YAP-YÖNET-KAZAN!
Son dönemde İstanbul'daki dev sitelerde boy gösteren bir sorun ise inşaat şirketlerinin yaptıkları evlerin yönetimlerini de kurdukları şirketler üzerinden devam ettirmeleri... Birçok lüks sitenin inşaatını tamamladıktan sonra yönetimini de devralan inşaat şirketleri, çıkardıkları yüksek aidatlarla vatandaşları isyan ettirdi. Birçok lüks sitenin yönetiminin inşaat şirketleri ya da bu şirketlerin kurduğu alt şirketler tarafından yapıldığını anlatan sektör temsilcileri, bu yolla gelirin devamlılığının sağlandığını anlatıyor.
Bu kazanç ise şu şekilde sağlanıyor: Örneğin bir site sakini dairesine balkon camı yaptırmak istiyor. Ancak site yönetimi belirlenen cam firması dışında başka birinin siteye giremeyeceğini belirtiyor. Bunun gerekçesi olarak ise standardın olması için bu şekilde çalışıldığı öne sürülüyor. Ancak bu cam firmasının piyasanın en az iki katı üzerinde fiyat talep ediyor. Aynı standartlarda aynı ürünü yapan firmalar ise siteye kesinlikle sokulmuyor.
KİRALAMALARDAN DA GELİR ELDE EDİLİYOR
Halkalı Atakent'te 4.500 konutluk bir sitede, 70 metrekare 1+1 dairede, elektrik, ısınma hariç aidat bedeli 1.000 TL olarak alınıyor. Geçen temmuz ayında enflasyon bahanesiyle 300 TL olan aidatın bir anda 1.000 TL'ye yükseltildiğini belirten site sakini Ç. T., "6 ay önce bir anda fiyatı üç kat artırdılar. Ayrıca elektrik ve gaz bedeli ödüyoruz. Burada bir de kiraya verilen mağazalar var bu kiralar nereye gidiyor onu da bilmiyoruz. Bizden bir anda bu kadar yüksek aidat talep edilmesine karşı çıktık ancak sonuç alamadık. Şimdi de yüzde 50 artıştan bahsediliyor. Asla kabul edilebilir değil, dava açarız" dedi.
MUHALEFET ŞERHİ DÜŞÜP DAVA AÇSINLAR
Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat İzzet Doğan, "Site ve apartman aidatlarını genel kurullarda istedikleri kadar artırabilirler ancak aşırı bir artırma varsa, muhalefet şerhi düşüp genel kurul kararına itiraz ederek Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne dava açabilirler" dedi.
Genel kurulda alınan kararların kat maliklerinin çoğunluk kararı ile çıkarıldığına dikkat çeken Doğan, "Kiracıların genel kurulda oy hakları yok. O nedenle afaki bir aidat bedeli olması halinde kiracılar ev sahiplerine durumu bildirebilir ve karara ev sahibi itiraz eder. Ya da ev sahipleri genel kurula katılması için kiracısına yetki verir" dedi.