Prim reformu ile %20 zam! 5 yıl erken emeklilik modeli ortaya çıktı! Kademeli emeklilik şartları ve 1261 gün kuralı...

Meclis'in 1 Ekim'de açılmasına sayılı günler kala, esnafların erken emeklilik hakkıyla ilgili merakı artıyor. Küçük esnaflar, iş hayatlarını daha erken bir dönemde sonlandırarak emekli olmanın yollarını araştırıyor. Bu süreçte, erken emekliliğin mali boyutu da büyük önem taşıyor. Esnafların erken emeklilik hakkından faydalanabilmeleri için belirli bir prim ödeme şartını yerine getirmeleri gerekiyor. Primler, esnafın kazancına göre farklılık gösterebilir. Ancak son dönemde gündeme gelen düzenlemelerle esnafların erken emeklilik primlerinde indirimler yapılması gündemde. İşte esnafların erken emeklilikle ilgili bilmesi gerekenler ve güncel durum...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :28 Eylül 2023 , 10:40 Güncelleme Tarihi :28 Eylül 2023 , 10:43
Prim reformu ile %20 zam! 5 yıl erken emeklilik modeli ortaya çıktı! Kademeli emeklilik şartları ve 1261 gün kuralı...

1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak düzenleme için harekete geçildi. BAĞ-KUR prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülerek SSK'lılarla eşitlenecek. EYT düzenlemesinden sonra BAĞ-KUR'lular da prim gün sayısının düşürülmesini dört gözle bekliyordu. Düzenleme, Meclis açılır açılmaz görüşülecek maddeler arasında. İşte erken emeklilik reformu hakkında tüm merak edilenler...

ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ

Yasal düzenlemeyle birlikte 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde çalışanların erken emeklilik mümkün olacak.

BAĞ KUR PRİM SAYISI KAÇ OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülerek SSK'lılarla eşitleneceğini açıkladı. Düzenleme, 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak.

ERKEN EMEKLİLİK KİMLERİ KAPSIYOR?

Yasal düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün olacak.

Prim reformuyla emekli aylığı da yüzde 20 artacak. Meclis'in 1 Ekim'de açılmasıyla birlikte çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında reform adımları devreye girecek. 4A olarak tanımlanan işçi, 4C olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7 bin 200, 4B olarak tanımlanan yani işverenler için ise bu süre 9 bin gün olarak uygulanıyor.

EYT'LİLERE YANSIYACAK MI?

Burada yasanın kapsamı önem kazanıyor. Eğer sadece küçük esnafla sınırlı kalırsa 1 milyon kişi yararlanmış olacak.

Tüm Bağ-Kur'luları ilgilendiren bir kapsam olursa bu kez yasada belirtilen tarihten sonra Bağ-Kur7lu olmuş tüm sigortalılar 9 bin gün yerine 7.200 gün prim ödeyerek emekli olabilecek. Yasadan EYT'lilerin de yararlanabilmesi için 9 Eylül 1999 öncesini kapsaması gerekiyor.

Bu tarihten önce ilkkez sigortalı olan Bağ-Kur'lular açısından da 7.200 gün yeterli olacak. bu tarihten önce sigortalı olan kadınlar 7.200 gün erkekler ise 9 bin gün ile emekli olabiliyor.

Böylece yasa erkeklerinde 7.200 günle emekli olmasını sağlarsa primi eksik EYT'liler de emekli olabilecek ve 9 bin günü beklemeyecek.

9 Eylül 1999 tarihinden sonra ise Bağ- Kur'da hem kadınlar hem de erkekler 9 bin gün ile emekli olabiliyor. Yasa 9 Eylül 1999 sonrasını kapsarsa bu kez kadınlar da 1.800 gün yani 5 yıl kazanmış olacak.

PRİM DOLSA DA YAŞ ŞARTI VAR

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar EYT yasası kapsamına girdiği için yaş şartı olmadan emekli olabiliyor.

Sonrasında sigortalı olan Bağ-Kur'lular prim şartından 5 yıl kazanırken belli bir yaşa da ulaşmak zorunda. 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e varan yaş şartıyla emekli olabiliyor.

Burada yaşı tamam ama 9 bin günü tamamlayamayanlar, 7200 günle emekli olabilecek.

KİMLER 7200 PRİM GÜNLE EMEKLİ OLACAK?

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından çalışma hayatına dair farklı alanlarda da yenilikler yapılmaya devam ediyor.

Bu kapsamda berber, kuaför, marangoz ve bakkal gibi meslek dallarının da arasında bulunduğu milyonlarca Bağ-kur'lu küçük esnafın emekliliği için gerekli olan prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek iyi ifade edildi.