TÜİK temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı! Yıllık bazda keskin ve istikrarlı düşüş... Bakan Şimşek'ten 'dezenflasyon' mesajı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık %61,78, aylık %3,23 arttı. Yıllık enflasyondaki keskin düşüş dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun düştüğünü belirtip temmuzdaki artışın geçici etkiler kaynaklı olduğunun altını çizdi. Şimşek, "Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise enflasyonda tek hane için tarih verdi.

Giriş Tarihi 05 Ağustos 2024, 10:00 Güncelleme Tarihi 05 Ağustos 2024, 14:39
TÜİK temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı! Yıllık bazda keskin ve istikrarlı düşüş... Bakan Şimşek’ten ’dezenflasyon’ mesajı

İÇİNDEKİLER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı. Ev sahibi ve kiracıları da yakından ilgilendiren temmuz ayı TÜFE verileriyle birlikte kira artış oranları da belli oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık %61,78, aylık %3,23 arttı.


"OLUMLU SONUÇLAR ALMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun düştüğünü belirtti.

Bakan Mehmet Şimşek'in paylaştığı tablo ve dezenflasyon patikasıBakan Mehmet Şimşek'in paylaştığı tablo ve dezenflasyon patikası


Temmuzdaki artışın geçici etkiler kaynaklı olduğunun altını çizen Şimşek, "Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8'e geriledi. Ana hedefi dezenflasyon olan programımızın her alanda olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş daha çok hissedilecek. Fiyat istikrarını sağlayarak vatandaşlarımızın refahını kalıcı olarak artıracağız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz


"DEZENFLASYON SÜRECİ HIZ KESMEDEN SÜRÜYOR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Ekonomik ve sosyal açıdan temel öncelik olarak gördüğümüz enflasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Haziran ile başlayan dezenflasyon süreci, Temmuz ayı yıllık enflasyon oranının yüzde 60 seviyesine yaklaşmasıyla, hız kesmeden devam ediyor. Yıllık tüketici enflasyon oranının Ağustos ayında düşük yüzde 50'li düzeye, Eylül ayında ise yüzde 50'nin altına gerileyeceğini tahmin ediyoruz" açıklamasında bulundu.


Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

Temmuz ayında aylık tüketici enflasyonu belirli bazı kalemlerde fiyat ve vergi ayarlamaları neticesinde bir önceki aya göre daha yüksek düzeyde yüzde 3,23 olarak gerçekleşti. Aylık enflasyonda, enerji, alkol ve tütün grubundaki dönemsel fiyat artışlarına bağlı ve geçici olarak yaşanan bu gelişmeye rağmen, yıllık enflasyon bir önceki aya göre belirgin bir şekilde, yaklaşık 10 puan azalarak yüzde 61,8 düzeyine indi.

"BELİRGİN DÜŞÜŞLER DEVAM ETTİ"

Temmuz ayında enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki (B ve C) aylık artış yaklaşık yüzde 2,5 oranıyla görece daha sınırlı düzeyde gerçekleşirken, temel mal grubundaki fiyat artışı ise iç talepteki yavaşlamayla birlikte diğer gruplara kıyasla daha ılımlı seyretti. Yıllık bazda ise çekirdek enflasyon göstergelerindeki yaklaşık 10 puana varan belirgin düşüşler devam etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz

AMAÇ 2026'DA TEK HANELİ ENFLASYON

Enflasyonla mücadele ederken ekonomideki diğer tüm dengeleri de gözetiyoruz. Sürdürülebilir ve dengeli büyüme, istihdam ve ihracat artışı, düşen cari açık ve sıkı kamu maliye politikamızın yanı sıra, yapısal reformları hızlandırarak ekonomide öngörülebilirliği daha da artırmayı hedefliyoruz. Amacımız 2026'da ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon oranıyla buluşturmaktır.

"PROGRAM KARARLI ŞEKİLDE UYGULANACAK" MESAJI

Fiyatlar genel seviyesindeki artışı asgari seviyeye indirerek, küresel gelişmelere karşı ekonomimizin direncini güçlendirmek ve toplumsal refahı kalıcı olarak artırmak amacıyla programımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.


Gelelim enflasyon verilerinin detaylarına...

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,93 olarak gerçekleşti.

TÜFE DEĞİŞİM ORANLARI (%), TEMMUZ 2024

TÜFE değişim oranları (%), Temmuz 2024TÜFE değişim oranları (%), Temmuz 2024

TÜFE YILLIK DEĞİŞİM ORANLARI (%), TEMMUZ 2024

TÜFE yıllık değişim oranları (%), Temmuz 2024TÜFE yıllık değişim oranları (%), Temmuz 2024


Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %104,50 ile eğitim oldu.

TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Temmuz 2024TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Temmuz 2024

TÜFE ANA HARCAMA GRUPLARINA GÖRE YILLIK DEĞİŞİM ORANLARI (%), TEMMUZ 2024

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre azalan ana grup %-2,58 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %8,08 ile konut oldu (ana harcama gruplarına göre endeksler, ağırlıklar ve değişim oranları Ek Tablo-1'dedir).

TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Temmuz 2024TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Temmuz 2024


TÜFE ANA HARCAMA GRUPLARINA GÖRE AYLIK DEĞİŞİM ORANLARI (%), TEMMUZ 2024

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 115 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ (B) YILLIK %60,31, AYLIK %2,47 OLDU

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %28,48, bir önceki yılın aynı ayına göre %60,31 ve on iki aylık ortalamalara göre %68,37 olarak gerçekleşti.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ VE DEĞİŞİM ORANLARI (%), TEMMUZ 2024

Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ve değişim oranları (%), Temmuz 2024Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ve değişim oranları (%), Temmuz 2024



2024 ENFLASYON ORANLARI

TÜFE, ocak ayında aylık yüzde 6,7 artarak yıllık yüzde 64,86 olmuştu.

Şubatta enflasyon aylık yüzde 4,53 artışla yıllık yüzde 67,07'ye yükselmişti.

Mart ayına ait TÜFE verileri aylık yüzde 3,16 artışla yıllık yüzde 68,50 olarak gerçekleşmişti.

Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda aylık yüzde 3,18 artışla yıllık yüzde 69,80 kaydetmişti.

TÜFE mayısta ise aylık yüzde 3,37 artarak yıllık yüzde 75,45'e çıkmıştı.

Tüketici fiyat endeksi haziranda aylık yüzde 1,64 artarak yıllık yüzde 71,60 olmuştu.



İşte enflasyon verileri sonrası piyasalarda son durum: