Etin küçük ve eşit boyutlarda kesilmesi, pişirme sürecinde önemli bir rol oynar. Eşit boyutlardaki parçalar, etin aynı anda pişmesini sağlayarak homojen bir lezzet sunar. Ayrıca, fazla yağları etten ayırarak daha hafif ve lezzetli bir kavurma elde edebilirsiniz. Peki, kavurma tarifi nedir, kavurma nasıl yapılır? En pratik, güzel, lezzetli kavurma nasıl yapılır? İşte cevabı...
KAVURMA PÜF NOKTALARI NELER?
-Etlerin sert olmasını istemiyorsanız içerisine tuz ve baharatları en son eklemenizi tavsiye ederiz.
-Kavurma için en çok kullanılan et kuzu etidir. Ancak söz konusu kurban bayramı olduğunda kavurmanızı kuzudan da koyundan da dana etinden de yapabilirsiniz. Çünkü etler taze olduğu için pişirmesi de kolay ve zahmetsiz olacaktır.
-Koyun etinden kavurma yapacaksanız kendi yağında, çok kızgın ateşte pişirebilirsiniz. Dana etini ise yeteri kadar su ve yağ ekleyerek uzun sure pişirmeniz gerekir.
-Kavurma yaparken kullanacağımız etin biraz yağlı olması kavurmanın lezzetli olması için gereklidir. Bu sebeple kurban etinizi temizlerken tüm yağı almamanızda fayda var.
LOKUM GİBİ KAVURMA NASIL YAPILIR?
Kurban bayramında kavurmayı dana etinden yapıyorsanız pişmesi ve yumuşak olması koyun etine göre biraz zahmetli olabilir.
-Ayrıca hemen kesildiği gün değil de en azından bir gün dolapta beklemiş eti kavurma yaparsanız istediğiniz yumuşaklığı elde edebilirsiniz.
-Yukarıda bahsettiğimiz önce kızgın ateş sonra orta ateşe dikkat ederseniz kavurmanız yumuşak olur.
KURBANDA KAVURMA NASIL SAKLANIR?
-Kurban bayramından sonra da taze ve lezzetli bir şekilde kavurma tüketmek istiyorsanız kavurmanızı saklayabilirsiniz.
-Kavurmanızı pişirdikten sonra ayrı bir tencerenin içerisinde iç yağı eritip, kavurmanın olduğu kabın içerisine boşaltın. Yağ donduktan sonra kavurmanızı buzlukta veya dolabınızın bir gözünde saklayabilirsiniz.
PRATİK VE LEZZETLİ KAVURMA TARİFİ!
Kavurma yapılışı:
1. adım: İlk olarak etlerinizi sudan geçirin ve üzerindeki kanın temizlendiğinden iyice emin olun.
2. adım: Daha sonra kuyruk yağını ve etleri doğrayın.
3. adım: Eğer düdüklü tencereniz varsa etleri ve kuyruk yağını tdüdüklü tencerenin içerisine atın.
4. adım: Düdüklü tencerenin içerisine su koymanıza gerek yok et kendi suyu ile pişecektir.
5. adım: 40 veya 45 dk sonra düdüklü tencerenin kapağını açarak etleri bir tavaya boşaltın.
6. adım: Daha sonra etleri tavada kavurabilirsiniz.
KAVURMANIN DAĞILMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?
Kavurma etini mühürlemek için tencerenizi ya da tavanızı iyice ısıtmayı unutmayın. Mühürleme işleminden sonra bir parça tereyağı atarsanız etlerin daha yumuşak olmasını sağlarsınız.
DANA ETİ NASIL YUMUŞATILIR?
Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
ETE NEDEN SİRKE KONUR?
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
KAVURMA İÇİN ET NASIL MARİNE EDİLİR?
Zeytinyağı, karabiber, karbonat, soda, süt, yoğurt ve daha farklı baharatlar... Aromatik malzemelerin ve sıvı malzemelerin bir araya gelerek eti marine etmesi mühim. Bu işlemin mantığı etin pişerken daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlamak
ZOR PİŞEN ET NASIL PİŞİRİLİR?
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
PİŞEN ET ERTESİ GÜN YENİR Mİ?
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.