PEK DE FAKİR DEĞİL
Cemaat yapısı içindeki oluşumlarda bir söz hakkı olmadığını söylerken aynı zamanda bu okul, dershane gibi bu yapılar üzerinde tasarruf sahibi olduğunu beyan eden hocanın çelişkisi akıllara cemaatin emrindeki milyarlarca dolarlık şirketler ve vakıfları getirdi. Gülen'in dünya üzerinde iki bin okul, yüzlerce vakıf, radyo, televizyon, dergi, internet sitelerinden oluşan onlarca medya kuruluşunun CEO'su gibi konuşması ise gözleri cemaatin emrindeki şirketlere ve bu şirketlerin ne kadar büyük olduğuna çevirdi.
BİNLERCE MARKASI VAR
Vakıflar, medya kuruluşları, eğitim kurumları, finans şirketleri ve patron kulüplerinin başını çektiği cemaat yapılanmaları arasında irili ufaklı binlerce marka bulunuyor.
150 MiLYAR DOLARLIK SERMAYE
150 milyar dolara ulaşan cemaat sermayesinin büyük kısmını cemaatin destekleyicilerine ait olan şirketler oluşturuyor. Bu şirketlerin yıllık iş hacmi ise 7 milyar doları aşıyor. Bazı gazete, televizyon, dershane ve finans kuruluşlarının yanı sıra Cemaat, 65'i büyük kuruluş olmak üzere 700 şirket tarafından destekleniyor. Bunların dışında ise cemaati Türkiye'de Mustafa Koç, Ali Sabancı gibi aslında cemaatle organik bağı olmayan patronların, vakıflar üzerinden yaptığı milyarlarca doları bulan bağışlar cemaate büyük güç sağlıyor. Bu paraların büyük miktarı ise dünya markası olan Yahudi sermayesinin Baronları'ndan geliyor.
TAKVİM'E BAHANE BBC'YE ŞAHANE!
Fethullah Gülen'in adeta kendi cemaatinin bir kurumu olan Samanyolu TV'ye verir gibi yaptığı BBC röportajının yankıları sürmeye devam ediyor. Gülen'in cevapları yetersiz bulunurken, TAKVİM'in yönelttiği 17 soru ise dün sosyal medyada günün konusu oldu. Sosyal medya kullanıcıları en çok Gülen'in bu kadar dünyevi işle meşgul olurken hangi ara ibadete vakit ayırdığı ve neden hala Türkiye'ye dönmediği sorularını merak etti. Bu arada işbirlikçi medya bu ucuz röportajı manşetlerine taşırken, TAKVİM'in soruları yine yanıtsız kaldı.
BANK ASYA
Fethullah Gülen cemaatinin ekonomik alt yapısını oluşturan ve 1996'da kurulan Asya Finans Kurumu'nun bugünkü hali olan Bank Asya, Türkiye'nin en önemli katılım bankaları arasında yer alıyor.
VAKIFLAR
Yazarlar ve Gazeteciler Vakfı'nın başı çektiği cemaatin Türkiye'deki vakıf sayısı 500'e yakın. Yasa uyarınca, bu vakıflar gelir, veraset, intikal, emlak, gümrük vergileri ve harçlardan muaf tutuluyor. Yurt dışında kurulan vakıflardan en önemlileri ABD'de bulunan Pacifica Enstitüsü ve Niagara Vakfı...
MEDYA KURULUŞLARI
Gülen'in kamuoyuna sesini duyurmak için Burç FM ve Mert FM en ünlüleri olmak üzere 25 radyo, Samanyolu TV, Feza Gazetecilik adına yayımlanan Zaman Gazetesi ile Aksiyon ve Sızıntı dergileri bulunuyor. Today's Zaman, Ebru TV gibi gazete ve televizyonlar dünya çapında yayın yaparken, Akın İpek gibi cemaate yakın isimlerin sahip olduğu Bugün gazetesi ve televizyonu gibi onlarca daha destekçi yayın kuruluşu yer alıyor.
EĞİTİM
Türkiye genelinde 200'den fazla özel okul, binlerce öğrenci evi, 460 dershane, kurs ve okuma evi, bine yakın öğrenci yurdu, 20 üniversiteleri var. Dünya çapında ise 160 ülkede 2 binden fazla okul ve eğitim kuruluşu cemaatin hizmetinde bulunuyor.
BAĞIŞLAR
Cemaat, dünya çapında faaliyet gösteren Kimse Yok Mu Derneği'nden, cemaat tabanının topladığı kurban bağışlarına kadar geniş bir yelpazeden besleniyor. Ama cemaati dünya çapında bir güç haline getiren esas kaynak birebir cemaat kontrolünde olmasa da "Onun bir tebessümüne bütün malımı feda ederim" diye Akın İpek gibi milyarder iş adamı olan müritlerinden geliyor.
İŞ DÜNYASI
Gülen'in icazetiyle kurulan ve 2 bini aşan üyesi bulunan İş Hayatı Dayanışma Derneği (İŞHAD) bünyesinde binden fazla iş adamı ve küçük ve orta ölçekli şirket ile dev holdingler bulunuyor. İŞHAD'ın yanı sıra Türkiye genelinde onlarca işadamı derneği Gülen'i destekliyor. İŞHAD'ın uluslar arası muadili olan TUSKON ise dünyanın dört bir yanına yayılan Gülen Hareketi kuruluşlarının verdiği güçle birçok ülkede siyasi temaslar ve ekonomik işbirlikleri gerçekleştirerek cemaate finans ve politik güç desteği sağlıyor.