine ilişkin tüm detaylar...

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :26 Kasım 2022
EYT’li çalışana 5 puan formülü! Primler nasıl değişecek? Borçlanma ne kazandıracak?

İÇİNDEKİLER

Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenlemede sona yaklaşılırken, çalışmaya devam edecekler için de destek sağlanacak. EYT düzenlemesiyle emekli olanların işe devamı durumunda normal çalışanlara göre ortaya çıkan prim farkını kaldırmak için düğmeye basıldı.



Normal bir çalışan için sigorta primi brüt ücretin yüzde 37.5'i olup, bunun yüzde 15'i çalışanın brüt maaşından, yüzde 22.5'i işverence ödeniyor. Düzenli ödemede işveren payından 5 puan indirim yapılıyor. İşverenin cebinden sigorta primi için brüt ücretin yüzde 17.5'i çıkıyor. Emekli çalışanda ise yüzde 7.5 çalışandan, yüzde 24.5 işverenden kesiliyor.



Normal çalışan ile emekli çalışanın işverene maliyeti arasında 7 puanlık bir fark oluşuyor. 5 puanlık indirim yapılarak, emekli çalışanın işverene maliyeti yüzde 19.5'e çekilecek. Primin aşağı çekilmesiyle işverenin emekli olan EYT'lileri çalıştırmaya devam etmesi teşvik edilecek.



BORÇLANMA AVANTAJI
EYT'den yararlanmak için işe giriş tarihini geriye çekecek, primi artıracak formüller merak ediliyor. Bugünkü yasaya göre, sigortalı olmadan önce yapılan askerlik, stajdan sonra yapılan doğumlar, avukatlık stajı gibi süreler için borçlanma yapılırsa, işe başlangıç tarihi borçlanılan süre kadar geriye çekiliyor. Bu kişilerin EYT düzenlemesinden yararlanıp yararlanmayacağı yeni yasayla belli olacak.



MEVCUT SİSTEM NASIL?
Normal çalışan
İşçi SGK primi: Yüzde 14
İşçi işsizlik sigortası primi: Yüzde 1
İşveren SGK primi: Yüzde 15.5
İşveren işsizlik sigortası primi: Yüzde 2



Emekli çalışan
Kısa vadeli sigorta kolları primi işveren payı: Yüzde 2
Sosyal güvenlik destek primi işveren payı: Yüzde 22.5
Sosyal güvenlik destek primi işçi payı: Yüzde 7.5

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN