İnanması zor olabilir ancak yapılan yeni bir araştırma her gün fındık yiyen orta yaş ve üzeri yetişkinlerin demans risklerini önemli ölçüde düşürebileceğini ortaya koydu. İşte New York Post'ta yer alan haberin detayları...
New York Post'un haberine göre yaklaşık 1.400 demans vakası tespit edildi. Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, eğitim durumu ve yaşam tarzı gibi faktörler dikkate alındığında her gün fındık tüketmenin demans riskini %12 oranında azalttığı belirlendi.
%16 ORANINDA AZALDI
Faydalar özellikle tuzsuz fındık tercih eden ve her gün bir avuç (yaklaşık 40 gram) fındık yiyen kişilerde daha belirgindi. Bu durumda demans riski %16 oranında azaldı.
Bu bulgular, Eylül ayında Geroscience dergisinde yayımlandı.
Uzun süredir yapılan araştırmalar kötü beslenmenin demans riskini artırdığını gösteriyor. Obezite, diyabet ve orta yaşta yüksek kolesterol 27 demans uzmanından oluşan Lancet Komisyonu tarafından bu yıl demans teşhisi koyan 14 değiştirilebilir yaşam tarzı faktörü arasında sayıldı.
Uzmanlar Akdeniz, DASH ve MIND diyetlerinin - meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olan bu beslenme planlarının - beyin sağlığı için en iyi seçenekler olduğunu öneriyor.
Fındık bu üç beslenme planının temel bir bileşenidir.
Geçen yıl Nutrients dergisinde yayımlanan bir araştırmada İspanyol bilim insanları fındıkların "monounsaturated ve polyunsaturated yağ asitleri, lif, B-vitaminleri, tuz içermeyen mineraller ve yüksek biyolojik aktiviteye sahip polifenoller gibi nöroprotektif bileşenler içeren besin yoğunluğu yüksek bir gıda" olduğunu belirtti.
Yaklaşık 7 milyon Amerikalının demans teşhisi aldığı, ancak daha milyonlarca kişinin semptomlar gösteriyor olmasına rağmen henüz resmi olarak teşhis konulmadığı uyarısını yapan son bir araştırmaya göre, demansla yaşayan kişi sayısının dünya genelinde 2019'da 57 milyon iken 2050 yılına kadar 153 milyona çıkması bekleniyor.
Bu artış nüfusun yaşlanmasıyla ilişkilidir.