Kök ücret ve seyyanen zam için o tarih işaret edildi: Emekli ve memura yeni ek ödeme! %70 oranında...

Gelirlerini emekli aylığı veya memur maaşıyla sağlayan vatandaşlar için heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Detaylar tek tek ortaya çıkmaya başladı. Seyyanen zam, kök ücret artışı ve 100'üncü yıl ikramiyesi gibi konular emekli ve memurları yakından ilgilendiriyor. Özellikle Ocak ayındaki zam konusunda güçlü bir ipucu ortaya çıktı: Orta Vadeli Program'da (OVP) yeni enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak açıklandı. İşte konu hakkında detaylar...

Giriş Tarihi :19 Eylül 2023 , 14:20 Güncelleme Tarihi :19 Eylül 2023 , 14:20
Kök ücret ve seyyanen zam için o tarih işaret edildi: Emekli ve memura yeni ek ödeme! %70 oranında...

İÇİNDEKİLER

Emekliler için müjde niteliğinde gelişmeler yaşanıyor. Emekli aylıklarına ek zam yapılması için çalışmalar hızla sürüyor. Ayrıca, Cumhuriyetin 100. yılı sebebiyle emeklilere tek seferlik üçüncü bir ikramiye verilmesi gündemde. Milyonlarca emeklinin gözü kulağı yapılacak olan düzenlemelere çevrildi.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram merak edilenleri cevapladı. Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ""Emekliye zam düzenlemesi şu anda gündemde.

Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte ilk gelecek kanuni düzenleme de emeklilere yönelik olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanı talimat verildiğini söyledi. Sayın Binali Yıldırım da aynı şekilde ara bir zam yapılabileceğini işaret etmişti.

Burada en düşük emekli maaşları 7500 TL seviyesinde kaldı. Eski asgari ücrete emekli maaşı arasındaki oran yüzde 88 civarındaydı.

Şu anda yeni asgari ücretle bakıldığında yüzde 66 oranına düştü. Yani emekli ile asgari ücretlilerin maaşı arasındaki makas açılmış oldu.

Bunun yüzde 88 seviyesine gelmesi için en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesine gelmesi gerekiyor. 10 bin TL'lik bir zam için seyyanen bir artış mı olacak yoksa oransal mı? Hep birlikte göreceğiz.

'ORANSAL ARTIŞ EMEKLİNİN CEBİNE YANSIYACAK'

Doğru olan şu: En düşük kök maaş şu anda 4500-5000 TL arasında. Normal şartlarda devletimiz bunu tamamlayarak 7500 TL'ye artırıyor.

Ancak emeklilerin daha sonra zamlardan faydalanılabilmesi adına kök maaşlara seyyanen zam yapılmadı. 5 bin TL olan kök maaş eğer seyyanen zamla 10 bin TL'ye getirilirse bundan sonra yapılacak her oransal artış emeklinin cebine yansıyacak.

Eğer oransal artışların emeklinin cebine yansımasını istiyorsak kök maaşın artması gerekiyor. Bu sene itibarıyla yüzde 70'lere varan bir enflasyon bekleniyor. Gelecek yıl için yüzde 33'ler söz konusu. 2024'ün ortasından itibaren enflasyonun düşeceğini tahmin ediyoruz.

SEYYANEN ZAM VE TABAN MAAŞ BEKLENTİSİ

2025 yılı itibarıyla asgari ücretin yılda tek bir sefer belirleneceği, ücretlerin dengeye oturacağı bir zamana gireceğiz.

Eğer düzenleme enflasyonun hızlı bir şekilde yaşanacağı bu sene sonunda yapılırsa emeklilerin maaşına yapılacak zam doğrudan yansıyacak ve kendi lehlerine olacaktır.

Ben o yüzden seyyanen zam ile beraber taban maaşların artırılması formülünün daha doğru olacağını düşünüyorum.

ARA DÖNEMDE HANGİ ZAM YAPILABİLİR?

Ara bir zamda çok yüksek beklentiye girmemek gerekiyor bu ara bir düzenleme olacaktır. Asıl zam yılbaşında yapılacak ve fazla bir zam yapılacaktır.

Enflasyonun çok üzerinde bir zam yapılacaktır. Oransal bir artış ara dönemde yapılabilir. Ama kök maaşta düzenleme yapılmak isteniyorsa ara dönemde en düşük maaşın 10 bin TL'ye çıkarılması daha doğru olacaktır.

EMEKLİLERE 5 BİN TL İKRAMİYE MÜMKÜN MÜ?

Cumhuriyetin 100. yılına ilişkin emeklilere 5 bin TL ikramiye verileceğine yönelik haberler var. Ben buna ilişkin bir ikramiye verileceğini düşünmüyorum.

17Emekli ve memura büyük zam Kök ücret ve seyyanen zam için tarih verildi
Gönül ister ki Cumhuriyetin 100. Yılında aynı bayramda olduğu gibi ikramiye verilsin. Ancak ben 5 bin TL ikramiye verileceğini tahmin etmiyorum.Sıkı bir maliye politikası döneminden geçiyoruz. Bütçe giderleri kısılmaya çalışılıyor. Burada ben seyyanen zamdan ziyade daha kalıcı çözümlerle en düşük emekli maaşının artacağını, en düşük emekli maaşının üzerinde alanlara da oransal bir zam yansıtılmasını bekliyorum."

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanması sonrası Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni torba yasa gündeme gelecek. Bu torba yasanın içinde Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için reform düzenlemelerinin olması bekleniyor.

BİRİNCİ YENİLİK: SSK VE BAĞ-KUR PRİM EŞİTLENMESİ


Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lular için olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağ-Kur'lunun prim şartını 9.000 günden 7.200 güne çekecek çalışmayı tamamlayacak.

İKİNCİ YENİLİK: EV KADINLARINA VE ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK VE PRİM DESTEĞİ

Emeklilik sisteminde gerçekleşecek 2. reform ise ev kadınları ve anneler için olacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devletin karşılayacağı modelin de Meclis'e sunulacak torba yasa ile hayata geçirilmesi planlanıyor.

ÜÇÜCÜ YENİLİK: TES!

Öte yandan Türkiye'de bir kaç yıldır gündemde yer alan ikinci emeklilik düzenlemesi Orta Vadeli Program'a (OVP) da girdi. İkinci basamak emeklilik olarak yer alan sistem tamamlayıcı emeklilik olarak (TES) olarak biliniyor. Otomatik Katılımlı BES, devreye alınacak ikinci emeklilik sistemi ile daha da geliştirilecek