Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar duyurdu! Doğal gazda indirim olacak mı? Oruç Reis'e Somali görevi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, A Haber'e konuştu. Türkiye'nin yenilenebilir enerjide potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Bayraktar, Oruç Reis'in ekimde Somali'ye göreve gideceğini ifade etti. Mevcuttaki doğal gaz faturalarının %60'ını üstlendiklerini söyleyen Bakan Bayraktar, "Kış mevsiminde de benzer doğal gaz indirim süreci olacak" şeklinde konuştu.

Giriş Tarihi 25 Eylül 2024, 16:32 Güncelleme Tarihi 25 Eylül 2024, 17:29
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar duyurdu! Doğal gazda indirim olacak mı? Oruç Reis’e Somali görevi

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. A Haber muhabiri Rüya Akkuş'un sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin yenilenebilir enerjide potansiyeli çok yüksek" değerlendirmesini yaptı.

ORUÇ REİS'E SOMALİ GÖREVİ

Türkiye'nin enerji konusunda tüm imkanları araştırdığını ifade eden Bakan Bayraktar, Oruç Reis Gemisi'nin doğal gaz ve petrol aramak üzere ekim ayında Somali'ye gideceğini duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (Takvim.com.tr / Ekran görüntüsü)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (Takvim.com.tr / Ekran görüntüsü)

8,5 MİLYON HANEYE YERLİ GAZ


Türkiye'nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformuna da değinen Bayraktar, "8,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını kendi gazımızla karşılayacağız." ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (Takvim.com.tr / Ekran görüntüsü)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (Takvim.com.tr / Ekran görüntüsü)


FATURALARA DEVLET DESTEĞİ

Önümüzdeki kış döneminde enerji arzı konusunda endişe edilecek bir durum olmadığını belirten Bayraktar, "Depolarımız dolu. Vatandaşların endişe edeceği bir durum yok." dedi. Doğal gaz ve elektrik faturalarında devletin yüzde 60'lık bir sübvansiyon sağladığını ifade eden Bayraktar şunları söyledi: "Doğal gaz faturalarının yüzde 60'ını devlet üstleniyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (Anadolu Ajansı)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (Anadolu Ajansı)

HEDEF 2050'YE KADAR 20 BİN MEGAVAT


SABAH'tan Fatma Göksu'nun sorularını da yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık kurulu güce ulaşma hedefi olduğunu belirtti.

Bakan Bayraktar şöyle konuştu:

Amerika'daki şirketlerin büyük oranda ilgileri son dönemde gelişmekte olan küçük modüler reaktörler üzerine. Ülke olarak ortaya koyduğumuz 2050 yılında nükleer için 20 bin megavatlık kurulu güce ulaşma hedefimiz var. Akkuyu'da Sinop'ta ve Trakya'da yapmayı planladığımız 12 reaktör büyük ölçekli reaktörlerle 15 bin megavatına ulaşmış olacağız. Bunun ötesinde 20 bin megavatlara gidebilmek için küçük modüler reaktörleri de sanayimize ve enerji sektörümüze katmak istiyoruz. Burada ciddi fırsat var.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (DHA)Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (DHA)


ABD İLE 10 YILLIK LNG ANLAŞMASI


Doğalgaz alanında Avrupa'nın 4. büyük doğalgaz pazarıyız. Ülkemizin doğalgaz ihtiyacını farklı şekillerde çeşitlendirerek, tedarik portföyümüzü farklılaştırarak sağlamaya gayret ediyoruz. Kendi gazımızı bulduk, onu üretiyoruz. Dışarıdan gerek boru gazı ile gerekse bahsettiğiniz anlaşmada olduğu gibi uzun dönemli sıvılaştırılmış doğalgaz tedarik anlaşmaları yapıyoruz. Ne kadar farklı kaynaktan doğalgaz alırsak, o kadar rekabetçi o kadar iyi fiyatlara almaya gayret ediyoruz. Uluslararası gaz konferans toplantısı Houston'da geçtiğimiz hafta salı yapıldı. Orada Amerikan LNG'sinin 10 yıl boyunca tedarik edilmesi ile ilgili anlaşma yaptık. Bundan 2-3 hafta önce bir başka şirketle uzun dönemli bir LNG anlaşması imzaladık. Tedarik portföyümüzü farklılaştırmaya, çeşitlendirmeye gazı gazla rekabet edilebilir hale getirmeye gayret ediyoruz.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN