Devletin sosyal yardım programları, emekli maaşları ve diğer ödemeler, her ayın belirli tarihlerinde düzenli olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda ödemeler, bazı illerde başlayacak ve tüm ilçeleri kapsayacak şekilde dağıtılacak...
Devletin sosyal yardım programları, emekli maaşları ve diğer ödemeler, her ayın belirli tarihlerinde düzenli olarak yapılmaktadır. Bu kapsamda ödemeler, bazı illerde başlayacak ve tüm ilçeleri kapsayacak şekilde dağıtılacak...
ZAMLI EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal yardım ödemelerine yapılan zam miktarlarını açıkladı. 2023 temmuz zammı ile yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belli oldu.
Ocak zammı sonrası evde bakım aylığı 4 bin 337 lira olmuştu. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanan değişikliğin ardından, yeni evde bakım maaşı ödemesi yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira oldu.
Buna göre; Ağustos ayından itibaren evde bakım maaşları zamlı olarak 5 bin 98 lira şeklinde hesaplara yatırılacak.
ÖDEME ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİYOR?
Koşulları taşıyanlar sosyal hizmetler müdürlüklerine gerekli evraklarla başvuruda bulunabiliyor. Kurum, beyan edilen evraklar üzerinde gerekli incelemeyi yapıyor. Rapor uygunsa, gelir kriteri de tutuyorsa hane ziyaret ediliyor. Hanenin durumu yerinde tespit ediliyor ve sonrasında heyet tarafından nihai karar veriliyor.
Evde bakım aylığı koşullarının sağlanması durumunda ortalama olarak 2 ay içinde süreç sonuçlandırılıyor. İhtiyaç sahibine bakan kişinin değişmesi durumunda bunu dilekçe ile bildirmek yeterli oluyor. Bakıma ihtiyacı olanın hanedeki akrabası tarafından 24 saat bakımının yapılması esas olup heyetin uygun görmesi ve hanede bakımı üstlenecek birinin olmaması durumunda yakında ikamet eden yakını tarafından en az 8 saat bakımının yapılması gerekiyor.
BİLDİRİMDE BULUNMAK GEREKİYOR
Engelli veya yasal temsilci, hanedeki akraba olan birey sayısı ve bu kişilerin gelirindeki değişikliği bir ay içinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Bakıma ihtiyacı olanın ikametgâh adresinin değişmesi durumunda yeni adresin akrabası tarafından en geç 15 gün içinde bildirim zorunluluğu bulunuyor. Bakılan kişinin vefatı durumunda da en geç 15 gün içinde il müdürlüğüne haber verilmemesi durumunda sorumlular hakkında idari, hukuki işlem yapılıyor.
RAPORA İTİRAZ HAKKI VAR
Bakım talebinin olumsuz değerlendirilmesi durumunda bakıma ihtiyacı olan veya yasal temsilcisine bir ay içinde bildirilmesi gerekiyor. Yasal temsilci veya engelli tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bakım raporuna itiraz hakkına sahip bulunuyor. İtiraz talebi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlüklerince değerlendiriliyor. İhtiyaç görülmesi durumunda yeniden bakım raporu hazırlanması için farklı personelden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti görevlendirilerek işlem yapılıyor. İtirazlarda ikinci Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin verdiği karar esas alınıyor.