900 gün prim şartıyla 7.000, 9.000, 10.000 TL ek maaş duyurusu! Emekli maaşı alanlara 3 ödeme jesti açıklandı!

Kişinin emekli ve aynı zamanda çalışan bir birey olması durumunda, üçüncü bir maaş alma hakkı doğuyor. Bu, aile gelirini artırmak isteyenler için büyük bir destek oluyor. Peki, kimler 3 maaş birden alabiliyor? İşte konu hakkında detaylar...

Giriş Tarihi :25 Ağustos 2023 , 07:32 Güncelleme Tarihi :25 Ağustos 2023 , 07:34
900 gün prim şartıyla 7.000, 9.000, 10.000 TL ek maaş duyurusu! Emekli maaşı alanlara 3 ödeme jesti açıklandı!

Emekli ya da çalışan fark etmez! Üç maaş birden alabilirsiniz! Bu düzenleme, eşini veya babasını kaybeden kişilere çift maaş alma imkanı sunuyor. Kadının çalışma durumu veya emeklilik maaşı, bu ek yardımı etkilemiyor. Hem eşten hem de babadan gelen maaşlar artık aynı anda alınabiliyor ve emekli olmuş bir kişi ise üçüncü bir maaşı daha kazanma şansına sahip.

Eşini ya da babasını kaybeden kadınlar çift maaş alabiliyor. Kadının çalışması ya da emekliliği maaşı etkilemiyor. Hem babadan hem eşten maaş almak mümkün oluyor. Eşinden dul maaşı alan kişi (erkek ya da kadın fark etmez) eğer emekli ve çalışan ise bu kez üçüncü maaşı da almış oluyor.

Sosyal güvenlik mevzuatımız vefat eden sigortalıların geride kalan eş ve çocuklarını koruyan düzenlemeler içeriyor. Bunların önemli bölümünü ise eşlere ödenen ölüm maaşı ile çocuklara ödenen yetim maaşı oluşturuyor. Eşi vefat eden kişinin erkek ya da kadın olmasına bakılmaksızın belli şartlarda maaş hakkı var. Burada ölüm maaşında kişinin sadece evli olup olmadığına bakılıyor. Yani emekli ya da çalışıyor olması maaş almasını engellemiyor. Türkiye'de emekli olduktan sonra çalışmanın önünde engel bulunmadığı için bir kişi eşinden maaş alırken hem emekli hem de çalışıyorsa üç maaş birden alabiliyor.



KURUMLARA BAKILIYOR

Kocası ölen kadına; kocasının sigortalılık süresi uygunsa, kadının geliri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanıyor. Yetim kalan kız çocuklarına evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece, erkek çocuklara da öğrenci oldukları sürece (25 yaşa kadar) maaş ödeniyor.

En çok merak edilen mesele, bir kadının hem ölen kocasından hem de ölen babasından iki maaş alıp alamayacağı. Bu durum 2008 yılı öncesinde farklı kurumlar olmak şartıyla geçerli oluyordu. Ancak 2008 ile birlikte çift maaşın önü de kapanmış oldu. Yine de ölüm tarihine göre bazı durumlarda çift maaş ödeniyor.



EN AZ 900 GÜN LAZIM

Dul maaşında, 01.10.2008'den sonra Bağ- Kurlular ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için 1800 gün, SSK'ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme aranıyor. Bundan önceki durumlarda eksik günler doğum ya da askerlik borçlanmasıyla tamamlanabilmekteydi. Ama şimdi kabul edilmiyor. Yetim maaşı alanların da tek bir geliri olmasına bakılıyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde Yargıtay 21. Hukuk dairesi bir karar ile hem anneden hem babadan yetim maaşı alınabileceğine hükmetti.



KİM NASIL FAZLA MAAŞ ALIYOR

* Kocası ölen bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de kocasından kalanı maaşı alabiliyor. Yani çift maaş alır.
* Dul eş çalışabilir. Hem eşinden hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden maaş alır ve şartlar oluşursa emekli de olur.

*Dul kalan eş eğer emekli ise ve çalışıyor ise eşinin maaşıyla birlikte üç maaşı da alabilir.
* Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne babasından aylık alıyor.
* Kız çocuk çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ-Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor.
* Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor. Memur olursa kesiliyor.
* Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı var. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğu ölen anne ve babasından iki maaş alabilir. Yüksek olanın tamamı, diğerinin ise yarısını alıyor. Evlenince maaşı kesiliyor.
* 1 Ekim 2008'de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadına kurumlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) farklı olmak şartıyla, eşten ve babadan aylık veriliyordu. 1 Ekim 2008'den sonra çift maaş kalktı.