Ukrayna ile Rusya arasındaki sınırda Rus askerlerinin hareketliliği nedeniyle zaman zaman gerilim yükseliyor
Son olarak Rus ordusu, 10 bin askerle tatbikat kararı alırken, ABD basınından Washington Post, Türkiye'de üretilerek Ukrayna'ya satılan Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) rolüne dikkat çekti.
Ukrayna ordusundan geçen yıl 26 Ekim'de yapılan açıklamada, Bayraktar TB2'lerin ilk kez bir saldırıda kullanılarak, Rus yapımı sistemlerin hedef alındığı belirtilmişti.
SİHA'ların söz konusu saldırıdan önce sadece keşif uçuşu için kullanıldığı bilgisi aktarılan haberde, "Bu, Rusya için Ukrayna'nın bölgedeki askeri dengeyi potansiyel olarak değiştirmek için cephaneliğini artırdığının bir başka işaretiydi." denildi.
İşte o manşet...
Kiev yönetiminin Türkiye'den satın aldığı SİHA'ların Moskova'yı alarma geçirdiğine vurgu yapıldı. "Türkiye ve Ukrayna, aynı zamanda Ukrayna'da SİHA üretim tesisi kurmak için anlaştı." ifadesi kullanıldı.
Peter Suciu'nin kaleme aldığı "Türk SİHA'larının en son müşterisi: Rusya" başlıklı makalede "Türk SİHA'larının çok sayıda Rus hava savunma sistemini imha etmek için kullanıldığı bildirilmişti. Moskova bu iddialara itiraz etti ancak bu, Rusya'nın Türk SİHA'larına ilgisini engellemedi" ifadeleri kullanıldı.
"Türk SİHA'larının en son müşterisi: Rusya" başlıklı o çarpıcı makale:
Türk SİHA'larının çok sayıda Rus yapımı olan ve bazıları Suriye tarafından işletilen hava savunma sistemini imha etmek için kullanıldığı bildirilmişti. Moskova bu iddialara itiraz etti, ancak bu, Rusya'nın Türk İHA'larına ilgi göstermesini engellemedi
Türkiye, insansız hava sistemlerinin (İHA) önemli bir üreticisi, kullanıcısı ve satıcısı haline geldi.
Silah ihracatı gerçekten büyük bir sektör ve 2019'da tahmini 27 milyar doları buldu. Rusya Federasyonu, Fransa, Çin ve Almanya ilk beşi tamamlarken ABD en büyük ihracatçı olmaya devam ediyor ve bu ülkeler toplamın yüzde 78,92'sini oluşturuyor.
Üstelik bu, o ülkelerin sadece bugünlerde ihracat yaptığı anlamına gelmiyor.
Rusya da silah ithalatını artırdı ve bu ay Moskova'nın Türk askeri donanımının, özellikle de insansız hava araçlarının alıcısı olma eşiğinde olabileceği bildirildi.
Türkiye, insansız hava sistemlerinin (İHA) önemli bir üreticisi ve kullanıcısı haline geldi, ancak bu süreçte aynı zamanda büyük bir satıcı haline geldi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI), Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin bozulmasının ardından 2013 yılında insansız hava araçları geliştirmeye başladı.
TÜRKİYE, KENDİSİNE VERİLMEYENİ ÜRETTİ
Türkiye daha sonra ABD Hava Kuvvetleri'nin kendi Reaper SİHA'sına kabaca benzeyen Anka-S'yi geliştirdi. Yaklaşık 26 fit uzunluğunda ve yaklaşık 400 kiloluk bir yüke sahip uydu kontrollü Anka-S, yer hedeflerini tespit etmek, tanımlamak ve izlemek için bir radar, bir ters SAR ve bir yer hareketli hedef gösterge radarı taşıyor.
Bu hafta Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, SİHA'ların veya diğer Türk silahlarının ve askeri teçhizatının Rusya'ya satılmasında sorun olmadığını söyledi.