NELER OLACAK?
Aile ve Gençlik Bankası'nın doğrudan faizsiz kredi kullandırmasına ilişkin düzenlemenin de teklifte yer alması bekleniyor. Teklifin yasalaşmasının ardından bu uygulama pilot olarak deprem bölgesinde başlatılacak. Bu kapsamda evlenen gençlere 24 ayı geri ödemesiz, 48 ay vadeli, faizsiz 150 bin lira kredi kullandırılacak.
Uygulama ilerleyen süreçte tüm Türkiye'yi kapsayacak. Meclis'e taşınacak ilk düzenlemeler arasında 'günlük kiralık evler'e ilişkin hazırlanan çalışmanın da yer alması beklenirken; 6 Şubat depremlerinden sonra gündeme gelen ve özel olarak İstanbul'u depreme hazırlıklı hale getirmek için üzerinde çalışılan teklifin de milletvekillerinin imzasına açıldığı belirtiliyor.
EMEKLİ BEKLEMEDE
Meclis'e sevk edilecek düzenlemelerden biri de emeklilere yönelik olacak. Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı çalışma, maliyet hesaplamalarının da yapılmasının ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bu sürecin zaman alabileceği belirtiliyor. Bu nedenle ilk torba teklifte emeklilere yönelik iyileştirme düzenlemesinin yer alması düşük ihtimal olarak gösteriliyor.
TEKLİF YAĞACAK
Bu aydan itibaren yıl sonuna kadar Meclis'e sevk edilmesi beklenen bazı düzenlemeler şöyle:
- Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak.
- Özellikle küçük esnaftan oluşan 1 milyon Bağ-Kur'lunun emeklilik için prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek.
- 100 bin taşeron işçiye kadro düzenlemesi yapılacak.
- Birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesinin yolu açılacak.
- AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesine yönelik düzenleme yapılacak.