Cebinde cüzdanında 5-10-20-50-100 TL'si olanlar hemen kontrol etsin! Darphane'de üretimi işte böyle yapılıyor

Türkiye'de kullanılan banknotların basım süreci, Merkez Bankası'nın Emisyon Genel Müdürlüğü ve Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hassasiyetle yönetiliyor. Vatandaşların sıkça merak ettiği 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL'lik banknotlar, uluslararası standartlara uygun bir şekilde üretiliyor. Banknotların basım ve dolaşımıyla ilgili süreçler Merkez Bankası bünyesindeki Emisyon Genel Müdürlüğü ve Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülüyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Kasım 2023 , 09:25 Güncelleme Tarihi :14 Kasım 2023 , 09:25
Cebinde cüzdanında 5-10-20-50-100 TL’si olanlar hemen kontrol etsin! Darphane’de üretimi işte böyle yapılıyor

Banknot basımının maliyeti genellikle malzeme, işçilik, güvenlik önlemleri ve diğer üretim faktörlerine bağlı olarak değişiyor. Bankalar banknotları belirli bir süre boyunca kullanılabilir kılmak için dayanıklı malzemeler ve kaliteli baskı teknikleri seçiyor. Ülkemizde banknot basım süreci 3 temel aşamadan geçiyor.

BİRİNCİ AŞAMA: BASKI ÖNCESİ HAZIRLIK

Merkez Bankası nakit para ihtiyacını karşılamak, eski banknotları yenisiyle değiştirmek ve temiz bir kompozisyon sunmak amacıyla banknot basımına karar veriyor.

Uzman grafikerler tarafından tasarlanan banknotlar, kültürel, sanatsal ve bilimsel unsurları ile ülkenin coğrafi özelliklerini yansıtmak üzere özenle hazırlanıyor. Tasarım sürecini takiben, baskı için kullanılacak kalıplar hazırlanıyor; kâğıt, mürekkep ve diğer hammadde malzemeleri temin ediliyor.

İKİNCİ AŞAMA: BASKI

Baskı öncesinde hazırlanan tasarım unsurları banknotların seri ve sıra numaralarıyla birlikte Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü bünyesindeki makinelerde kâğıt tabakalarının üzerine basılır.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA: BASKI SONRASI SONUÇLANDIRMA

Tamamlanan kağıt tabakalar, entegre kesim, inceleme ve paketleme makinelerinde işlenerek kupür haline getiriliyor. Güvenlik unsurları açısından detaylı incelemelerden geçirilen banknotlar, otomatik makineler tarafından sınıflandırılıyor.

Uygun olmayanlar imha edilirken, uygun olanlar Emisyon Genel Müdürlüğü'ne teslim edilerek tedavüle sürülmeye hazır hale getiriliyor. Dolaşıma hazır hâle getirilen banknotlar Türkiye genelindeki 21 şube ve 16 ilde faaliyet gösteren banknot depoları aracılığıyla tedavüle sürülüyor.