2. torba yasa için Meclis yolu! 7'den 70'e müjdeler sıralandı! Ek zam, Bağkur affı, 4D Taşerona kadro, 3600 ek gösterge...

Türkiye'nin yasama organı olan Meclis, yeni yasama yılına başladı ve milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler için düğmeye basıldı. Hükümetin hazırladığı ilk torba kanun teklifi, Meclis gündeminde yer alarak görüşülmeye başlandı.

Giriş Tarihi :09 Ekim 2023 , 08:54 Güncelleme Tarihi :09 Ekim 2023 , 11:18
2. torba yasa için Meclis yolu! 7’den 70’e müjdeler sıralandı! Ek zam, Bağkur affı, 4D Taşerona kadro, 3600 ek gösterge...

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin dört bir yanından gelen beklentileri karşılamak amacıyla hazırlanan önemli düzenlemelerin ardı arkası kesilmiyor. Meclis'e sunulmak üzere olan ilk torba kanun teklifi için düğmeye basılırken, içeriğine ilişkin önemli ipuçları da gelmeye başladı. Bu kapsamlı düzenleme paketi, ekonomiden eğitime, sağlıktan çevre korumasına kadar pek çok alanda reformları içeriyor. Hükümet yetkilileri, bu paketin vatandaşların yaşam kalitesini artırmak ve Türkiye'nin daha iyi bir geleceğe hazırlanmasını sağlamak amacıyla tasarlandığını belirtiyor.

Meclis'in yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte, milyonları ilgilendiren düzenlemeler için düğmeye basıldı. İlk torba kanun teklifi için de harekete geçildi.

Edinilen bilgiye göre, AK Partili milletvekillerinin üzerinde çalıştığı, ilerleyen günlerde tamamlanarak TBMM'ye sunulması planlanan teklif, Orta Vadeli Program kapsamındaki ilk yasa teklifi olacak. Teklifte, özellikle fiyat istikrarını hedefleyen, dezenflasyon çalışmaları kapsamında ihtiyaç duyulacak düzenlemeler yer alacak.

NELER OLACAK?

Aile ve Gençlik Bankası'nın doğrudan faizsiz kredi kullandırmasına ilişkin düzenlemenin de teklifte yer alması bekleniyor. Teklifin yasalaşmasının ardından bu uygulama pilot olarak deprem bölgesinde başlatılacak. Bu kapsamda evlenen gençlere 24 ayı geri ödemesiz, 48 ay vadeli, faizsiz 150 bin lira kredi kullandırılacak.

Uygulama ilerleyen süreçte tüm Türkiye'yi kapsayacak. Meclis'e taşınacak ilk düzenlemeler arasında 'günlük kiralık evler'e ilişkin hazırlanan çalışmanın da yer alması beklenirken; 6 Şubat depremlerinden sonra gündeme gelen ve özel olarak İstanbul'u depreme hazırlıklı hale getirmek için üzerinde çalışılan teklifin de milletvekillerinin imzasına açıldığı belirtiliyor.

EMEKLİ BEKLEMEDE

Meclis'e sevk edilecek düzenlemelerden biri de emeklilere yönelik olacak. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı çalışma, maliyet hesaplamalarının da yapılmasının ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bu sürecin zaman alabileceği belirtiliyor. Bu nedenle ilk torba teklifte emeklilere yönelik iyileştirme düzenlemesinin yer alması düşük ihtimal olarak gösteriliyor.

TEKLİF YAĞACAK
Bu aydan itibaren yıl sonuna kadar Meclis'e sevk edilmesi beklenen bazı düzenlemeler şöyle:

- Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak.

- Özellikle küçük esnaftan oluşan 1 milyon Bağ-Kur'lunun emeklilik için prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek.

- 100 bin taşeron işçiye kadro düzenlemesi yapılacak.

- Birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesinin yolu açılacak.

- AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik düzenleme yapılacak.