Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sicil numarası, her çalışanın işe başladığı tarihte özel olarak tanımlanan ve kişinin sosyal güvenlik sistemi içindeki kayıtlarını izlemeye yönelik bir numaradır. Ancak, SGK sicil numarasının sadece bir tanımlama aracı olmadığı, aynı zamanda içerisinde gizli anlamlar taşıdığı ortaya çıktı. Bu nedenle, SGK sicil numarasının son iki hanesinde yer alan 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 rakamlarından biri sizin sicil numaranızda bulunuyorsa, hemen e-devlet hesabınıza giriş yaparak detayları kontrol etmeniz gerekmektedir. İşte detaylar...
NACE KODU NE İŞE YARAR?
NACE kodu iş yerinizin tehlike derecesini göstermektedir. İş yerinizin tehlike derecesini (çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli) öğrenerek iş güvenliği gerekliliklerini yerine getirmeniz, işinizi sorunsuz sürdürmenizi de sağlar.
NACE kodu nasıl belirlenir?
Bir iş yerinin tehlike seviyesini gösteren NACE kodu iş yerinin faaliyet gösterdiği alana göre değişiklik gösterir. Farklı çalışma alanlarına göre "tehlikeli", "az tehlikeli", "çok tehlikeli" şekilde sınıflandırma yapılır. Bu sınıflandırmalar ve tehlike derecelerinin çalışma alanlarına göre dağılımı ise şu şekildedir:
Çok tehlikeli olan sektörler: İnşaat, maden, tersane ve benzeri çalışma alanları
Tehlikeli: İmalat, boyama, servis, kesme gibi işlerin gerçekleştirildiği çalışma alanları
Az tehlikeli: Büro hizmetleri, perakende alıveriş, gıda alanlarında çalışan sektörler