Kısmi yaş indirimi, Bağkur affı, 589 gün staj çıraklık... 2000-2009 sonrası SGK'lıya 2. EYT şansı oluştu!

Erken emeklilik, emeklilik yaşının altında emekli olma fırsatı sunan bir seçenektir ve belirli şartları yerine getirenler için uygundur. Bu süreçte dikkate alınması gereken kritik faktörlerden biri, 5.400 gün ya da 15 yıl gibi belirli bir sürenin tamamlanmasıdır. Ayrıca, Bağ-Kur sigortalıları, yani kendi işini yapanlar, şirket ortakları ve memurlar da kısmi yaştan emeklilik hakkına sahip olabilirler.

Giriş Tarihi :02 Ağustos 2023 , 08:25 Güncelleme Tarihi :02 Ağustos 2023 , 08:25
Kısmi yaş indirimi, Bağkur affı, 589 gün staj çıraklık... 2000-2009 sonrası SGK’lıya 2. EYT şansı oluştu!

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde emeklilik, yaş, prim gün sayısı ve sigortalı olma süresi gibi şartları yerine getirenler için bir hedef olmaya devam ediyor. Ancak bazı durumlarda, işe giriş geçmişine bakılarak şartlar düşürülerek farklı emeklilik seçenekleri de sunulabiliyor. Son dönemde emeklilik konusunda dikkat çeken önemli bir değişiklik ise 15 yıl sigorta süresini dolduran kişilere tanınan erken emeklilik hakkı. Peki, kimler kısmi emeklilikten yararlanacak? İşte detaylar...

EYT KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Kısmi emeklilik olarak bilinen 15 yıllık prim gün sayısını tamamlayan kadınlar ve erkekler, 1999 yılı öncesi için kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Ancak 2014 yılından itibaren emeklilik yaşları kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirlendi.

Talepler göz önüne alınarak kadınlarda emeklilik yaş sınırı 58'den 50'ye, erkeklerde ise 60'tan 55'e düşürülmesi bekleniyor. Bu sayede, 15 yıllık prim gün sayısını tamamlamış olan ve 3600 günü doldurmuş çalışanlar, emeklilik haklarından faydalanabilecekler.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, emekli olmak için gerekli şartları taşıyan EYT'li vatandaşlar, emeklilik haklarından daha erken faydalanabilecekler.

HİZMET TESPİT DAVASI

Burada iki husus var. Birincisi vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu'nun arşiv kayıtlarının incelenmesi için eğer günsüz girişleri varsa ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalıştığından eminse SGK'ya müracaat edecekler ve arşiv kayıtları incelenecek. Günün tespit edilmesi önemli.



Girişi yapılmıştır, prim ödenmemiştir. 4 aylık dönem bordrosunda prim ödenmediği için sigorta günü gözükmez. Eğer 8 Eylül 1999'den önce ise Emeklilik hakkını elde edemiyor. Daha sonraki yıllarda emeklilik şartları değiştiği için pek bir anlamı olmuyor.

PRİM GÜN SAYISI ÖNEMLİ

Tamamlaması gereken prim gün sayısı olarak 5 bin gün ile 5 bin 973 günü arıyoruz. Bu aradaki günler arasında günü yoksa vatandaşın başvurmasının anlamı yok.