TCMB yılın son faiz kararını açıkladı: 22 ay sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2024'ün son faiz kararını açıkladı. TCMB yaklaşık iki yıl aradan sonra politika faizini ilk kez indirerek 250 baz puan düşürdü ve yüzde 47,50'ye çekti. Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’den yüzde 47,5’e indirilmesine karar vermiştir." denildi. TCMB, bu kararla 22 ay sonra faizde indirime gitmiş oldu.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :26 Aralık 2024 , 07:57 Güncelleme Tarihi :26 Aralık 2024 , 15:04
TCMB yılın son faiz kararını açıkladı: 22 ay sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2024'ün son faiz kararını açıkladı.

FAİZ 250 BAZ PUAN DÜŞÜRÜLDÜ

TCMB'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50'den yüzde 47,5'e indirilmesine karar vermiştir." denildi.

TCMB faiz oranları (Takvim.com.tr)TCMB faiz oranları (Takvim.com.tr)

22 AY SONRA BİR İLK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son olarak 23 Şubat 2023'te faizde indirime gitmişti. O tarihte politika faizi yüzde 9'dan 8.5'e indirilmişti. TCMB, 22 ay sonra faizde indirime gitmiş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yaklaşık iki yıl aradan sonra politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını indirerek 250 baz puan düşürdü ve yüzde 47,50'ye çekti.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizini yüzde 47,50'ye indirilmesine karar verdiği bildirildi.

ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİ KASIM AYINDA YATAYA YAKIN SEYRETTİ

Merkez Bankasının gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verildiği belirtilen duyuruda, "Enflasyonun ana eğilimi kasım ayında yataya yakın seyretmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Duyuruda, öncü verilerin aralık ayında ana eğilimin enflasyonda düşüşe işaret ettiği aktarılarak, son çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamayı sürdürerek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde bulunduğunu gösterdiği bildirildi.

Türk lirası (AA)Türk lirası (AA)

Temel mal enflasyonunun düşük seyretmeye devam ettiği belirtilen duyuruda, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin belirginleştiğine dikkati çekildi.

Duyuruda, işlenmemiş gıda enflasyonunun önceki iki aydaki yüksek seyrin ardından aralık ayında ılımlı göründüğü vurgulanarak "Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir." ifadesi kullanıldı.

Para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmekte ve dezenflasyon sürecini güçlendirmekte olduğu aktarılan duyuruda, maliye politikasının artan eşgüdümünün de bu sürece önemli katkı sağlayacağı bildirildi.

Türk lirası (AA)Türk lirası (AA)

Duyuruda, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, kararlarını enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla alacaktır. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makro ihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir."


Kurulun politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceği vurgulanan duyuruda, "Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır." ifadelerine yer verildi.

ÖZET 5 GÜN İŞ GÜNÜ İÇİNDE YAYIMLANACAK

Duyuruda, Kurul'un, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağı kaydedilerek, Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.


DOLAR VE ALTINDA SON DURUM

TCMB'nin faiz kararı sonrası dolar/TL 35,24, Euro/TL 36,65 gram altın ise 2979 TL seviyesinde işlem görüyor.

Merkez Bankası (AA)Merkez Bankası (AA)

BEKLENTİLER NE YÖNDEYDİ
Ekonomistler yılın son toplantısında faiz indirimi beklentisinin güçlendiğini ifade ederken, 14 ekonomist ile yapılan ankete göre, 10 ekonomist 150 baz puanlık indirim öngörüyordu. 4 ekonomist ise faizin sabit kalacağı görüşündeydi.

Yurt dışında ise Morgan Stanley, toplantı için 200 baz puanlık indirim beklentisini paylaştı. Goldman Sachs'tan yayımlanan notta ise "indirim için henüz erken, Ocak ayında bir faiz indirimi daha muhtemel." dedi. Merkez Bankası en son mart ayında faizi yüzde 50 seviyesine çıkartmıştı. Ekonomistlerin 2025 yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalamasının ise yüzde 29,50 olduğu öğrenildi.

2024 YILI FAİZ KARARLARI
Merkez Bankası'nın 2024 yılı boyunca aldığı faiz kararları, piyasalarda enflasyon ve ekonomik büyüme beklentileri doğrultusunda büyük bir öneme sahip oldu.

Merkez Bankası (AA)Merkez Bankası (AA)

2024 yılında yapılan PPK toplantılarında faiz oranları şu şekilde belirlendi:

Ocak ayı: %45
Şubat ayı: %45
Mart ayı: %50
Nisan ayı: %50
Mayıs ayı: %50
Haziran ayı: %50
Temmuz ayı: %50
Ağustos ayı: %50
Eylül ayı: %50
Ekim ayı: %50
Kasım ayı: %50

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN