"Ne zaman emekli olurum?", "Tazminatımı nasıl alırım?" şeklindeki sorular çalışan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Faruk Erdem'e bu konular hakkında birçok soru yöneltiliyor. Peki, işsizlik maaşı kaç lira? Erken emekli olmak için ne yapmak lazım? Hem babadan hem eşten maaş nasıl alınır? Hangi olaylar iş kazası sayılır? Evlenen tazminat alır mı? İşte detaylar..
Abim vefat ettikten sonra abimden dolayı anneme maaş bağlandı. Annem vefat ettikten sonra maaş babama devroldu. Babam da vefat edeli 7 ay oldu ben kızıyım babamdan kalan maaşını alabilir miyim? Eşimden ayrıldım. Ayşe Parlar
Babanızın Maaşı Varsa Ve Sizin Geliriniz Yoksa Maaş Alırsınız. Ama Abinizin Maaşını Alamazsınız.
Beş yıllık tazminat nasıl hesaplanır? Zafer Kaya
Her Yıl İçin Bir Brüt Maaş Olarak Hesaplanıyor. Yani Brüt Maaşınız 5 İlye Çarpılacak. Tabi Yüksek İse Maaşınız Kıdem Tazminatı Tavanı Var.
Sokağa çıkma yasağında işe gidemeyenin maaşı ne olur? (ismi saklı)
Sokağa Yasağı Çıkma Yasağı Gibi Zorlayıcı Sebebpler Bir Haftadan Az Sürmüşse Maaş Tam Ödenir Bir Haftadoan Fazla Sürmüşse Bir Haftalık Kısmın Yarısı Ödenir.
İşyerim ayın yarısını evden çalışma yaptırdı..kısa çalışmaya girer mi? Orhan ŞAHİN
Kısa Çalışma Üretimin Tamamen Veya Kısmen Durması Sonucu Ortaya Çıkıyodr. Evden Çalışma İle İşyerinden Çalışma Arasında Bir Fark Yodk. Kısa Çalışmaya Girmez Tam Çalışmaya Girer.
Bağkurlu olan erkek ssk lı eşi vefat ederse eşininde maasını alabilirmi İrfan TAŞDELEN
Evet Ölüm Maaşı Ya Da Dul Maaşı Sadece Kadınlara Değil Erkeklere De Ödeniyor.
Eşim 1978 doğumlu 2007 girişli 3600.günü var ne zaman emekli olur acaba iyi geceler NURİ TİRYAKİ
İşe Giriş Tarihine Göre 58 Yaşında Ve 7 Bing Ün İle Emekli Oluir. 4500 Gün Ve 25 Yıl Şartıyla Da Kısmi Emekli Olur.
Tahsilat için bir başka ile giden bir çalışan orada mesai saatleri dışında kaza geçirirse bu iş kazası sayılır mı? Semih BAY
Mesai Saatleri Dışında Da Olsa O Şehirde Şirket Adına Bulunduğu İçin Bu Bir İş Kazası Sayılır Ve Sgk'ya Bildirilip Gereğinin Yapılması Gerekir. İş Kazası Sayılması İçin Sadece İş Yerinin İçinde Olması Şartı Bulunmuyor. İşle İlgili, Ya Da Yöneticinin Emriyle Dışarı Çıkan Bir Çalışan Kaza Geçirirse Bu İş Kazası Sayılıyor. Yine Şirkete Ait Araçla Evine Giderken De Kaza Olursa Bu İş Kazası Kabul Ediliyor.
Bir firmada sigortalı olarak çalışıyorum. İki yıl sonra yaş şartım dolacak ve emekli olacağım. Geçtiğimiz yıl eşimi kaybettim. Şimdi onun maaşını alıyorum. Acaba emekli olduğumda eşimden dolayı aldığım para kesilir mi? Meltem ŞAHİN
Ölen Sigortalının Geride Kalan Eş, Çocuk, Anne Ve Babasına Belli Kurallar Çerçevesinde Maaş Bağlanıyor. Ölen Sigortalının Eşine Maaş Bağlanırken Herhangi Bir Geliri Olup Olmadığına Bakılmıyor. Yani Çalışıyor Olmanız Bu Maaşı Almanıza Engel Değil. Zaten Size De Maaş Bağlanmış. Burada Aranan Tek Şart, Ölüm Tarihinde Yasal Evlilik Bağının Bulunması. Gelirinizin Ölüm Aylığını Engellememesi Durumu Emekli Olmanız Halinde De Geçerli. Yani İki Yıl Sonunda Emekli Olduğunuzda Hem Kendi Emekli Maaşınızı Alabilir, Hem De Eşinizden Dolayı Ödenen Ölüm Aylığını Alabilirsiniz. Emekli Olmanız Halinde Maaşınız Kesilmez.
Maaşınızın Kesilmesine Sebep Olacak Tek Değişiklik Evlenmenizdir. Yeni Bir Evlilik Yaparsanız Ölüm Maaşı Kesilir. İkinci Evliliğinizin Boşanma Ya Da Ölüm Nedeniyle Bitmesi Halinde İse Önceki Eşinizden Aldığınız Ölüm Aylığı Yeniden Bağlanır.
İkinci Eşinizden De Ölüm Aylığı Alma Durumu Ortaya Çıkarsa Bu Kez İkisinden En Yüksek Olanı Tercih Edebilirsiniz.
İki ayrı işte çalışma imkanım oluyor. Her iki işverende buna izin veriyor. Beni sormak istediğim bu şekilde çalışarak daha çok prim ödediğim için erken emekli olabilir miyim? Yusuf Ziya
Sosyal Güvenlik Sistemimiz Bir Kişinin Birden Fazla İşyerinde Sigortalı Olarak Çalışmasına İzin Veriyor. Böylece Her İki İşyerinde De 30 Günlük Sigortanız Yatırılabilir. Bu Durum Size 60 Gün Kazandırmıyor Maalesef. Kaç İşyerinde Çalışırsanız Çalışın O Ay İçin 30 Günlük Prim Hesabınıza Geçiyor. Ama Bir Yerde 20 Diğerinde 10 Gün Çalışılıyorsa Bunun Toplamı 30 Geçerli Oluyor. Burada İki Yerden De Kazanç Bildirildiği İçin Prime Esas Kazancınız Artıyor. Bu Da İleride Emekli Maaşınızı Artırıcı Bir Etken Oluyor. Ama Çok Yerde Çalışıyor Olmak Erken Emeklilik İmkanı Vermiyor. Yatırılan Kazançların, Prime Esas Kazanç Üst Sınırından (Brüt Asgari Ücretin 7.5 Katı) Fazlası Emeklilik Hesabında Kullanılamıyor. Fazla Yatan Kısmın
Ben işe başladıktan sonra mahkemeye giderek yaşımı iki yıl büyüttüm. Ancak SGK'da emeklilik tarihim geldiğinde 2 yıl beklemem gerektiğini yaş şartının dolmadığını söylediler. Bu doğru bir uygulama mı? Murat KARASU
Yaşı Büyüttüğünüzden Dolayı Emeklilik Talebinizin Reddedilmesi Doğru Ve Kanun Gereği Yapılması Gereken Bir Durumdur. Mahkemeye Başvurmanız Size Fayda Sağlamaz Çünkü Bu Konuyla İlgili Daha Önceden Anayasa Mahkemesi Kararı Var Ve Bu Kararla 'İlk Defa Sigortalı Olunduktan Sonra Yapılmış Yaş Düzeltmelerinin Emeklilik Hesaplarında Geçerli Sayılmamasının Anayasaya Aykırı Olmadığı" Belirtilmiştir. Bu Sebeple İlk İşe Başladığınız Tarihte Kaç Doğumluysanız Emeklilikte De Bu Tarih Geçerli Olacaktır.
Bir firmada 4 seneden fazla süredir çalışmaktayım. İşten ayrılmak istedim fakat çıkışımı vermediler. İş sözleşmesini kendim tek taraflı feshetme hakkım yok mu? Bunu yaparsam tazminat alabilir miyim? (İSMİ SAKLI)
İş Sözleşmesini Tek Taraflı Olarak Feshetme Hakkınız Bulunmaktadır. Ancak Elbette Bunun Bazı Sonuçları Da Olacaktır. Öncelikle İhbar Yani Bildirim Süresine Uymanız Gerekiyor. Kıdeminize Göre İşvereninize Ayrılacağınızı 8 Hafta Önceden Bildirmeniz Gerekiyor. Yoksa Bu Kadar Sürenin Parasını İşverene İhbar Tazminatı Olarak Ödemek Zorunda Kalabilirsiniz. Yine Sözleşmenizde Fesih Halinde Bazı Müeyyideleri İmza Altına Almışsanız Bunlarda Karşınıza Çıkabilir. İş Kanunu'na Göre, Haklı Bir Neden Olmadan Feshederseniz Herhangi Bir Tazminat Alamazsınız. Ancak İşten Ayrılıp Tazminat Alabilmenin Birkaç Yolu Da Var. Eğer Haklı Bir Sebebiniz Varsa Yani İş Kanunu 24. Maddede Sayılan Haklı Fesih Şartları Oluşmuşsa Hemen Ayrılabilirsiniz. Yine Eğer 9 Eylül 1999 Öncesinde İlk Sigortanız Yapılmışsa Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan 15 Yıl 3600 Gün Dolduğuna Dair Yazı Alarak Ayrılabilir Ve Tazminat Alırsınız. Kadınlar Evlendikten Sonra 1 Yıl Geçmeden Kendi İstekleriyle Ayrılıp Tazminat Alabiliyor.
Tekstil sektöründe çalışıyoruz. Bir işçimiz 3 gündür işe gelmiyor? Evine telefon ediyoruz; cevap vermiyor. Cep telefonu da kapalı. Mazeretsiz olarak işe gelmemesi nedeniyle yarın iş müfettişleri karşısında haksız duruma düşmemek için ne yapmamız gerekiyor? Yol gösterir misiniz? Osman ALACA
İşçiniz 3 Gündür Mazeretsiz Olarak İşe Gelmiyorsa, Öncelikle Devamsızlığı İle İlgili Tutanak Düzenlemeniz Gerekmektedir. Sonra Noterden Ya Da İadeli Taahhütlü Posta İle İşçinin Sizdeki Adresine İhtarname Göndererek Devamsızlığının Nedenini Araştırmanız Gerekir. Size Geçerli Bir Mazeret Sunamazsa Ya Da Bu İhtarnameye Cevap Vermezse Devamsızlık Nedeniyle İş Sözleşmesini Tazminatsız Olarak Feshedebilirsiniz. Ancak Yine Fesih Bildirimini Yazılı Olarak Yapmanız Gerekir.
Özel sektörde çalışan evli bir bayanım. Eşim çalışmamı istemiyor. İşten ayrılsam tazminat alabilir miyim? Neşe YILMAZ
İş Kanunu'na Göre Kadın İşçi Evlendiği Tarihten İtibaren Bir Yıl İçerisinde İşten Kendi İsteği İle Ayrılırsa Kıdem Tazminatını Alabilir. Evlilik Tarihiniz Bir Yılı Geçmediyse İşverenliğe Müracaat Ederek Tazminatınızı Alarak İşten Ayrılabilirsiniz. Bunun Dışında Eşinizin Çalışmamanızı İstemesi Halinde İşten Ayrılmanız Tazminat Nedeni Sayılmaz.
Bağ-Kur kapsamında bir şirkette ortak görünüyorum. Ancak bu şekilde uzun süre prim ödemem gerektiği ve emekliliğin uzun süreceği söyleniyor. Acaba SSK'lı olabilir miyim? HASAN ATMACA
Evet Bağ-Kur Kapsamında Emeklilik İçin Ssk'ya Göre Daha Uzun Süre Prim Ödemek Gerekiyor. Ancak Mevzuatımız Sizin Bağ-Kur Kapsamında Prim Öderken Ssk'lı Olmanızı Sağlayan Düzenlemeler İçeriyor. Ancak Burada Dikkat Etmeniz Gereken Husus Kendi Şirketinizin Dışında Çalışmanız. Yani Kendi Şirketinizde Ya Da Ortağı Olduğunuz Şirkette SSK'lı Olarak Çalışamazsınız. Fakat Bir Şirketin Ortağı Olmanızla Birlikte Farklı Bir Şirkette Ssk'lı Olarak Çalışabilir Ve Prim Ödeyebilirsiniz. Böylece Çalıştığınız Yerde Ödenen Primler Sebebiyle Ssk'lı Olursunuz.
İşyerimize ait araçları kullanan arkadaşlarımıza zaman zaman trafik cezası kesiliyor. Bu cezaları şoför arkadaşlardan alıyoruz. Bu uygulama doğru mudur? Bu tür hataları sürekli yapan bir şoförü tazminatsız çıkartma imkanımız olabilir mi? (İSMİ SAKLI)
İş Kanunu'na Göre, İşçinin İşini Özenle Yapma Yükümlülüğü Bulunmaktadır. Aynı Zamanda İşverenin Koyduğu Kural Ve Tüzüklere De Uymak Zorundadır. Eğer Çalışanın Şahsi Bir Hatasından Dolayı Şirket Zarara Uğramış İse Bu Zararın İşçiye Rücu Edilmesinde Yani Ondan Tahsil Edilmesinde Bir Sakınca Görülmüyor. Ancak Bu Gerekçe İle İşçiyi Tazminatsız İşten Çıkartamazsınız. Bunun İçin Sürekli Hata Yapıyor Olması Gerekir. Ayrıca Bu Süreklilik Arz Eden Hataların İşin Yapılmasını Etkiliyor Olması Da İstenir. Bu Durumda İşçiyi Yazılı Olarak Uyardığınız Halde Hala Hatalar Tekrarlanıyorsa O Zaman Haklı Sebepten Söz Edilebilir. İş Kanunu 25. Maddesinde İşverenin Haklı Fesih Sebeplerini Sayarken Şu İfadeler Yer Alıyor:
"İşçinin Kendi İsteği Veya Savsaması Yüzünden İşin Güvenliğini Tehlikeye Düşürmesi, İşyerinin Malı Olan Veya Malı Olmayıp Da Eli Altında Bulunan Makineleri, Tesisatı Veya Başka Eşya Ve Maddeleri Otuz Günlük Ücretinin Tutarıyla Ödeyemeyecek Derecede Hasara Ve Kayba Uğratması…"
Orta ölçekli bir firmayız. İşçilerimizin yıllık izinlerini tam olarak kullandırıyoruz. Ayrıca özel durumlarda da idari izin veriyoruz. Ancak bazı işçiler için fazlaca mazeret izni talebi geliyor. Burada bir sınır var mıdır? KEMALETTİN SARI
Yasa Gereği İşçilerin Kıdemlerine Göre Yıllık İzinlerinin Dışında Ayrıca Belli Durumlarda Mazeret İzinleri De Bulunuyor. İşçinin Evlenmesi Veya Evlat Edinmesi Ya Da Ana Veya Babasının, Eşinin, Kardeşinin, Çocuğunun Ölümü Halinde Üç Gün, Eşinin Doğum Yapması Halinde İse Beş Gün Ücretli İzin Hakkı Vardır. Ayrıca Yine İşçilerin En Az Yüzde 70 Oranında Engelli Veya Süreğen Hastalığı Olan Çocuğunun Tedavisinde, Hastalık Raporuna Dayalı Olarak Ve Çalışan Ebeveynden Sadece Biri Tarafından Kullanılması Kaydıyla, Bir Yıl İçinde Toptan Veya Bölümler Halinde On Güne Kadar Ücretli İzin Hakları Bulunmaktadır
2001-2003 arasında, ankara'da ulusal bir gazetede 27 ay çalıştım. düşüt tirajlı bir gazete olmasına rağmen gazetede muhabir olarak gazeteye üç kez ödül bile kazandırdım ama hiç sigortamın atmadığını tesit ettim. hala hakkım var mı, o günlerin sigortasını yatırtabilir miyim BİLGEN ECE AYDIN
Geriye Doğru Tescilde 5 Yıllık Zaman Aşımına Bakılıyor. Ancak Yazılarınızla Çalıştığınızı İspat Ederek Hizmet Tespit İçin Başvuru Yapabilirsiniz Ama Dediğikm Gibi Zaman Aşımı Var Unutmayın.
İş sözleşmeleri hazırlanırken nelere dikkat etmek gerekir. Bu sözleşmelerde yazan her madde geçerli midir? Örneğin, "Fazla çalışmalar için ayrıca ücret ödenmeyecektir" şeklinde bir madde konulabilir mi? (İSMİ SAKLI)
İşyerindeki Düzenlemeler, Yönetmelik Ve Yönergeler İle İş Sözleşmelerinin De Kanuna Aykırı Olmaması Gerekmektedir. Kanuna Aykırı Hükümler İçeren Sözleşmelerin Bu Hükümleri Geçerli Değildir. Sözleşmeye 'Fazla Çalışma Ücreti Ödenmeyecektir', 'Tazminat Ödenmeyecektir' Şeklinde Hükümler Konulması Halinde, Yasaya Aykırı Olması Nedeniyle Geçerli Olmayacaktır. Bu Hükümlere Göre Yapılan İşlemler De Geçersiz Olacaktır.
Özel sektöre ait büyük bir fabrikada çalışıyoruz. Geçen yıl bize "Servis sağlanacak, herkes servisle işe gidip gelecek" diye söylendi ama bir yıl geçti hala ses yok. İşveren işyerinde çalışanlara servis sağlamakla yükümlü mü? Bu konuda yasal bir zorunluluk var mı? S.A.
İş Kanunu'na Göre İşverenin Servis Sağlama Yükümlülüğü Yoktur. Ancak İş Sözleşmesi Veya Toplu İş Sözleşmesinde Servis İle İlgili Bir Madde Varsa İşveren Servis Sağlamakla Yükümlüdür. Bunun Dışında Yani Sözleşme Şartlarında Yoksa Servis Sağlamak Zorunda Değil. Tamamen İşverenin İsteğine Kalmıştır. Bu Nedenle Sözleşmenize Bakmanızda Fayda Var.
Tamamlayşıcı emeklilik sisteminde ihtiyaç olduğunda para çekilecek deniyor. Bu nasıl olacak? Sait Kuru
60 Yaşını Doldurmamış Katılımcılara; İlk Konut Edinimi, Evlilik (Bir Kereye Mahsus), Ağır Hastalık, İşsiz Kalınması (Bir Defaya Mahsus) (Sözleşmenin Nasıl Sona Erdiği Önemli Değil)
Sebeplerinden Her Biri İçin Başvuru Tarihi İtibarıyla Bireysel Tes Hesabında Bulunan Birikim Tutarının Yüzde 10'unu Geçmemek Üzere Talebi Halinde Defaten Ödeme Yapılabilecek. Çoklu Yararlanım Halinde Kısmi Çıkış Ödeme Oranlarının Toplamı Yüzde 20'yi Geçemeyecek.
Eşim 2016 SSK girişli 1978 doğumlu 1450 gün primi var şuan her iki elinde rahatsızlık var ve ellerini kullanamıyor işe ihtiyacımız var çalışması gerekiyor engelli rapor oranı kaç olması ve prim gününün kaç olması gerekiyor emekli olması için yada iş görememezlik raporu kaç olmalıdır. YAŞAR UÇUM
Malulen Emeklilik İçin Yüzde 60 Rapor Gerekiyor Ve En Az 1800 Gün Prim.İş Görememezlik Parası İş Kazaları Sonucu Oluyuyor.
Fazla mesai ücretleri nasıl ödenmeli? Bazen normal mesai saatleri dışında fazla çalışıyor bazen de hafta tatili günümüz olan pazar günleri fazla çalışıyoruz. Hafta tatilinde çalıştığımız mesai ücreti ile normal fazla mesai ücreti arasında fark var mı? (İSMİ SAKLI)
İş Kanununa Göre, Haftada 6 Gün Çalışan İşçinin 1 Gün Hafta Tatili Hakkı Vardır. Hafta Tatili Kullandırılması Zorunludur. Hafta Tatilinde Çalışan İşçiye İşverenin Toplam 2,5 Yevmiye Ödemesi Gerekir. Haftalık Çalışma Süresi 45 Saattir. Haftada 45 Saatten Sonra Yapılan Çalışmalar Fazla Çalışmadır Ve Saat Ücretinin Yüzde Elli Fazlasıyla Ödenmesi Gerekir.
Emeklilik yaşımı bekliyorum sadece sağlık primi ödüyorum. Ödediğim sağlık primleri alacağım emekli aylığını etkiler mi? Bir artış söz konusu olur mu? Kaan SARICA
Sadece Sağlık Primi Ödüyorsanız Yani Emekli Değilseniz, Herhangi Bir İşte Çalışmıyor, Ticari Veya Tarımsal Faaliyette Bulunmuyor, İsteğe Bağlı Sigorta Ödemiyor Ve İşsizlik Sigortası Parası Almıyorsanız Zorunlu Genel Sağlık Sigortası Primi Ödüyorsunuz Demektir. Zorunlu Gss Primi Ödeyenler Sağlık Yardımı Alabilirler Ancak Ödenen Bu Primlerle Emekli Olamayacakları Gibi Bu Primlerin Emekliliğe Olumlu Ya Da Olumsuz Etkisi Olmaz. Yani Zorunlu Olarak Gss Ödeyenler Ödedikleri Sağlık Primleri Emeklilikte Geçerli Değildir. Emekli Olabilmek İçin Yukarıda Saydığım Faaliyetlerden Birisi İle İlgili Prim Ödenmesi Gerekmektedir.
Özel bir inşaat firmasında 3 yıllık sözleşme imzalayarak işe başladım. İşe başlayalı 2,5 yıl oldu. Firma sözleşmem bitmeden işten ayrılmamı istiyor. Bana istifa et diyorlar. Bende 3 yıllık sözleşmem olduğunu, sözleşmem bitmeden ayrılmayacağımı söyledim. Eğer istifa edersem tazminat alamayacağımı biliyorum. Haklarım nelerdir? Ertan
Siz Kendiniz İstifa Edip İşten Ayrılırsanız Herhangi Bir Tazminat Talebinde Bulunamazsınız. Sözleşme Süresi Bitmeden Önce İşveren Haklı Bir Neden Olmadan İş Sözleşmenizi Fesh Ediyor İse İşten Ayrılma Tarihinizden Sözleşmenin Bitim Tarihi Arasındaki Sürenin Ücretini Borçlar Kanununa Göre İşverenden Talep Etme Hakkınız Vardır. Ayrıca Yine İşverenin Haklı Bir Neden Olmadan İşten Çıkarması Halinde Şu Anki Duruma Göre 2,5 Aylık Ücretiniz Tutarında Kıdem Tazminatına Hak Kazanırsınız. Bunun İçin Öncelikle İşverenlikçe İş Sözleşmenizin Sona Erdirilmesi Gerekir. İş Sözleşmeniz Sona Erince İş Mahkemesine Dava Açarak Alacaklarınızı Talep Edebilirsiniz.
27.02.1967 doğumluyum. 07.05.1987 SSK girişim var. 3600 günde primle emekli oldum, yaş farkla ne zaman maaşa bağlanacağım? Mustafa Kılıç
Anladığım 3600 Günü Tamamlamışsınız Ve Kısmi Yani Yaştan Emekliliğinizi Beklemektesiniz Ve Ne Zaman Emekli Olacağınızı Sormuşsunuz. Yaştan Emekli Olabilmeniz İçin 60 Yaşınızın Dolacağı 2027 Yılını Beklemeniz Gerekmektedir. Çünkü 55 Yaşınızı 24 Mayıs 2014 Tarihinden Sonra Tamamlıyorsunuz. Bu Nedenle 60 Yaş Kademesine Tabi Oluyorsunuz. Ayrıca İşe Başlangıç Tarihinize Göre 25 Yıl, 50 Yaş Ve 5375 Prim Günle Tam Emekli Olabilirsiniz. Bunun İçin 5375 Prim Günü Tamamlamanız Gerekiyor. Askerlikle Beraber Bu Süreyi Kısaltma Şansınız Var. Daha Erken Emekli Olmak İçin 5375 Prim Günü Tamamlamalısınız. Aksi Durumda 60 Yaşınızın Dolacağı 27.02.2027 Tarihini Beklemelisiniz.
Bir fabrikada iki yıldır çalışıyorum. Aslında aylığım asgari ücretten yüksek fakat resmiyette asgari ücretten gösteriliyor. Aylığımın asgari ücretten fazlası elden zarfla elden veriliyor. İşverenin bu şekilde yapması işçiye iş akdi fesh hakkı veriyor mu? Bu şekilde aylık almamın bana zararı var mı? (ismi saklı)
İş Kanununa Göre, İşveren İşçinin Ücretini Kanun Ve Sözleşme Hükümlerine Göre Hesap Edip Ödemezse İşçi İş Sözleşmesini Bildirimsiz Olarak Fesh Edebilir Ve İşverenden Tazminat Talep Edebilir. Ayrıca İşveren Vergi Ve Sigorta Primi Kaybına Sebebiyet Verdiği İçinde Devlet Tarafından Cezalandırılır. Bunun İçin Size Elden Ücret Ödendiğini İspatlamazsınız Gerekir. Bunu İspatlayamazsanız İş Sözleşmenizi Fesh Edip Tazminatınızı Alamazsınız. Size En Büyük Zararı İleride Alacağınız Emekli Maaşınızın Düşük Olacak Olmasıdır. Çünkü Bağlanacak Emekli Aylığı Adınıza Yatan Sigorta Primlerinin Miktarına Göre Bağlanmaktadır.
Hala devlette çalışmakta olan bir öğretmenim. 2006 tarihinde boşandım. 2008 tarihinde babam vefat etti. Babam da emekli sandığından emekliydi. Ben de emekli sandığına bağlıyım. Babamdan maaş alabilir miyim ? serpil sema bekman
Yetim Kız Çocuğunun Memur Olarak Emekli Aylığı Varsa, Veya Memur Olarak Çalışıyorsa Vefat Eden Anne Veya Babasından Dolayı Yetim Aylığı Alamaz. Yetim Aylığı Alabilmesi İçin Memur Olarak Çalışmıyor Olması, Memur Olarak Emekli Aylığının Olmaması Ve Bekar Olması Gerekir. Yetim Kız Çocuğu, İşçi Veya Esnaf Olarak Çalışıyorsa, Veya İşçi Veya Esnaf Olarak Emekli Aylığı Alıyorsa, Bekar Olması Halinde Vefat Eden Memur Anne Veya Babasından Yetim Aylığı Alabilir.
Özel bi iş yerinde çalışıyorum çalışma süresi içinde doğum yaptım doğum öncesi aldığım çalışabilir raporum ve doğum sonrası çalışmaz raporunun onaylanması gerekiyordu rapor ücretini almak için ama iş yerimdeki muhasebe görevlisi çalışabilir raporu onaylamıyor bu durumdan dolayı parayı alamıyorum ne yapmalıyım ŞÜKRAN EREN
İşyerinde Raporları Muhasebeciler Değil İş Yeri Hekiminin Oaylaması Gerekiyor. Raporun Sgk'ya Bildirilmesi Szorumluluğu Da İşyerinde. Siz Muütlaka Durumu Alo 170'e De Bildirin.
Ben Özel bir okulda Öğretmen olarak görev yapmakta iken Nisan sonu itibarıyla işten çıkartılmışız ve bize işsizlik maaşı bağlandı.. Ben 1990 Haziran ayı itibarıyla SGK lıyım ve 5450 günü ödedim. Şuan yaklaşık 6000 günlük SGK lıyım.
Sorum şu:
*Doğum tarihim 30/09/1973 bu nedenle emeklilik yaşımdan dolayı tekrar işe başlamam gerekir mi? çünkü emeklilik yaşım 30/09/2020 de doluyor. ben tekrar sözleşme yapmak istemiyorum çünkü sözleşme yaparsam önümüzdeki yıl da çalışmak zorunda kalacağım...
*işsizlik maaşı almam nedeniyle emeklilik te maddi kaybım olur mu?
* işsizlik maaşım devam ederken mi yoksa çalışırken mi emeklilik dilekçesi vermem doğru olur?
Hülya kitaplı
Emeklilik Şartlarınız 20 Yıl 47 Yaş Ve 5450 Gün. Priminiz Tamam, Yılınız Tamam Yaşınızı Bekleyeceksiniz. Dediğiniz Gibi Bu Yıl Eylül Ayında Emekli Olacaksınız. Eylül Ayına Kadar Çalışmak Zorunda Değilsiniz. İşsizlik Maaşı Almak Emekli Maaşını Düşürmez. Emeklilik İçin Çalışmıyor Ya Da İşsizlik Maaşı Almıyor Olmanız Lazım.
3 yıl önce işsizlik maaşı almıştım ve sonra işe girdim devam ederken Covid_19 salgın hastalık nedeni ile işten çıkardılar bundan dolayı işsizlik maaşına başvuruçdum daha önce 3 yıl önce aldığım için şimdi alamadım nedeni nedir teşekkürler AYŞGÜL AKÇİL
İkinci Kez İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Yeniden 600 Gütnlhük Primin Dolması Gerekiyor. Ancak Bu Süreçte İşsizlik Maaşı Alamayanlara Torba Yasa Gereği Ödenek Veriliyor Ondan Yararlanabilirsiniz
Merhaba, Kadriye Özdemir 28.07.1981 doğumluyum.. Edevlet giriş yaptığımda 1.10.1996 gösteriyor. Çünkü ticaret lisesi staj tarihim.. Asıl SSK girişi 01,11,2005... Şuan 4229 günüm var. Ne kadar daha prim ödemeliyim, ne zaman emekli olabilirim.. Teşekkürler
Staj Maalesef Sayılmıyor 7000 Gün Sve 58 Yaş Şartıyla Emekli Olursunuz. Ancak 4500g Ün Ve 25 Yıl 58 Yaş Şartıyla Da Kısmı Emekli Olursunuz
Kızımın ilk sigorta tarihi 1994. Aralıklı zamanlarda çalıştığı sigortası 3000 gün 47 yaşında emekli olabilmesi ne yapması gerekir. Şu an çalışmıyor Teşeķkür ederim. YILMAZ AKTAŞ
İşe Giriş Tarihine Göre En Az 50 Veya 521 Yşaşında Emekli Olur Tabsi 5675 Gün De Olması Lazım. 47 Yaşında Emekli Olması İçin Yapaacağı Birşey Yok. Azten Bu Primle Emekli Olamaz Bu Primi 3600 Güne Tamamlarsa Bu Kez 58 Yaşında Emekli Olur
4 yıllıkk Restaurant calisaniyim bahsettiğiniz üzere asgari ücret üzerine elden maaşımın geri kalanını alıyorum. Aynı zamanda bahşiş olarakta " düzenli " haftalık puanlama sistemi ile belli bir para alıyorum. Çalışma saatlerim haftalik 45 saatin üzerinde. Herhangi bir tazminat davası sonucunda bunların hepsini ve davanın süreceği yillarinda faizini alabilir miyim? MUZAFFER
Dava Açmadan Önce Arabulucuya Gitmeniz Gerekiyor. Tabi Sonuç Ne Olur Bilemeyiz. Ama Bu Söylediklerinizi Sipatlamanız Gerekiyor. Şahitler Bilgi Ve Belgeleri Saklayın.
10/05/1974 Doğum Tarihim Şu An Ek-5 Ödüyorum 24.08.2008 Tarihinde Sigortalı Olarak Bir İş Yerinde İlk Sigortalı Oldum
30.05.2020 Tarih İtibariyle 2550 Gün Sigorta Pirimim Var 3600 Günden Nazaman Emekli Olabilirim
Zeliha İşbilen
İki Sebeple 3600 Günle Emekli Olamazsınız Birincisi Ek 5 Yani Bağkur Kapsamında Prim Ödüyorsunuz. İkinci de 9 Eylül 1999 Sonrasında Sigortalı Olduğunuz İçin 3600 Hakkınız Yok.
20 şubat 1980 doğumluğum. Sigorta başlangıcım 1997 nisan 120 gün prim yatmış gözüküyor. Sonra üniversite okuyup 2005 sigorta girişim var. Başlangıcım 17 yaş baz alınacak mıdır? Ahmet USLUER
1997 Nisan Ayındaki Başlangıcı9nız Eğer Staj Ya Da Çıraklık Sigortası Değil İse Emeklilik Hesabında Başlangıç Olarak Kabul Edilecek. 17 Yşaşında Olduğunuz İçin 25 Yıllık Süre Şartı Bir Yıl Sonra Yani 20 Şubat 1998'den Sonra Geçerli Olacaktır. Buna Göre De Yıl Şartınız 20 Şubat 2023'de Tamamlanacaktır. Eğer 1997 Staj Değilse 56 Yaş 5825 Gün Şartlarınız Var. Staj İse Bu Kez 7 Bin Gün Ve 60 Yaş Şartlarınız Var.
4 aydır bir firmada çalışıyorum. İşveren sigortamı ödememiş. Ne yapmalıyım? (ismi saklı)
İşyerinde Çalışacak İşçilerin İşe Başlamadan 1 Gün Önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na Bildirilmesi Gerekmektedir. Sigortasız İşçi Çalıştırılmaz. Bunun İçin Sosyal Güvenlik Kurumu'na, Cimer Veya Alo 170 Aracılığı İle Müracaat Etmeniz Gerekir. Sgk Denetmenleri İşyerinde İnceleme Yaparak Tescilinizi Yapacaktır. Bunun İçin İşyerinde Bulunmanız Gerekir. Eğer Artık İşyerinde Çalışmak İstemiyorsanız Hizmet Tespit Davası Açarak Sigortasız Çalışmış Olduğunuz Dönem İçin Sigorta Tescilinizin Yapılmasını Talep Edebilirsiniz.
Aynı işyerinde 13 yılımı doldurdum, kaç gün yıllık izin hakkım var? Ayrıca emekli olup ayrılırsam ne kadar para alırım? Tazminattan kesinti olur mu? Musa akar
Hizmeti 13 Yıl Olan Bir İşçiye İş Kanunu'na Göre 20 Gün İzin Verilir. İş Kanunu'na Göre Emeklilik Nedeniyle İş Sözleşmesi Sona Eren İşçiye İşverenlikçe Kıdem Tazminatı Ödenir.
İhbar Tazminatı İş Sözleşmesinin Bildirim Sürelerine Uyulmaması Halinde Ödenecek Bir Tazminattır.
Bunun Dışında Kullandırılmayan Yıllık İzinler Ve Ödenmeyen Ücretler Varsa Bunların Da Ödenmesi Gerekir. Aynı İşyerinde 13 Yıl Çalışmış İseniz Son Brüt Ücretiniz Üzerinden 13 Aylık Ücretiniz Tutarında Kıdem Tazminatına Hak Kazanırsınız. Tazminattan Sadece Damga Vergisi Kesilir..
Özel sektörde çalışıyorum ve agi almıyorum daha doğrusu ödemiyorlar ne yapabilirim 10 yıldır almıyorum ne yapabilirim ve ayrıca işten çıkarılacağım ve bu haklarımı naaıl alabilirim FATİH KALKAN
Agi Sizin Hakkınız Bunun Ödenmemessi Vergi Kaçırmak Demektir. Durumu Hem Alo 170'e Hem De Vergi Dairesine Bildirin. Ancak Dikkat Edin Asgari Ücretliyseniz Ve Bekarsanız Agi Maaşın İçinde Veriliyor.
Devlet memuruyum eşimin sağlık problemi var 2 yıldır lösemidir lösemi tedavisi görüyor şuan evde bakıyoruz devlet memuru olarak refakatçi olarak ne kadar iZin kullanma hakkım vardır bilgilendirirseniz sevinirim. Burak ÖZBİLGE
Dm K Madde 105 Devlet Memurlarına, Memurun Bakmakla Yükümlü Olduğu Veya Memur Refakat Etmediği Takdirde Hayatı Tehlikeye Girecek Ana, Baba, Eş Ve Çocukları İle Kardeşlerinden Birinin Ağır Bir Kaza Geçirmesi Veya Tedavisi Uzun Süren Bir Hastalığının Bulunması Hâllerinde, Bu Hâllerin Sağlık Kurulu Raporuyla Belgelendirilmesi Şartıyla, Aylık Ve Özlük Hakları Korunarak, Üç Aya Kadar İzin Verilmesi Düzenlenmiş Bulunuyor. Bu Süre Gerektiğinde Bir Katına Kadar Yani 6 Aya Kadar Uzatılabiliyor. Gerekirse Parça Parça Da Kullanılabiliyor.
Isverimiz maas bordrolarimiz da gunluk 7,5 saat calistirmis gosteriyor bizi fakat gunde 11 saat haftada 66 saat calisiyoruz. Ayrica resmi tatil ve bayram tatili mesai ucretlerini yatirmiyor izin olarak da vermiyor ne yapmaliyiz Demir Okan
Eğer Denkleştirmede Yapılmıyor Yani Bu Süreler Günlere Taksim Edilmiyorsa Fazla Mesaileriniz Ödenmiyor Demektir. Bunun İçin Alo 170'e Bildirebilirsiniz. Cimer'e Yazabilirsiniz. Ayrılmak İstiyorsanız Da Bunu Gerekçe Göstererek Haklı Feszih Hakkını Kullanıp Tazminatınızı Alailirsiniz. Tabi Bu Çalışmaları İspatlamanız Gerekiyor
Eşim hem 1970 doğumlu bi şirkette tam gün primle çalışıyor.2.bir sigorta primi yatırsak evde çalıştığı için emeklilik maaşında artış olurmu? (FEYİM KARADAĞ)
İkinci Bir İsgortayı Nasıl Yatıracaksınız? Çalışmadan Sigorta Olmuyor. Yoksa İki Ayrı İşyerinde Çalışmasında Bir Sakınca Yok.
10/09/1979 Doğum Tarihim, 01/07/1999 sigorta girişim var. 4869 gün prim sayım var ne zaman emekli olabilirim. Teşekkür Ederim. YUSUF MERSUN
25 Yıl 58 Yaş Ve 5975 Gün Şartlarınız Var. Üç Şartta Henüz Tamamlanmamış. Tamamlanınca Emekli Olursunuz
23.05.1968 doğumluyum 02.03.1987 Sigorta girişim var 323 gün siğorta var 01.01.2008 den bugüne kadar Bağkurluyum nezaman emekli olurum. AHMET TOSUNOĞLU
Bağkur Şarntlarına Göre 9 Bing Ün Tamamladığınızda Emekli Olabilirsiniz.Yaş Şartı 50 Zaten Dolmuş.
Emeklilikten sonra 10 yıl sigortalı çalıştım. Emekli maaşımda farklılık mu? Ali Patlak
Emekli Olduktan Sonra Çamlışmakta Sakınca Yok. Ancak Bu Çalışma Sırasında Yatırılan Primlerin Emekli Maaşınızla Ya Da Yeni Bir Emeklilikle İlgisi Olmuyor. Sadece Sağlıkla İlgili Primler Yatırılıyor.
Dul bayanım, SSK'dan kendi adıma emekliyim. Babamda SSK'dan emekli idi, vefat etti. Babamdan ayrıca SSK maaşı bağlanabilir mi? Münevver ÇERÇİ
Kız Evlatlarının Anne Veya Babadan Yetim Maaşı Alabilmeleri İçin Bazı Şartlar Vardır. Bunlar, Evli Olmamak, Kendi Adına Sigortalı Çalışıyor Olmamak Ve Yine Kendi Çalışmalarından Dolayı Emekli Aylığı Almıyor Olmak. Eşinizin Ölümünden Dolayı Evli Olmasanız Da, Kendi Emekliliğinizden Ötürü Babanızdan Ya Da Annenizden Ölüm Aylığı Alamazsınız. Ölmüş Olan Eşinizden Dolayı Eğer Bağlanmış Ya Da Bağlanacak Ölüm Aylığı Varsa Onu Alabilirsiniz. Ölen Eşten Dolayı Ölüm Aylığı Almaya; Çalışmak Ya Da Kendi Çalışmalarından Dolayı Emekli Olmak Engel Değil.