TÜRKİYE'DEKİ YAPILANMA
Şu anda ABD'de görev yapan çok önemli bir Türk, 2004 yılında Türkiye'ye gelmesi için emir aldı.
Tam Türkiye'ye gelecekti ki, ağırladığı bir misafir hayatının yeniden şekillenmesine neden oldu. İşte o ünlü Türk Mason'un yakın bir dostuna anlattıkları: "Türkiye'de iki Mason Locası var. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası ile Özgür Masonlar Büyük Locası...
Maalesef bunların ayrı olması, yurt dışında da büyük eleştirilere neden olan bir durum. Benim görevim, Türkiye'ye gelip bu iki Loca'nın üstatlarını bir araya getirmekti. Ardından da devlette görev alması gereken Masonlar'ın önünü açmaktı. ABD'deki Mason Locaları, bu konuda ortak bir çalışmaya imza attı. Tam harekete geçmek üzereydim ki, yazlık evime bir ziyaretçi geldi.
'DEHŞETE DÜŞMÜŞTÜM'
Türkiye'ye yapacağım seyahatin tüm detaylarını bilen bu kişiyi ilk kez görüyordum. Kendini tanıttıktan sonra beni şaşkına çevirdi: 'Türkiye'ye gidebilirsin. Ancak, Loca'nın planlarını uygulamak için çalışmaya başladığın anda bizim de sessiz kalmayacağımızı aklının bir kenarına not et.' Dehşete düşmüştüm. Türkiye ziyaretimi inkar edemedim. Kim olduğunu sordum. Bunun hiçbir öneminin olmadığını ve Türkiye'yi çok seven biri olduğuna dikkat çekti. Ben de Türkiye'yi çok seviyorum. Türkiye'nin daha güçlü olması için bu ziyareti gerçekleştirecektim."
'SİYASİ' AYRIŞMA
Türkiye'de neden 2 farklı Mason Locası var? Bu ayrışma neyden kaynaklanıyor?
İşte bu sorunun cevabını "Büyük Üstad Ömer Köker" veriyor. Köker'in açıklamaları şöyle: "1965 yılına kadar Türkiye' de tek bir Masonik anlayış vardı. Farklı yapılanmalar oldu ama Masonluk anlayışı tek bir yapıda Felsefi Dereceleri de kapsayan Yüksek Şura'nın yönetimindeki anlayışla değerlendiriliyordu. 1960'lı yıllara kadar olan süreçte Yüksek Şura'nın Locaları mutlak bir hâkimiyet içinde yönetmesi çok sorgulanamadı.
TERSİNE PİRAMİT!
Fakat 1965'e gelindiğinde daha önce yapılan birtakım farklı değerlendirmeler iyice tartışmaya açıldı. Çünkü masonluğun ezoterik yapılanması kişilerin birleşip loca kurması, localarında birleşip Büyük Loca kurmaları şeklindedir. Bir başka kurumun Masonlar'ın yerine geçerek Büyük Loca kurması düşünülemezdi. Fakat Türkiye'de bu gerçekleşmişti. Piramit aşağıdan yukarıya oluşacağı yerde, yukarıdan aşağıya doğru oluşmuştu. Bu şiddetli bir tartışma yaratmıştı. O dönemin Yüksek Şurası yeni yapılanma taleplerini benimsemeyince, tartışmalar şiddetlendi. Bir siyasetçi için 'Masondur, Mason değildir' şeklinde verilen belge üzerine iyice şiddetlenen tartışmalar sonuçta ayrılığı da beraberinde getirdi. Bana göre asıl sebeplerden biri, Masonluk örgütlenmesindeki görüş ayrılığı ve yönetimin paylaşılmasındaki direnişti. Diğeri ise alt yapısı oluşturulmadan masonluğun daha bir inanca dayalı temeller üzerine oturulmasına çalışılmasıydı."
YARIN Masonların mirası kime kalır?