Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan Türkiye seferberliğine, şehircilik seferberliğine kararlılıkla devam ettiklerini söyledi. Turkuvaz Yayın Grubu'nun yazılı medyadaki amiral gemisi Sabah Gazetesi ile Türkiye'nin ilk yerli ve milli ekonomi kanalı A Para'nın ortaklaşa düzenlediği 3. Türkiye 2023 Zirvesi'ne video mesaj yollayarak katılan Bakan Kurum, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında sanayisiyle, tarımıyla, enerjisiyle ve şehirciliğiyle her alanda dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer almak istiyoruz. Çağının çok ötesine, geleceğe hitap eden, gelecek nesilleri anlayan şehirler ve kendini dünyaya anlatan şehirler inşa etmenin sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz" dedi.
Tüm şehirlerimizin gelecek 50 yılını, 100 yılını planladıklarını ifade eden Murat Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sonuçta geleceğin şehirlerini projelendiriyoruz. Bize göre bir şehrin hem geleceğe hitap etmesi hem de bizi temsil etmesinin ilk koşulu, insanların can emniyetinin en yüksek derecede korunmasıdır. Yine bu şehirde insanların inanışlarını, geleneklerini, komşuluk ilişkilerini en güzel şekilde yaşayabileceği bir düzenin kurulmuş olmasıdır. Eğer bir şehre, akıllı marka veya geleceğin şehri demek istiyorsak, orada okullarıyla, parklarıyla, yeşil alanlarıyla, kreşleriyle, kütüphaneleriyle, sosyal, kültürel ve tarihi alanlarıyla gelecek nesillerin yetiştirileceği ortamın en iyi şekilde sunulması gerekir. Bizim şehrimiz milletimizin zihnine ve düşüncesine zarar verecek ses, gürültü, hava ve su kirliliklerini gidermiş, bu gibi sorunların olmadığı şehirlerdir. Yine bize göre şehir dediğin, estetik, silüet, tarihi ve kültürel doku, yeşil alan açısından son derece güzel ve korunmuş olmalıdır. Hülasa, aslında, yaşlı, kadın, çocuk, engelli dostu olmayan, günün 24 saati sokaklarında huzurun kol gezmediği şehir akıllı değildir. Yarınların şehri de olamaz. İnsanı öncelemeyen, dört bir yanında ilim, irfan, sanat olmayan bir şehrin, en yüksek teknolojilerle donatılması bir anlam ifade etmez. İşte hem kadim değerlerimiz, hem de teknolojileri belli bir dengede tutarak, 81 il 922 ilçemizin tamamını 2023'e, 2053'e, 2071'e hazırlıyoruz."
'TÜRKİYE MEKANSAL STRATEJİ PLANINI TAMAMLADIK'
Tarımdan sanayiye, ulaşımdan yeşil alanlara kadar şehirlerin asırlık planlarını ortaya koyan Türkiye Mekansal Strateji Planı'nı tamamladıklarını ifade eden Bakan Kurum, merkezinde insan olan, kentsel dönüşümle afetlere hazır, kimlikli, engelli dostu şehirleri de inşa etmeye gayret gösterdiklerinin altını çizdi. Yatay mimariye sadık kalarak, dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak için on binlerce yeni sosyal konut ürettiklerine dikkat çeken Murat Kurum, millet bahçeleri ile ekolojik koridorlar ve yeşil alanların sayılarını artırdıklarını söyledi. Şu anda Türkiye'nin doğal koruma alanının yüzde 9 olduğunu ifade eden Murat Kurum, bu rakamı yüzde 17'ye çıkarmak için gece gündüz çalıştıklarını anlattı.
Sıfır atık çatısı altında yüzlerce yeni çevre projesini iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yürüttüklerini dile getiren Bakan Kurum, "Bu kapsamda bölgesel ve yerel eylem planları hazırlıyoruz. Bu planları ivedilikle uygulamaya geçirdik ve ilk olarak Karadeniz bölgesinde başlattık. Bu kapsamda yerelde belediyeler ile birlikte iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek çalışmaları yürütüyoruz. Yine enerji verimli, sıfır atık uyumlu ve akıllı teknolojilerle donatılmış binalar inşa ediyoruz. Coğrafi bilgi sistemlerimizi geliştiriyor, şehirlerimizin insana hizmeti merkeze alan dijital dönüşümünü tamamlayacak adımları tek tek atıyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin, dünyada artık her alanda en üst ligde yer alan, bu anlamda tüm hazırlıklarını buna göre yapması gereken bir ülke olduğuna dikkat çeken Murat Kurum, şunları söyledi:
"Dünyanın ve ülkemizin nüfusu hızla şehirleşiyor. Gelecek 30-40 yılda şehirlerde yaşayan insan nüfusu 2,5 kat artacak. 90'ların ortalarına kadar yerel yönetimler en temel ihtiyaçlarını karşılayamazdı. Şimdi akıllı belediyecilik konuşuluyor. Çağını yakalayamayan hatta ötesine geçemeyen şehirler, bir süre sonra cazibelerini yitirmeye mahkumdur. Şehirlerde bir yandan tarihi, medeniyeti ve kültürü koruyacak, bir yandan da yeni ihtiyaçlara uygun yatırımlara yöneleceğiz. Bu ikisini birlikte başaramadan şehirlere hakkıyla hizmet etmiş olamayız. Bu toplantı da geleceğin şehirleri noktasında bize yol gösterici olması sebebiyle son derece önemlidir. Bugün şehirlerimizde yeni normale ve dijital çağa uyumun yol haritalarını hazırlıyor, yerel yönetimlerin hizmetlerini daha da kolaylaştıracak akıllı sistemlerle donatıyoruz."
Milli Akıllı Şehirler eylem planını 24 Aralık 2019'da açıkladıklarını hatırlatan Murat Kurum, "Eylem planına bakanlıklar, yerel yönetimler, özel sektör, STK'lar ve üniversiteler paydaş olarak katkı sağladı. Bu plan Türkiye'nin ortak aklının örneği. Bu plan Türkiye'de ilk, dünyada ise ABD, Hollanda, Avustralya'dan sonra dördüncü olma özelliğini taşıyor. Eylem planında artık her şehrin kendine özgü akıllı şehir stratejisi olacak. Tüm verilerimiz birbirine entegre olacak. Şehirler birbirleriyle konuşabilecek. Şehirleri acil ihtiyaçlarına göre programlıyoruz. Artvin'de öncelikli sorun sel felaketi ise çalışmalar bu yöne kayacak. Eğer sorun trafik ise bunu çözmek için çalışılacak. Örneğin İstanbul'da atık toplama taşıma maliyeti, 1 milyar TL'nin üzerine çıktı. Ancak akıllı sistemlerle bu masrafı çok büyük oradan azaltabiliriz" dedi.