Her dönemin sıkıntısı olan kellik, son dönemlerde saç ektirme ile biraz gideriliyor ancak birçok kişi, ameliyat olmaktan çekiniyor. Gelen son bilgilere göre Japonya'da bilim insanları laboratuvar ortamında saç geliştirmeyi başardı ve dünya tıp tarihinde önemli bir başarıya imza attı.
Ülkenin önde gelen üniversitelerindne olan Yokohama Ulusal Üniversitesi'nde görev yapmakta olan bilim insanları, fareden alınan embriyo deri hücreleri kullanarak saç kökü geliştirmeyi başardı.
Bilim insanları yaptıkları araştırmalar ve çalışmalarla birlikte epitel ve mezenkimal adlı iki hücre türünün kontrol edilerek saç köklerinin geliştirildiğini dünya kamuoyuna duyurdu.
Epitel hücreler vücut üzerinde denge, damarlarda ve organlar üzerinde bulunuyor. Mezenkimal hücreler ise kemik iliğinde var ve iskelet dokularının onarılmasına, iyileşmesinde kritik bir öneme sahip.
Söz konusu deneyin fareler üzerinde yapıldığı açıklandı ve deneylerin başarılı şekilde geçtiği bildirildi. Deneyde henüz insan hücreleri kullanılmadı ancak bilim insanları , insanlarda başarılı olması durumunda insan kafasında yeniden saç çıkarılabileceğini söyledi.
YÜZDE KAÇ ETKİLİ?
Araştırmanın başında olan Yokohama Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Tatsuto Kageyama, geliştirilen kök hücresinin farelere nakledikdikten kısa süre sonra çok syaıda saç kökü oluşturduğunu söyledi. Yapılan açıklamada nakil işleminin yüzde 100 etkili olduğunu söyledi.
KAÇ GÜNDE KAÇ SANTİM UZADI?
Bilim insanları yayımladıkları deney sonucunda saçın 23 gün içinde 3 milimetre boyuna çıktığını söyledi.
FARELER ÜZERİNDE DENENDİ
Fareler üzerinde yapılan deneye göre, farelerin hiç tüy olmayan sırtlarına ekilen saç kökleri ile birlikte farelerin kısa süre içinde tüylendiği görüldü. Yapılan araştırmalar sonucunda bu işlemin özellikler erkeklerde saç kökü üretimine neden olacağı ve kelliğe çare olmasının beklendiği bildirildi.
Dünyaca ünlü bir fast food zincirinin patates kızartması yağında kullandığı bir maddenin saç kökü üretimini arttırdığı ortaya çıktı.
KIZARTMA YAĞI İÇİNDE YER ALAN...
Japonya'da yer alan Yokohama Ulusal Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre kızartma yağı içinde yer alan 'dimetilpolisiloksan' isimli madde kelliği önlüyor.
Çeşitli testler sonucunda laboratuvar ortamında birden fazla saç kökünü ortaya çıkartan 'dimetilpolisiloksan' isimli madde asıl olarak patates kızartması yağlarının köpürmesini önlemek için kullanılıyor.
KELLİĞİ ÖNLEYEN BESİNLER
MANDALİNA
C vitamini içeriği sayesinde, saç tellerini besleyen kılcal damarları güçlendiren kolajen üretimine yardımcı oluyor.
Aynı zamanda vücuttaki demir emilimini artırarak saçı güçlendiriyor. Mandalinadaki B vitaminleri de saçın daha hızlı uzamasını sağlıyor, saç kaybını azaltıyor ve beyazlama sürecini yavaşlatıyor.
Sağlıklı saçlar için her gün 2-3 adet küçük boy mandalina tüketmenizde fayda var.
HAVUÇ
Beta karoten, yani A vitamini yönünden zengin bir besin. Vücut tarafından sebum yapmak için A vitamini gerekiyor. Sebum tüylerimizin oluşturduğu yağlı bir madde ve sağlıklı bir kafa derisi için doğal bir bakım sağlıyor.
Sebum olmadan kepekli ve kuru saç problemi yaşanabiliyor. Bu nedenle A vitamininden zengin olan havucu kışın salatalarınızdan eksik etmeyin.
YOĞURT
B5 vitamini olarak adlandırılan, pantotenik asit içeriyor. Bu vitamin sayesinde saç incelmesi ve saç dökülmesi problemlerini önlüyor.
B5 vitamini saç derisindeki kan akımını hızlandırarak saç derisini de koruyucu yapıya sahip. Günde 2 kase yoğurt tüketebilirsiniz.
SOMON
Sağlıklı omega-3 yağ asitlerinden zengin bir balık. Vücudumuz bu sağlıklı yağları kendisi üretemediği için yiyecek veya takviyelerden almanız gerekiyor.
Omega 3 sayesinde saçlar daha parlak ve canlı görünüyor.
Haftada 2 kez somon balığı tercih edebilirsiniz.
YUMURTA
Vücutta biyotin eksikliği saç kırılmalarına sebep oluyor ve saç derisinde kepeklenme yapıyor. Yumurtada yüksek miktarda biyotin bulunuyor. Biyotin suda çözünebilen bir B vitamini.
Yumurta aynı zamanda en iyi protein kaynağı. Bu sayede protein yapıda olan saçı besliyor ve sağlığını koruyor. Her gün 1 adet yumurta tüketebilirsiniz.
YULAF
Yulaf, saçın büyümesini hızlandıran, kalın ve sağlıklı hale gelmesini sağlayan demir, lif, çinko, omega-3 yağ asitleri ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir besin. Yulafı sütle pişirdikten sonra içerisine meyve, kuruyemiş ve tarçın ekleyip kahvaltıda tüketebilirsiniz.
TARÇIN
Vücutta kan dolaşımını artırması sayesinde saç köklerine oksijen ve besin taşınmasına katkıda bulunuyor. Bu etkisiyle saç köklerini güçlendiriyor ve bakım yapıyor.
Tarçını çayınıza ya da meyvelerin üzerine ekleyerek tüketebilirsiniz.