Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak? Uzman isim o tarihe işaret etti! Merkez Bankası'na değişim baskısı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararı için Perşembe günü toplanacak. PPK toplantısının başkanlığını Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yapacak. A Para canlı yayınına katılan GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, Merkez Bankası'nın faizlerde bir değişim yapmayacağını ifade ederken piyasalar için asıl açıklama metninin önemli olduğunu söyledi. Ayyıldır, Merkez Bankası'nın üzerinde değişim konusunda bir baskı olduğunun da altını çizerken yeni dönemin ipuçları için o tarihe işaret etti. Peki Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak? Beklentiler ne yönde? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 17 Eylül 2024, 12:19 Güncelleme Tarihi 17 Eylül 2024, 16:40
Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak? Uzman isim o tarihe işaret etti! Merkez Bankası’na değişim baskısı

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası PPK faiz belirlemek için bir kez daha bir araya gelecek.

Eylül ayı faiz kararı için 19 Eylül Perşembe günü saat 14:00'te yapılacak toplantıya Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlık edecek.

"KARAR DEĞİL METİN ÖNEMLİ"

A Para canlı yayınına katılan GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, Merkez'in faiz kararı hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Anketler zaten bir değişim beklemiyor. Metin içerisindeki yönlendirmeler çok daha hayati önem taşıyor. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi Eylül faizi politika faizinin altına düşecek.

"BASKI VAR"

Son dönemde ekonomik aktivite tarafındaki belli başlı olumsuzluklar ister istemez burada Merkez Bankası'nın faiz cephesinde değişim yapmasında bir baskı var. Bunu da çok net bir şekilde görebilmekteyiz. Ama Merkez Bankası bu süreçte sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele kararlılığını sürdürmeye çalışıyor. Bu denklemde de süreyi mümkün olduğunca ötelemeye çalışıyor. Bu açıdan da beyanat içerisindeki enflasyon sürecine ilişkin açıklamaları inceliyor olacağız. Çünkü önümüzdeki ay enflasyon rakamı politika faizinin altına düşecek yani çok basit bir matematik hesabı yaptığımızda yüzde 2 ile devam ederse bir sonraki enflasyonun kabaca 48, devam ederse 46'lara düşebilme senaryolarından bahsedebiliriz, Kasım ayında ise 45'leri gören bir enflasyon rakamından bahsedebiliriz. Hal böyle olunca da Merkez Bankası'ndan bir beklenti içerisine giriyor piyasalar.

8 KASIM'DAKİ ENFLASYON RAPORU ÖNEMLİ

Bu toplantıdan ziyade 8 Kasım'daki enflasyon raporu sunumuna çok daha fazla önem veriyorum. Söz konusu rapor yeni döneme ilişkin beklentileri inceleme olanağı sunacak bize"

MERKEZ BANKASI FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

15 ekonomistin katılımıyla yapılan PPK toplantısına yönelik beklenti anketinde ekonomistlerin görüşü faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu.



Söz konusu ankette ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 2'si yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 2'si yüzde 47,5, 1'i yüzde 46,5 ve 5'i yüzde 45 olacağını öngördü.



Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

CARİ AY SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 50

Cari yıl için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artış beklentisi yüzde 3,4'den 3,2'ye, gelecek yıl için ise yüzde 3,5'den 3,4'e düştü.



TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay sonu beklentisi yüzde 50 olurken 3 ay sonrası için beklenti yüzde 46,48'e düştü.

12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 33,30'dan yüzde 31,66'ya geriledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN