İYİLEŞTİRME NASIL YAPILACAK? HANGİ FORMÜLLER VAR? KÖK AYLIĞA MI YANSITILACAK?
Memurlar için geçtiğimiz ay hayata geçirilen ek zam 'seyyanen' yapılmıştı. Yüzde 17.55'lik Temmuz artışının yanı sıra maaşlara 8 bin 77 lira da seyyanen zam yansıtılmıştı.
Bu nedenle emeklilere yapılacak ek iyileştirme için de gündeme gelen ilk formül seyyanen zam. İkinci formül ise oransal artış. Tüm emeklilere yönelik yapılacak seyyanen ya da oransal zam şeklindeki iyileştirme, hesaba yatırılan tutara değil, kök aylığa yansıtılacak.
TABAN AYLIK ÖDEMESİ DE ARTIRILACAK MI? KİMLERE YANSIYACAK?
Emeklilere yönelik çalışmalarda üzerinde durulan bir formül de taban aylıklara ilişkin. Halen ek ödeme dahil 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı ödemesinin yükseltilmesi gündemde.
Bu formül hayata geçirilirse, kök aylığı yeni belirlenecek en düşük emekli aylığı ödemesinin altında kalanlara ilave ödeme yapılması söz konusu olacak.
TABAN AYLIK ARTIŞI NE KADAR OLABİLİR?
Temmuz'da net asgari ücret 8 bin 506 lirayken, en düşük emekli aylığı ödemesi 7 bin 500 liraydı. Asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı ancak taban emekli aylığı ödemesi aynı kaldı.
Asgari ücret ile taban emekli aylığı arasındaki artıştan önceki oranın yeniden sağlanması kararı alınabilir. Bu durumda en düşük emekli aylığı ödemesi 10 bin lira seviyesine çıkar.
DUL VE YETİMLER DE YARARLANACAK MI?
Emekliler için oransal ve seyyanen artış şeklinde yapılacak iyileştirme, dul ve yetimlerin de kök aylıklarını yükseltecek. Taban emekli aylığı artırılırsa, bu da dul ve yetimlere yansıyacak.
Örneğin; 10 bin lira olursa, ölüm aylığı oranı yüzde 75 olana 7 bin 500, yüzde 50 olana 5 bin, yüzde 25 olana ise 2 bin 500 liradan az ödeme yapılmayacak.