Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi Son 16 Play-Off Turu ilk maçında sahasında Belçika ekibi Anderlecht'i ağırladı.
Lig aşamasını 24. sırada tamamlayarak play-off oynama hakkı kazanan Fenerbahçe, ligi 10. sırada bitiren Anderlecht'e karşı eşleşmenin ilk maçında rakibine büyük üstünlük kurdu. Sarı-lacivertlilerde kaleci İrfan Can Eğribayat kurtarışlarıyla dikkat çekti. Mücadeleyi 3-0 kazanarak Belçika'da oynanacak rövanş maçı öncesi büyük bir avantaj eden Fenerbahçe'nin performansını spor yazarları yorumladı. İşte o yorumlar...
ÖMER ÜRÜNDÜL- Sahanın yıldızı Filip Kostic'ti
Fenerbahçe bana göre bu sene en iyi takım oyununu sergilediği maçta görkemli bir galibiyet elde etti. Tabi ki bu kadar iyi oynamanın en önemli nedeni, rakibine göre fizik olarak bu açıyı kapatabilmek için sınırsız enerji harcamasıydı. Günümüz futbolunun istediği hücum ederken takım savunmasını hiç ihmal etmeme ilkesi de gündemdeydi. İlk yarıda 2 gol vardı, ikinci devrede üçüncü golden sonra takım savunması doğal olarak çok öne çıktı. Sonuçta rövanş için çok büyük avantaj elde edildi.
Gelelim genel gözlemlerime… Defans bloğu başarılıydı.
Yusuf geleceği parlak bir oyuncu. Fiziki düşüş yaşayan Amrabat'a alan daraldığı için stoperdeki görev yeri çok iyi geldi. Ciddi maç eksiği olan ve fizik olarak hazır olmayan Skriniar çok deneyimli bir stoper oldugunu dün gece iyice belgeledi. Dzeko yine elinden geleni yaptı. En Nesyri alışılmış mükemmel gollerine bir yenisini daha ekledi. Üç tane büyük kazanç var. Biri İrfan Can'ın kalede gün geçtikçe güven vermesi. Diğer ikisi bu sezon ben dahil eleştirilen Fred ve Szymanski'de ciddi bir diriliş vardı. Sahanın yıldızı Filip Kostic'ti. Kavisli mükemmel ortalar yapıyor. Eğer ona benzer bir sağ kanat oyuncusu olsa iki santrfor daha fazla gol katkısı verirler. Ne Osayi ne de Mert Müldür bu tarz kanat futbolcuları değil. Talisca ise kısa sürede çok ağır göründü. Rakibin tüm riskleri aldığı bölümlerde geniş alanda pozisyona girebilecek oyuncu yoktu.
GÜRCAN BİLGİÇ- Yeni defans üçlüsü hata yapmadı
F. Bahçe'nin oyunu artık belli; sakatlıklarda bile "üçlü"den vazgeçmiyor hocası. Kulübede stoper yok, sahada 3 tane var. Amrabat bu kez merkezde. Topu oyuna soksun diye orada ama direkt pas denemedi bile; ver geriyeal yana… Bir eksik orta saha, 11. dakikada gol gelene kadar Anderlecht takımını kendi sahasında tuttu. "İkiz kuleleri" kenar ortaların peşine koşturdular. İlk şutu 20'lerde çekebilen Belçika takımı, devre bitene kadar 9 kez daha denedi golü. Yani; Fenerbahçe topu yine rakibine bırakıp, kendi ceza alanı önünde kalabalıklaştı.
Kontrollü getirmediler rakiplerini ama yüksek top denemelerine izin verdiler. Sonrasında Kostic'in senaryosunu yazdığı ikinci gol geldi. Oyun için belki ama skor tam istendiği gibiydi. Osayi-Mert değişikliği ile sağ kanattaki zaaf giderildi. Bir golün peşine düşüp, rövanş için umut arıyorlardı ama Symanski'nin koşusu, En Nesry'nin nefis kafa golüyle, "dur bakalım orada" dediler rakiplerine. Sonuçta iyi oynanması şart olmayan ama kazanılması gerekli olan bir 90 dakika, Belçika seyahatinin biletine "avantaj" yazdırdı. Maçın durağan görüntüsünde dört solak; Yusuf, Kostic, Symanski ve En-Nesryi maçın öne çıkanları oldular. İlk defa yan yana gelen defans üçlüsünün minimum yanlışta kaldığını, 21'de Fred'in eline gelen topta Alman VAR hakeminin "devam" yorumunun gecenin şansı olduğunu da belirtelim.
İLKER YAĞCIOĞLU- Klasını konuşturdu
Açıkcası dün akşamla ilgili söylenecek tek cümle 'Bundan iyisi olmazdı'. Bu maçları oynamasını çok iyi bilen Mourinho, klasını konuşturdu ve son derece doğru bir oyunla Anderlecht'i sürklase etti. Maç boyunca defanstan hiç ödün vermedi.
Kazandığı toplarla da rakip kalede ciddi tehlikeler yarattı. Dün akşam Dzeko'nun profesyonelliğine bir kere daha hayran kaldım.
Müthiş bir maç oynadı. Hem savunmada hem hücumda gücünün son damlasına kadar mücadele etti. Ota sahada Szymanski ve Fred de eski günlerini hatırlatan bir oyun oynadılar. Mourinho'yu bir konuda daha tebrik ediyorum.
Hiç çekinmeden yine genç Yusuf'a şans verdi. Yusuf da hocasını mahçup etmedi ve harika bir maç çıkarttı.
Mourinho'nun oyuncu değişilikleri de son derece doğruydu. Kart gören Osayi'yi çıkarması ve yorulan Dzeko'nun yerine Talisca'yı alması son derece doğru hamlelerdi. Açıkçası Fenerbahçe'de kötü oynayan oyuncu yoktu. Herkes görevini iyi yaptı.
Bahsettiğim isimler belki biraz öne çıktı ama bu isimlere Kostic'i de eklemek lazım. Bu maç 1-0'la bitseydi dahi Fenerbahçe avantaj elde edecekti. 3-0 turu getirecektir. Bence Fenerbahçe sıradaki rakibini beklemeye başladı.
BELÇİKA BASININDA GENİŞ YER BULDU
Sarı lacivertlilerin zaferi Belçika basınında da geniş yer buldu.
Rtl televizyonu " Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe karşısında Anderlecht'in tüyleri yolundu. Belçika ekibi, formda ve çok tehlikeli bir takıma karşı gerçek bir sınav verdi. Anderlecht'in 3-0'lık ağır yenilgisi bunu doğruladı" şeklinde ifadeler kullandı.
De Morgen, Anderlecht'li gençler, Fenerbahçe'nin yaşlı oyuncularına yenildi şeklinde bir habere imza attı. Haberde, "Birkaç yaşlı Balkan oyuncusunun kendilerini çok kolay teslim almasına da izin verdiler. Avrupa Ligi'nde son 16'ya kalmak için artık bir mucizeye ihtiyaç var." denildi.
MOU'YA ÖVGÜ DOLU SÖZLER
Voetbalkrant ise Jose Mourinho'ya övgüler döşedi. Söz konusu haberde "Anderlecht, Fenerbahçe'ye 3-0 yenilerek Avrupa'dan bir adım uzaklaştı. Soyunma odasında derin bir hayal kırıklığı vardı. Teknik direktörlük anlamında Joss Mourinho, Hubert'e bir ders verdi. Anderlecht antrenörü rövanş maçının sadece bir formalite olduğunun farkında ama havlu atmayı da reddediyor." sözlerine yer verildi.