TÜİK 3 Temmuz 2024 memur, emekli zam farkı kaç TL oldu? 6 aylık enflasyon maaş farkı yüzde kaç? 6 aylık enflasyon farkı hesaplama 2024!

Emekliler, Temmuz 2024'te alacakları maaş zamlarını büyük bir merakla bekliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da emekli maaş zamları, enflasyon oranlarına göre belirlenecek. Milyonlarca Bağ-kur, SGK/SSK ve emekli sandığı (4A, 4B, 4C) emeklisi, zam oranlarının ne zaman açıklanacağını ve zamlı maaşlarının ne zaman hesaplarına yatacağını öğrenmek istiyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :03 Temmuz 2024 , 09:48 Güncelleme Tarihi :03 Temmuz 2024 , 11:27
TÜİK 3 Temmuz 2024 memur, emekli zam farkı kaç TL oldu? 6 aylık enflasyon maaş farkı yüzde kaç? 6 aylık enflasyon farkı hesaplama 2024!

İÇİNDEKİLER

Emekli maaş zamları, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki kez yapılır. Zam oranları, bir önceki 6 aylık dönemin enflasyon oranlarına göre belirlenir. Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının hemen ardından, 6 aylık enflasyon farkı emekli maaşlarına yansıtılır. Emekli sandığı emeklileri için ise bu enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme farkı da eklenir.

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Emekli maaş zammı 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00'da TÜİK tarafından açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon oranlarıyla birlikte belli olacak 6 aylık enflasyon farkı oranında hesaplanacak. Yapılan hesaplamalar sonrasında kısa süre içerisinde emekli zammı kamuoyuyla paylaşılacak.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI ENFLASYON FARKI ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Emekli maaş zammı enflasyon farkı oranı henüz netleşmedi. Beklenen rakamların açıklanmasıyla birlikte emekli zammı enflasyon farkı oranı da netleşecek. İlk 5 aylık verilere göre ise 4A - 4B - 4C emekli maaşlarına en az yüzde 22 zam yapılması tahmin ediliyor. Kesin zam hesaplamaları ise 6 aylık enflasyon farkının belli olmasının ardından belli olacak.

TÜİK 3 Temmuz 2024 memur, emekli zam farkı kaç TL oldu? 6 aylık enflasyon maaş farkı yüzde kaç? 6 aylık enflasyon farkı hesaplama 2024!

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı Ocak ayında yapılan yasal düzenlemeyle birlikte 7 bin 500 liraya çıkarılmıştı. En düşük emekli maaşlarının yükseltilmesiyle ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira olmaya devam edecek. Maaş zamlarını kök maaş üzerinden yapıldığı için kök maaşına gelen zam sonrası aylığı 7 bin 500 liranın altında kalırsa yasa gereği bu emekliler en düşük 7 bin 500 lira maaş alacaklar.

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Ödeme tarihinden önce zamların belli olması nedeniyle emekliler Temmuz ayı maaşlarını zamlı olarak almış olacaklar.

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI TAHMİNLERİ

Milyonlarca memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yılın beşinci enflasyon verisi açıklandı.

Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3.37 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4.53, Mart ayı için yüzde 3.16, Nisan ayı için yüzde 3,18, Mayıs ayı için de yüzde 22.7 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece üçüncü aydan zam yüzde 18,70 olarak belirlendi. Ancak bu zam Temmuz ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye kalan Mayıs ve Haziran ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek. Enflasyon zam oranlarından yüksek kalırsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da zam olarak maaşlarında görecek.