Bizim Maya'mız

Tüm dünya, 21 Aralık 2012 tarihine gözünü dikti. Bu tarihte kıyamet kopacak diyen Mayalar, resmi tarih ve dil tezlerine göre akrabamız çıktı!

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :18 Aralık 2012
Bizim Maya’mız

İÇİNDEKİLER

Maya takvimine göre 21 Aralık'ta kıyamet kopacak diyenler var. Pek çok insan da "Bu Mayalar kim?" diye düşünüyordur. Maya Uygarlığı, sadece yaşadığı tarih olarak değil coğrafi olarak da bize çok uzak. Oysa Mayalar bir zamanlar akrabamızdı, tarih ve dil tezlerine göre böyleydi en azından.

UZAKLARA GİTTİK
Çeşitli devlet tipleri vardır; Türkiye bu anlamda ulus-devlettir. Her ulus-devlette önce devlet kurulmuş sonra da ulus inşa edilmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti de ulus kimliği inşa ederken, varoluşunu çok geçmişe dayamıştı. Orta Asya ve daha da geriye, hatta daha da uzaklara gidildi. Maya Uygarlığı da bu gidilen uzak coğrafya ve tarih dayanaklarından birisiydi. Türk ulusçuluğunun ortaya çıkışında en önemli etken 19. Yüzyıl'da yapılmış Türkoloji çalışmalarıdır.

TAHSİN BEY MEKSİKA'DA
Türkiye ile Meksika'nın 1927'de imzaladıkları dostluk antlaşması bir yıl sonra yürürlüğe girince iki ülke arasında diplomatik ilişki başladı. Tarih ve ölü dillere meraklı Tahsin Ömer (Mayatepek) Bey 1935'te maslahatgüzar (büyükelçi vekili) olarak Meksika'ya gönderilir. Mayatepek'in hayatına dair çok az şey biliniyor aslında. Ord. Prof. Dr. Vasfi Raşid Sevig, 1942'de yazdığı bir makalesinde Mayatepek için "Mekteb arkadaşım" diyor.
Sevig, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Hukuk'u bitirdiğine göre Tahsin Bey de bu okullardan birisini, daha kuvvetli ihtimal olarak da Galatasaray'ı bitirmiş.

ATATATÜRK'E RAPOR
Tahsin Bey'in Meksika'dan yazdıkları (raporları), Türk Dil ve Tarih Tezleri üzerinde etkili olmuştur. Bu raporlar önce sadece Atatürk için bir nüsha gönderilirken, daha sonra Türk Dil Kurumu'nun isteği üzerine bir kopyası kurumda kalmak üzere ikişer nüsha gönderiliyor. Raporların ve yazışmaların bir kısmı kayıp, bazıları da Türk Dil Kurumu'nun arşivlerinde mevcut. Tahsin Bey, James Churchward'ın bahsedeceğimiz fırtına koparan kitaplarındaki bilgileri araştırmak için Meksika'ya gönderilmedi. Tahsin Bey ile Türk Dil Kurumu arasındaki yazışmaları okumak zahmetli bulunduğu için bu yanlış yapılıyor. Bu kitapların Türkçe basım tarihi 1936, yani Tahsin Bey'in gidişinden sonra. Aksine bu kitaplardan bahseden ve bizzat Türkiye'ye gönderen Tahsin Bey'dir.

SOYADINDAKİ ŞİFRE
Tahsin Bey, bu kitaplardan kendisini haberdar eden kişinin, elçiliğin protokol şefi olan Meksikalı zatın tanıştırdığı birisi olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Daha önce bu kitapları hiç duymamıştım." Türk Dil Kurumu Genel Sekreteri Necmi Dilmen de "... Churchward'ın kitapları buralarda bilinmemektedir..." diyor. Bunun üzerine Tahsin Bey, 1936'da kitapları yollar. Ancak, Soyadı Kanunu 1934'da çıktığına göre Tahsin Bey'in Mayalara olan ilgisi Meksika'ya atanmadan önce vardı. Soyadı Mayakon idi, sonradan Mayatepek oldu diyen kaynaklar da var ama bu bilgi kuşkulu.

MAYALAR KİMDİR?
Antik
bir Orta Amerika Uygarlığıdır. M.Ö. 2500 ile 16. Yüzyıl arasında, bugünkü Meksika'nın güney doğusunda yer alıyordu. İspanyol sömürgeciler tarafından halkı öldürüldü. Matematik, Astronomi ve Mühendislik alanlarında ileri düzeydeydiler.

TAHSİN MAYATEPEK KİMDİR?
Tahsin Ömer Mayatepek, diplomattır.
3 çocuğundan en büyüğü olan Diplomat Hüveyda Mayatepek, Enver Paşa ile Naciye Sultan'ın kızı Türkân Sultan ile evlenir. Torunu eski Diplomat Osman Mayatepek de Peru Fahri Konsolosu'dur.

Tayfun ER

YARIN: NASIL AKRABA OLDUK