SGK sicil numarasında 2,3,4,6,7 olanlar bu detaya dikkat! e-Devlet'inize girip kontrol edin! Sebebi ise...

SGK sicil numarası, her bir çalışanın özel olarak tanımlandığı, sosyal güvenlik sistemi içindeki kayıtlarını tutan önemli bir numaradır. Ancak, pek çok kişi için sadece bir tanımlama numarası olarak bilinirken, aslında sicil numarasının son iki hanesi oldukça önemli bilgiler içermektedir. Bu iki hane, kişinin sosyal güvenlik geçmişi hakkında dikkate değer ayrıntılar sunmaktadır. İşte, SGK sicil numarasındaki son iki hane rakamının sırları...

Giriş Tarihi :03 Ekim 2023 , 08:52 Güncelleme Tarihi :03 Ekim 2023 , 08:53
SGK sicil numarasında 2,3,4,6,7 olanlar bu detaya dikkat! e-Devlet’inize girip kontrol edin! Sebebi ise...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sicil numarası, her çalışanın işe başladığı tarihte özel olarak tanımlanan ve kişinin sosyal güvenlik sistemi içindeki kayıtlarını izlemeye yönelik bir numaradır. Ancak, SGK sicil numarasının sadece bir tanımlama aracı olmadığı, aynı zamanda içerisinde gizli anlamlar taşıdığı ortaya çıktı. Bu nedenle, SGK sicil numarasının son iki hanesinde yer alan 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 rakamlarından biri sizin sicil numaranızda bulunuyorsa, hemen e-devlet hesabınıza giriş yaparak detayları kontrol etmeniz gerekmektedir. İşte detaylar...

NACE KODU NE İŞE YARAR?

NACE kodu iş yerinizin tehlike derecesini göstermektedir. İş yerinizin tehlike derecesini (çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli) öğrenerek iş güvenliği gerekliliklerini yerine getirmeniz, işinizi sorunsuz sürdürmenizi de sağlar.

NACE kodu nasıl belirlenir?

Bir iş yerinin tehlike seviyesini gösteren NACE kodu iş yerinin faaliyet gösterdiği alana göre değişiklik gösterir. Farklı çalışma alanlarına göre "tehlikeli", "az tehlikeli", "çok tehlikeli" şekilde sınıflandırma yapılır. Bu sınıflandırmalar ve tehlike derecelerinin çalışma alanlarına göre dağılımı ise şu şekildedir:

Çok tehlikeli olan sektörler: İnşaat, maden, tersane ve benzeri çalışma alanları

Tehlikeli: İmalat, boyama, servis, kesme gibi işlerin gerçekleştirildiği çalışma alanları

Az tehlikeli: Büro hizmetleri, perakende alıveriş, gıda alanlarında çalışan sektörler

NACE KODU DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

NACE Kodu hatalı olan ya da sonradan faaliyet kolu değişen firmalar bağlı oldukları vergi dairesi sicil servisine "NACE Kodu Değişikliği Talep Dilekçesi" vererek NACE kodlarını düzeltebilir veya değiştirebilirler.

Vergi dairesi sicil servisi memurları söz konusu işyerinin NACE Koduna uygun faaliyette bulunup bulunmadığını yerinde tespit eder. Yoklama sonucunda işyerinin değişiklik dilekçesinde belirttiği NACE Koduna uygun faaliyette bulunduğunun tespit edilmesi durumunda NACE Kodu değişikliği yapılır ve işyerinin güncellenen NACE Kodu vergi levhasına işlenir.

NACE kodu nasıl alınır?

NACE kodunu öğrenmek isteyen iş yeri sahipleri "Güncel İş Yeri Tehlike Sınıfları Listesi"ni kontrol etmelidir. Bu konuda firmanın mali müşaviri ya da muhasebe biriminden yardım almak mümkündür. Birden fazla yöntem ile alınabilen ve temin edilebilen NACE koduna sahip olmak oldukça kolaydır. NACE kodu alabilmek için seçenekler şunlardır:

Bulunulan ilin Ticaret Odası'nın resmî internet sayfasındaki "Ticaret Sicil İşlemleri" menüsünden girilir. Bu menüde "NACE Kodları" alanına girilerek NACE kodu alınabilir. Ekranda açılan sayfaya hangi alanda çalışılıyorsa bu alan ile ilgili kelimeler yazılmalıdır.

Bir diğer NACE kodu öğrenme yöntemi ise iş yerine ait Sosyal Sigortalar Kurumu sicil numarasını kontrol etmek olacaktır. Sicil numarasında bulunan 2., 3., 4., 5., 6. ve 7. rakamları o işlerinin NACE kodudur.