TARIMA KREDİLERİ 400 MİLYARA YAKLAŞTI
Türkiye'de son 5 yılda tarım alanında kullandırılan krediler 200 milyar liradan fazla artış gösterdi. Özellikle salgın döneminde desteklerini sürdüren bankalar, tarım kredi stoklarını son iki yılda yaklaşık 100 milyar liraya yakın artırdı. Kredi stokunda son 5 yılda yüzde 200'den fazla artış yakalandı. 2022 yılında 325 milyar olan tarım kredileri 2023'ün ilk üç ayında 391 milyar TL'ye çıktı. Tarımı destekleyen bankacılık ürünlerinden biri de kartlar ve ödeme sistemleri. Tarım üreticilerine özel tohum, fide, gübre, zirai ilaç, mazot, yem, tarım ekipmanı vb. harcamaların finansmanı amacıyla ödeme sistemleri kullanılıyor.
11 İLDE ÜRETİM CANLANIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce, depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde tarımsal üretimin canlanması ve pazarlamasına katkı sağlamak amacıyla proje hazırlanarak Küresel Çevre Fonu'na (GEF) sunuldu. Bu kapsamda 24 Şubat'tan itibaren toplamda 2,9 milyar lira mazot, gübre ve yem bitkisi destekleme ödemesi yapıldı. Depremler nedeniyle zarar gören ve afet bölgesi ilan edilen il ve ilçelerde, yurt içinde üretilip sertifikalandırılmış tohumu kullanan çiftçilere 2023 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği yüzde 100 artırılarak ödenecek.
BİTKİ ISLAHI GELİŞİYOR
Önümüzdeki yıllarda dünyanın en önemli sorunlarından biri olarak görülen kuraklık ve iklim değişikliği ile başa çıkabilmek için bitki ıslah çalışmalarının önemi artıyor. Türkiye'de tohumculuk sektörünün en önemli bileşeni olarak bitki ıslahı da son yıllarda hızlı bir gelişme gösteriyor. 2008'de kurulan Bitki Islahçıları Alt Birliği, önemli hizmetlerde bulunuyor. Sektördeki ihtiyaç üzerine 13 yıldır Bitki Islahı Kursları düzenleyen birlik, ayrıca 2013 yılından buyana Uluslararası Bitki Islahı Kongreleri de düzenleyerek sektörün gelişimine büyük katkı sunuyor.