Sabit gelirliye konut iş hayatına 'esnek' model: OVP'deki adımlar vatandaşa nasıl yansıyacak?

Dar gelirliye uygun fiyatlı konut üretilecek. Kamu bankaları uygun faizli destek sağlayacak. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri, iş dünyasının ihtiyaçları gözetilerek etkili şekilde hayata geçirilecek...

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :08 Eylül 2023
Sabit gelirliye konut iş hayatına ’esnek’ model: OVP’deki adımlar vatandaşa nasıl yansıyacak?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin refah planı Orta Vadeli Program kapsamında, 85 milyon vatandaşın cebine ve günlük yaşamına doğrudan yansıyacak uygulamalar devreye girecek. İşletmelerin krediye erişimi kolaylaşırken; elektrikli araç, batarya yatırımı için teşvik muslukları açılacak.

Türk Lirası cinsi yatırım araçlarının cazibesi ve çeşitliliği artırılacak. Dijital Türk Lirası için idari düzenleme 2024 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek.

BAKIM SİGORTASI GELİYOR
Tamamlayıcı uzun süreli bakım sigortası oluşturulacak. Sosyal yardımlar aile odaklı ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek şekilde yeniden kurgulanacak. Evlenecek gençlerin desteklenmesi, ailenin korunması için Aile ve Gençlik Bankası kurulacak.

DAR VE ORTA GELİRLİYE KONUT
Kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, salgın döneminde daralan konut arzı hızla artırılacak. Depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkânı artırılacak.

Kamunun uygun koşullarda sağladığı konut kredileri ilk kez konut edinimini destekleyecek, dar ve orta gelirli vatandaşlar için belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığında olacak şekilde yeni başlayan projelere tesis edilecek. Sosyal konut üretiminde afet riski yüksek olan bölgelere öncelik verilecek.



YILDA 909 BİN YENİ İSTİHDAM
Yıllık ilave 909 bin olmak üzere yılda 2 milyon 727 bin istihdam sağlanacak. Çalışma çağındaki her bireyin üreterek gelir elde edeceği beceriler ile aidiyet hissedeceği meslekleri edinmesine yönelik programlar hayata geçirilecek. Dijital ve yeşil dönüşümle değişen işgücü piyasasına kadınların tam, eşit, güvenceli ve etkin katılımı sağlanacak.

Kadınların işgücüne katılımlarını artıracak girişimcilik, finansal okuryazarlık, kooperatifçilik gibi alanlarda programlar, kapsamları genişletilerek yaygınlaştırılacak. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli gibi yeni nesil esnek çalışma modelleri iş dünyasının ihtiyaçları, iş-özel yaşam dengesi gözetilerek etkili şekilde hayata geçirilecek. Yükseköğretim kontenjanları kamu ve özel sektörün orta vadede ihtiyaç duyduğu işgücü niteliğine uyumlu hale getirilecek.



'YABANCI YATIRIMCILAR TÜRKİYE'YE YÖNELİYOR'
OVP, dünya basınının gündemine oturdu. Türk ekonomisine ilgide büyük artış olduğunu söyleyen Financial Times "Türkiye yabancı yatırımcıları geri çekiyor" dedi, büyük yatırımcıların Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti. Yurt dışı fonların Türkiye'de 'suları test etmeye istekli' olduğunu belirten Financial Times, yabancı yatırımcıların Türk hisse senetleri ve tahvillerine yöneldiğini vurguladı.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez de Türkiye ekonomisini istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında Türkiye'ye eşlik etmeye kararlı olduklarını ifade ederek, "Devam etmekte olan 17 milyar dolarlık programımıza ek olarak, 3 yıl içinde Dünya Bankası Grubu Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar sunmayı öngörüyoruz" dedi.



HAYATA YANSIYACAK ADIMLAR
- İnşaat sektörü dar ve sabit gelirliye konut üretecek.

- Kamu bankalarından ilk kez ev alacaklara uygun kredi verilecek.

- Bireysel emeklilikte devlet katkısı artacak.

- Tamamlayıcı uzun süreli bakım sigortası gelecek.

- Sosyal konutta afet riski yüksek illere öncelik verilecek.

- İşletmelerin krediye erişimi kolaylaşacak.

- Elektrikli araç, batarya yatırımına özel teşvik verilecek.

- TL yatırım araçlarının cazibesi artacak.

- Kredi kartı kullanım alanları, taksit sayılarına düzenleme gelecek.

- Yeni nesil esnek çalışma modelleri gelecek.

- Ulusal kritik hammaddeler stratejisi hazırlanacak.

- Üretken sektörlere yatırım taahhütlü avans kredisi sağlanacak.

- Eximbank desteklerinde yeşil, dijital dönüşüme öncelik verilecek.



EMEKLİLİKTE İKİNCİ MAAŞ
Türkiye'de bir süre önce gündeme gelen ikinci emeklilik dün Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program'a (OVP) da girdi. Ülkemizde Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi ile devreye alınan ikinci emeklilik sistemi daha da geliştirilecek.

2024'TE YASA ÇIKIYOR
Dünyada çeşitli yöntemlerle uygulanan tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanların emekli olduklarında gelirlerinin düşmemesini ve yaşam standartlarının değişmemesini amaçlıyor. Söz konusu sistemin devreye girmesi için 2024 yılı ile birlikte yasal düzenleme yapılması bekleniyor.

NASIL İŞLEYECEK?
Bugün uygulanan otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nde çalışanların ücretlerinden her ay en az yüzde 3 kesinti yapılarak primler biriktiriliyor. Yeni getirilecek sistem bunu bir adım daha öteye taşıyacak. Çalışanlardan kesilen primlere, işverenler de prim ekleyecek. Sistem işverenlerin de katkısını öngördüğü için kıdem tazminatı ile birleştirilecek. Böylece kurulacak kıdem tazminatı fonu benzeri bir yapı ile işverenler her ay çalışana tazminatına karşılık ödeme yapmış olacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN