Başkan Erdoğan talimat verdi, emekli maaşı zammı için çalışmalar başladı! İyileştirme nasıl yapılacak? Taban aylık da artacak mı? Dul ve yetimler alacak mı?

16 milyonu aşkın emekli iyileştirmeye kilitlendi. Başkan Erdoğan’ın talimatıyla bu konuda başlatılan çalışma sürerken, bu kapsamda hem kök aylığın hem taban aylık ödemesinin artırılması gündemde...

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :26 Ağustos 2023
Başkan Erdoğan talimat verdi, emekli maaşı zammı için çalışmalar başladı! İyileştirme nasıl yapılacak? Taban aylık da artacak mı? Dul ve yetimler alacak mı?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği, "Yıl sonuna kadar gereken adımları atacağız" dediği iyileştirme hazırlığı emeklileri heyecanlandırdı.

Erdoğan'ın talimatıyla emekliler için başlatılan çalışma Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Çeşitli formüller de gündeme geliyor. İşte merak edilen soruların yanıtları...

OCAK ARTIŞI NE KADAR OLACAK?
SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam yansıtılacak. Merkez Bankası'nın TÜFE tahminine göre zam oranı yüzde 31.92 olarak bekleniyor.

Memur emeklileri ise Hakem Kurulu'nun memurlar ve kendileri için belirleyeceği artış ile enflasyon farkını alacak. Kamu İşveren Heyeti'nin yüzde 15'lik zam teklifine göre enflasyon farkıyla birlikte Ocak artışı yüzde 43 seviyesinde bekleniyor.

Hakem Kurulu'nun kararına ve enflasyon farkına göre bu oran daha da artabilecek. Ancak emeklilere artış bunlarla sınırlı kalmayacak. Emekliler için bir iyileştirme de yapılacak.



EMEKLİLERE İYİLEŞTİRME NE ZAMAN YANSITILACAK? BUNUN İÇİN YASA ÇIKARILMASI ŞART MI?
Emeklilere iyileştirmenin yasa ile yapılması gerekiyor. Meclis Ekim ayında açılıyor.

Bu nedenle en erken Ekim ayında Meclis'e taşınabilecek. Yürürlük tarihi de bu süreçte belli olacak. Bu iyileştirme yıl bitmeden uygulanabileceği gibi, Ocak artışıyla birlikte de devreye alınabilecek.



İYİLEŞTİRME NASIL YAPILACAK? HANGİ FORMÜLLER VAR? KÖK AYLIĞA MI YANSITILACAK?
Memurlar için geçtiğimiz ay hayata geçirilen ek zam 'seyyanen' yapılmıştı. Yüzde 17.55'lik Temmuz artışının yanı sıra maaşlara 8 bin 77 lira da seyyanen zam yansıtılmıştı.

Bu nedenle emeklilere yapılacak ek iyileştirme için de gündeme gelen ilk formül seyyanen zam. İkinci formül ise oransal artış. Tüm emeklilere yönelik yapılacak seyyanen ya da oransal zam şeklindeki iyileştirme, hesaba yatırılan tutara değil, kök aylığa yansıtılacak.

TABAN AYLIK ÖDEMESİ DE ARTIRILACAK MI? KİMLERE YANSIYACAK?
Emeklilere yönelik çalışmalarda üzerinde durulan bir formül de taban aylıklara ilişkin. Halen ek ödeme dahil 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ödemesinin yükseltilmesi gündemde.

Bu formül hayata geçirilirse, kök aylığı yeni belirlenecek en düşük emekli aylığı ödemesinin altında kalanlara ilave ödeme yapılması söz konusu olacak.



TABAN AYLIK ARTIŞI NE KADAR OLABİLİR?
Temmuz'da net asgari ücret 8 bin 506 lirayken, en düşük emekli aylığı ödemesi 7 bin 500 liraydı. Asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı ancak taban emekli aylığı ödemesi aynı kaldı.

Asgari ücret ile taban emekli aylığı arasındaki artıştan önceki oranın yeniden sağlanması kararı alınabilir. Bu durumda en düşük emekli aylığı ödemesi 10 bin lira seviyesine çıkar.



DUL VE YETİMLER DE YARARLANACAK MI?
Emekliler için oransal ve seyyanen artış şeklinde yapılacak iyileştirme, dul ve yetimlerin de kök aylıklarını yükseltecek. Taban emekli aylığı artırılırsa, bu da dul ve yetimlere yansıyacak.

Örneğin; 10 bin lira olursa, ölüm aylığı oranı yüzde 75 olana 7 bin 500, yüzde 50 olana 5 bin, yüzde 25 olana ise 2 bin 500 liradan az ödeme yapılmayacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN