MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE'DE ÇIKTI MI?
Virüsün Türkiye'ye yayılıp yayılmadığı da merak konusu. Resmi makamlar Türkiye'de bu yıl maymun çiçeği vakası görülmediğini açıklamıştı.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu DSÖ'nün acil durum ilanından önce gazetecilere konuşmuş ve "Şu anda alarm durumumuz söz konusu değil" demişti.
Bakan Memişoğlu açıklamasında "Maymun çiçeği ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz" ifadesine de yer vermişti.
YENİ AÇIKLAMA GELDİ
Sağlık Bakanlığı, özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de rastlanmadığını ve henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığını bildirdi.
Bakanlığın, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 14 Ağustos 2024'te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı'nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının, "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu"nun ilan edildiği anımsatıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir."
ÖNCEKİ RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZPEKİ MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?
Maymun çiçeği virüsü, daha çok orta ve batı Afrika'da rastlanılan, insanlara genellikle enfekte bir kişi veya hayvandan ya da vücut sıvılarıyla doğrudan teması sonucu bulaşan bir hastalıktır.
"Maymun çiçeği hastalığı" olarak adlandırılsa da hastalığın kaynağı bilinmemektedir ancak daha çok görüldüğü bölge olan Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatların (maymunlar gibi) virüsü barındırdığı ve insanlara bulaştırabildiği bilinmektedir.
VİRÜS NE KADAR YAYGIN VE HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLÜYOR?
Mpox hastalığına monkeypox (maymun çiçeği) virüsü neden oluyor. Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığı ile aynı grupta bulunuyor ama onun kadar tehlikeli değil.
Virüs başlangıçta sadece hayvanlardan insanlara bulaşıyordu ama artık insandan insana da bulaşabiliyor.