Anadolu'nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Türk mutfağı uçuksuz bucaksız bir çeşit haznesine sahip. Et yemeklerinden sebze yemeklerine, tatlılara, çorbalara kadar envai çeşit yemek damak zevkine yeni şeyler katmak isteyenler için bekliyor. Bizde sizin için Türk mutfağının denenmesi gereken lezzetlerin sıraladık. Türk mutfağının en iyi yemekleri hangileri? İşte Türk mutfağından seçmeler.

author-1
takvim.com.tr
Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Her yöresinin birbirinden ayrı bir tadı olan Anadolu'nun sofralarından sayfalarımıza taşınan yemekler, kültürel mirasımızın belki de son kaleleri. Listedeki yemeklerin çoğu tüm Türkiye'de yapılıyor ancak en özeli nerede yapılıyor sorusunun cevabını veriyoruz size. İşte deneyebileceğiniz lezzet önerileri...

Testi Kebabı | Nevşehir
Bir testinin içinde bol malzeme ve etin buluşması ile ortaya çıkan bu testi kebabı, eritilmiş kuyruk yağı ile lezzetin doruğuna ulaşıyor. Üzeri hamurla kapatılan ve taş fırınlarda pişirilen bu kebap, dört saatlik macerasını dost meclislerinde tamamlıyor. Satırla, tek hamlede kırılan testiden ise buram buram Anadolu kokusu yayılıyor.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Altı Cacıklı | Gaziantep

Gaziantep'ten yayılan lezzet cümbüşü; taze sarımsak, kuzu eti ve tırnak pide ile.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Ankara Tava | Ankara

Arpa şehriye ile yapılan pilav ve kuzu etinin birlikte pişerek oluşturdukları sıra dışı lezzet.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Patlıcan Kebabı | Şanlıurfa

Dünyaca meşhur Şanlıurfa Birecik bölgesinin özel patlıcanı yine Şanlıurfa'da Patlıcan Kebabı adı ile taçlandırılıyor.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Zahter Salatası | Hatay

Her yemeğin yanında, her öğünde.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Bafra Pidesi | Samsun
Özel hamurundan ve taptaze tereyağından yayılan kokusuyla baş döndüren lezzet. İster kapalı isterseniz açık, isterseniz kıymalı isterseniz de peynirli.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Şambali | İzmir

İzmir sokaklarının enerji veren tatlısı.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Midye Dolma İzmir

Küçük ve taptaze olan İzmir midyelerinin, tam kararında pirinç ve karabiberle birleşmesi bu lezzetin püf noktası.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Badem Köftesi | Datça /Muğla

Datça bademi ile etin uyumu!

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Lahm-i Kiraz | Hatay

Tabiri caiz ise meyve ve etin halayı.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Perde Pilavı | Siirt

Her malzemesi farklı bir anlam taşıyan perde pilavı, özellikle kayınvalide ve gelin arasında bir tür mesajlaşmadır.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Tandırda Kalkan | İstanbul
Kalkanın en yağlı olduğu zamanlarda sofraları neşelendiren, İstanbul havasını taşıyan tat.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Katmer | Gaziantep

İlk lokmadan itibaren yiyeni başka diyarlara götüren katmer; Gaziantepli ustaların elinde ayrı bir lezzete dönüşüyor.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Etli Yaprak Sarma | Tokat

Yaratıcı Anadolu mutfağının en güzel örneklerinden biri.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Aşure | İstanbul
Kimilerine göre Muharrem ayının ruhani lezzeti, kimine göre iste paylaşmanın en tatlı yolu. Nuh'un umudu, Ermenilerin
anuş-abur'u... Bereketi, herkesin farklı bir tarife sahip olmasına da yansıyan aşure, İstanbul'un en özel lezzetlerinden.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Atom Kokoreç | İzmir

Uykuluktan yapılan bu kokoreç için gerçek adres İzmir!

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Beyran | Gaziantep

Lezzet ve enerji deposu. Sabah saatlerinde Gazianteplilerin vazgeçilmezi.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Büryan | Siirt
Büryan, iç organları alınmış bütün kuzu 2-3 metre derinliğindeki, kapağı çamur ile kapatılan kuyularda odun ateşiyle pişirilir. Genelde yaz aylarında tüketilen büryan; isteğinize göre kemikli ya da kemiksiz olarak, taze pide üzerinde servis edilir.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Çömlek Pilavı | Şebinkarahisar

Sebzeler ve kuzu eti ile fırında birlikte pişen pirinç pilavı, olağanüstü! Sadece bu pilav için Şebinkarahisar'a gidilir.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Çi Börek | Eskişehir
Kıpçak lehçesinde lezzetli anlamına gelen çi'den adını alan bu böreğe Kırım Tatarları şırbörek, çiberek, çiborek de diyor.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Domates Cive | Antalya

Domatesin en özel ve lezzetli hali. Sıcak ya da soğuk fark etmez, Antalya için yaz aylarının vazgeçilmezi.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Lor Sarma | Bayburt

Bayburt'un en başyemeği, Lor dolması derler buna. Mest eder dili, damağı Lor dolması derler buna.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Karalahana Çorbası | Ordu

Tam bir vitamin deposu.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Demir Tatlısı | Erzurum

Demir kalıplarla hazırlanan, her öğün aranan Erzurum lezzeti.

Anadolu’nun denenmesi gereken en özel lezzetleri

Vişne Yaprağı Sarması Konya | Malatya

Malatya ile özdeşleşen yemek.