Bakire Zeugma!

Zeugma Antik Kenti içinde bulunan 'Çingene Kızı' mozaiğine bir kimlik kartı çıkartıldı. Bu ünlü tarihi eserin medeni hali de unutulmadı, 'Bakire' sayıldı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :11 Şubat 2011
Bakire Zeugma!

İÇİNDEKİLER

Tarih bakire çıktı! Gaziantep'te baraj suları altında kalacağı için tüm dünyayı ayağa kaldıran Belkıs Harabeleri'nin kurtarılması sırasında bulunan Zeugma Antik Kenti'ndeki en önemli parçalardan birisi 'Çingene Kızı' mozaiğiydi. Dünyaca ünlü bu mozaiğin gün ışığına çıkarılmasını sağlayan ekipteki arkeologlardan Rifat Ergeç, Çingene Kızı'na simgesel olarak bir kimlik hazırladı.

BOL ALKIŞ TOPLADI
Ancak kimlikte medeni hali bölümüne, 'Bakire' yazdı! Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, katıldığı panelde sunum yaparken bu kimlik kartını gösterdi ve "Biz onu çok sevdik ve artık onu nüfusumuza geçirdik" dedi. Çingene Kızı için hazırladıkları nüfus cüzdanını sinevizyonda ekrana yansıtarak izleyicilere gösteren Ergeç, katılımcıları bol bol güldürdü ve büyük alkış aldı.

BİR KİMLİK DAHA...
Çingene Kızı'nın kimliğini, bir Avrupa ülkesinde gördüğü eser için hazırlanan belgeden esinlenerek hazırladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, "Zeugma Mozaik Müzesi tamamlandı ve mozaikler oraya taşındı. İstenirse bu kimlik Çingene Kızı için kullanılabilir. Hatta, son derece önemli başka bir eserimiz olan Mars Heykeli için de benzeri bir kimlik hazırlanabilir" önerisinde bulundu.

BİN YILLIK KÖPRÜ
Kuruluşu M.Ö. 300 olan Yunan kenti Zeugma (Belkıs), Gaziantep, Nizip'in 10 km doğusunda yer alıyor. Adını, doğuyu batıya bağlayan ticaret yolu üstündeki Fırat kıyısında kurulduğu için Yunanca'da 'köprü-bağ' anlamına gelen Zeugma'dan alıyor. Bin yıldan fazla bir süre 3 ayrı uygarlık izleri taşıyan Zeugma'dan, Büyük İskender'in İran seferine giderken geçtiği de biliniyor.