Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) 2023 Global Başarı Ödülleri kapsamında Türkiye'den Zigana Tüneli Projesi 'yapım metodolojisi', Eğiste Hadimi Viyadükü Projesi 'kalite yönetimi' kategorilerinde en iyi proje olarak seçildi.
Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) 2023 Global Başarı Ödülleri kapsamında Türkiye'den Zigana Tüneli Projesi 'yapım metodolojisi', Eğiste Hadimi Viyadükü Projesi 'kalite yönetimi' kategorilerinde en iyi proje olarak seçildi.
IRF Ödülleri'nin Türkiye'nin mühendislik alanındaki gelişmişliğini ortaya koyduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Ülkemiz için aşkla çalışmaya, milletimizin hizmetine yeni projeler sunmaya devam edeceğiz" dedi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 2019'da 'dizayn', 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun 2021'de 'proje finansmanı ve ekonomi', 2022'de yine 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu'nun 'yapım metodolojisi' kategorilerinde birincilik ödülü aldığını kaydeden Uraloğlu, Avrupa'nın en uzun çift tüplü tüneli olan Zigana ile ülkenin en yüksek ayaklı viyadüğü olan Eğiste Hadimi'nin uluslararası alanda en iyi proje seçilmesinin kendilerini gururlandığını söyledi.
MERKEZ MARAKEŞ'E ÇIKARMA YAPIYOR
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan bu hafta Fas'ın Marakeş şehrinde Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantıları kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla buluşacak. Erkan'ın, 11-13 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek programda, Amerikalı yatırım bankası JP Morgan, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketi Blacrock, Alman yatırım bankası Deutschebank ile görüşmesi bekleniyor. (Hazal ATEŞ)
GİRİŞİMCİLER YARIŞACAK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Türkiye'nin Girişimcileri Yarışması'na başvurular başladı. TİM'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde teknoloji alanında faaliyet gösteren tüm start-up ya da firmalara açık olan yarışma, 4 ayrı kategoride düzenleniyor. Yarışmaya başvurular, 'Hedefim Küresel Başarı', 'Kadın Teknoloji Girişim', 'Çevre ve Sürdürülebilirlik Dostu Bilişim' ve 'Genç Girişimci' olmak üzere 4 kategoriden alınıyor. Yarışmada yer almak isteyen firmalar 'www. turkiyeningirisimcileri.com' üzerinden başvurularını yapabilecek.
DİJİTAL CASUSLUĞA GEÇİT YOK
Türkiye'de 42 milyon kullanıcı ve 1 trilyon liralık pazar büyüklüğüne ulaşan e-ticarette vatandaşların ticari verilerini korumak ve dijital casusluğu önlemek için bir dizi tedbir hayata geçiriliyor. Son çıkarılan kanunla vatandaşların ticari verilerinin sadece ticaretin geliştirilmesinde kullanılabileceği, başka ülkelerle paylaşılamayacağı hükmü getirildi. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, "Kişisel verilerin ve kişilere ait kullanıcı deneyiminin yapay zeka algoritmaları ile analiz edilmesiyle hem kişilerin hem de ülkenin davranış modeli çıkarılabilir ve o ülkeyi hedef alan siber saldırılar gerçekleştirilebilir. Regülasyonların daha sıkı hale getirilmesi gerekiyor" dedi. (BARIŞ ŞİMŞEK)