Son günlerde toplumda infial uyandıran olaylar peş peşe cereyan etti.
Satanist kasap Semih Çelik'in İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i katletmesi bardağı taşıran son damla oldu.
AK Parti "Cezasızlık" algısının önüne geçilmesi için çalışmalara başladı.
CEZA İNFAZ HÜKÜMLERİ DEĞİŞİYOR: "NEŞTERİ VURACAĞIZ"
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizin sesine kulak vererek bu konuda önemli adımlar atmaya karar verdik. Ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.
"Onlarca suç kaydı olan kriminal tiplerin ellerini kollarını sallayarak ortalıkta dolaşması herkes gibi bizi de rahatsız ediyor" diyen Erdoğan, "Emniyet teşkilatımız içinde bir zafiyet varsa neşteri vurup bunu gidereceğiz. Adalet sistemimizde tıkanıklık, yanlışlık varsa neşteri vurup Allah'ın izniyle onu da çözüme kavuşturacağız. Medyada ve sosyal medyada suça özendirme, suçu teşvik etmede sorun varsa gerekli müdahalede bulunacağız" şeklinde konuştu.
HADIM MASADA... "MEVZUATIMIZ BUNA UYGUN"
Toplumun bir diğer kanaya yarası ise cinsel suçlar... Beyoğlu'nda bir kadın iki erkek tarafından ulu orta taciz edildi. Tartışmalar sürerken "Hadım Yasası geri gelir mi?" sorusu önem kazandı.
"Mevzuatımız buna uygun" diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ceza İnfaz Kanunu'muzda önceki senelerde gündeme geldiğinde, o zaman Adalet Komisyonu üyesi olarak hatırlıyorum konuyu. Ceza İnfaz Kanunu'muzun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi var. Bu anlamda mevzuatımız buna uygun. Tabii orada uygulamayı geliştirecek şekilde belki mevzuatta yeni bir düzenleme yapılabilir" değerlendirmesini yaptı.
TAKVİM 108. MADDEYİ MERCEK ALTINA ALDI
Takvim.com.tr, Bakan Tunç'un vurguladığı 108. maddeyi mercek altına aldı.
Buna göre; 5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu'na 2014 yılında eklenen 108'inci madde mahkûmların "tıbbi tedaviye" tabi tutulmasını infaz hakiminin takdirine bırakmış durumda.
108. madde kapsamında cinsel suç mahkumlarının dünyadaki örneklerde olduğu gibi "zorunlu" ya da "gönüllü" kastrasyona tabi tutulabilmesi için kimyasal hadımın nasıl uygulanacağını gösteren bir yasal düzenleme daha yapılması gerekiyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a kimyasal hadım düzenlemesine ilişkin sunum yapması bekleniyor.
KİMYASAL HADIM ÖZGECAN CİNAYETİYLE GÜNDEME GELDİ
Türkiye'de kimyasal hadım cezası, 2015'te Mersin'de, 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürüldüğü olay sonrasında tartışılmaya başlandı.
2016 yılında yönetmelik çıkarıldı ve yaptırım hakim taktirine bırakıldı.
Ancak Hadım Yönetmeliği'ne Danıştay takoz oldu.
HADIMA DANIŞTAY TAKOZU... "VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜNE DOKUNULAMAZ"
Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda 'Hadım Yönetmeliği' olarak bilinen 'Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik'in en kritik maddesini durdurdu.
Dönemin Danıştay Tetkik Hâkimi Ahmet Faruk Özer, yönetmeliğin 7/1. maddesinde 'cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntem' ifadesine yer verilerek, kanunda yer almayan bir tanımlamaya gidildiği ve 'tıbbi tedavi' kavramından ayrılındığını belirtti. Hâkim Özer, bu durumun yetki aşımı olduğunu savundu. Danıştay 10. Dairesi de bu görüş ışığında yönetmeliğin 7/1. maddesinin yürütmesinin durdurulmasına oy çokluğuyla karar verdi.
Kararın gerekçesinde, Anayasa'da tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulmayacağının hüküm altına alındığı vurgulandı. Bu nedenle ancak kanunda açıkça belirtilmek, sınır ve kapsamı çizilmek suretiyle kişinin vücut bütünlüğüne yönelik düzenlemelerin getirilebileceği anlatıldı.
KİMYASAL HADIM NEDİR?
Bir kişinin testosteron seviyesini azaltmak için hormon verilmesi "kimyasal hadım" adlandırılıyor.
Tedavi olarak değerlendirilen uygulamanın suçlunun rızası dışında yapılmasına insan hakları dernekleri karşı çıkıyor. İlaçla kişinin testosteron hormonu salgılamasının azaltılmasını ve bu yolla cinsel isteğin ortadan kaldırılmasını amaçlanıyor. Testosteron hormon seviyesi yüksek bireyde cinsel aktivite artışı olduğu ve bu durumun saldırganlıkla yakın bağlantılı olduğu düşünülüyor.
Bu nedenle testosteron hormonu seviyesi ile işlenen suç arasında bağlantı kuruluyor. Burada kişinin testislerinin cerrahi bir müdahale ile alınması söz konusu değil, cinsel istek tamamen öldürülüyor.