Merakla beklenen EYT düzenlemesi hazırlıklarında artık sona yaklaşıldı. Yaşa takılanlar heyecanla hem düzenlemenin detaylarını hem de takvimini merak ediyor. Emeklilik yolunun nasıl açılacağı detaylar açıklanınca belli olacak ancak takvime ilişkin ipuçları geliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son açıklamasında, "EYT'yi bu ay sonuna kadar tamamlayıp bitireceğimizi kamuoyuyla paylaştık. Bazı teknik sorunlar var, o sorunlar çözülüyor. Çalışmamız ilerledi. Ayın sonuna kadar inşallah Meclis gündemine intikal ettirecek hale getireceğiz" demişti. Meclis'in takvimi de belli oldu. Peki EYT takviminin nasıl işlemesi bekleniyor? İşte merak edilen soruların yanıtları:
* Düzenleme ne zaman açıklanacak?
EYT'ye ilişkin yasal düzenlemenin 26 Aralık'ta açıklanması bekleniyor. Tüm EYT'lilerin gözü bu tarihte yapılacak Kabine toplantısı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan'da olacak.
* Meclis süreci nasıl işleyecek? Gecikme yaşanır mı?
Düzenlemenin açıklanmasının ardından sıra Meclis sürecine gelecek. TBMM'de; 'gündemin ön sıralarına alınan tekliflerin 20, 21, 22 ve 23 Aralık günü tamamlanması, bu tekliflerin tamamlanması halinde TBMM'nin 27, 28 ve 29 Aralık günleri toplanmaması' yönünde bir önerge kabul edildi. Bu karara göre; TBMM 26 Aralık Pazartesi gününden başlayarak 3 Ocak Salı gününe kadar yasama faaliyetlerine ara verecek. EYT düzenlemesinin Meclis gündemine 3 Ocak'tan sonra gelmesi bekleniyor. Yaşa takılanlara emeklilik yolunu açacak düzenlemenin Ocak'ta Meclis gündemine gelmesi süreçte gecikme olacağı anlamına gelmiyor. Eğer Ocak'ta yasalaşıp yürürlüğe girerse, beklenen emeklilik tarihi değişmeyecek. Hatta beklentiler 15 Ocak'a kadar yasalaşacağı yönünde bulunuyor.
* Ne zaman yürürlüğe girecek?
Düzenleme Meclis'ten geçtikten ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak. Eğer yasada yürürlük tarihi Resmi Gazete'de yayımlandığı tarih olarak belirlenmişse, bu tarihten itibaren başvuru süreci başlayacak. Yapılan açıklamalar düzenlemenin yasalaşır yasalaşmaz yürürlüğe gireceği yönünde. Ancak her şey Meclis sürecinde belli olacak.
* İlk emekli aylığı ne zaman alınacak?
Eğer Ocak'ta başvurulursa, aylık hesabı 1 Şubat'tan itibaren yapılacak. İşlemler bittiğinde Ocak ayında başvuranların hesabına 1 Şubat'tan itibaren biriken maaşı yatırılacak. Eğer düzenlemenin yasalaşma süreci uzar ve Şubat'ta yürürlüğe girerse, bu durumda söz konusu ayın sonuna kadar başvuru yapılacak, emekli aylığı da Mart'tan itibaren işlemeye başlayacak. Burada emekli aylığı bağlama işleminde yaşanabilecek olası bir uzama kayba yol açmayacak. EYT'liler biriken bütün maaşlarını alabilecek. Ocak'ta başvurana ilk aylık ne zaman ödenirse ödensin 1 Şubat'tan itibaren biriken tüm maaşları verilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu hazırlıklara şimdiden başladı. Bu nedenle bir gecikme olması beklenmiyor. İlk maaşların Mart'ta hesaba yatırılması bekleniyor. Bu durumda Şubat-Mart maaşları Mart ayında yeni emeklilerin hesabına geçebilecek.
* Kim, nasıl başvuracak?
SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olacaklar Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine giderek ya da e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilecek. Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar çalıştığı kuruma dilekçe verecek.
* Başvuru sırasında nelere dikkat etmek gerekiyor?
Emeklilik için şartları sağlayanlar başvuru sürecinin başladığı ay içerisinde harekete geçebilecek. Burada ayın kaçında başvurulduğunun bir önemi yok. Ayın başında da sonunda da başvurulsa ilk maaş bir sonraki ay hesaplanmaya başlıyor.
Emekli dilekçesi verirken bakmakla yükümlü olunan kişi hanesine 'eş' ve 'çocuk' gibi yakınlar eklenilmeli. Ayrıca karar verilmişse banka seçimi de bu sırada yapılabilir. Bu da promosyon alma sürecini kısaltır. Bu sayede ilk aylığın yatırılmasından 3 gün sonra promosyon alınabilir.
* Borçlanmada başvuru tarihi neden önemli?
Borçlanmada ödenecek tutar açısından başvuru tarihi önem taşıyor. Bu ay başvuranlar mevcut asgari ücret üzerinden ödeme yapacak. Ocak ayına kalınırsa da yeni asgari ücret belirleyici olacak.
* Borçlanmada yatırılan parayı geri alma imkanı var mı?
Doğum ya da askerlik borçlanması yapıp sonradan ihtiyacı olmadığını anlayanlar başvuru yaparak ödedikleri parayı geri alabilecek. Burada başvurunun emekli aylığı bağlanmadan yapılması gerekiyor.