Ölüme kazma vurulmuş

Vardiya sorumlusu Halil Sar, ifadesinde facianın gelişini şu sözlerle anlattı: "En çok ölümün yaşandığı S panosu yüksek karbonmonoksit nedeniyle altı ay içinde iki kez kapatıldı. Ama her defasında açtırıp tekrar üretim emri verildi..."

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Mayıs 2014
Ölüme kazma vurulmuş

İÇİNDEKİLER

Soma faciasıyla ilgili soruşturmada, şüphelilerin ifadeleri, savcıların soruları ve bilirkişi ön raporlarından çarpıcı sonuçlar çıktı. Şüpheli olarak sorgulanan vardiya sorumlusu Halil Sarı, ölümlerin en yoğun yaşandığı ve birden çok galerinin olduğu S panosunun olduğu bölümle ilgili önemli bilgiler verdi. Sarı "S panosunun olduğu bölüm bir süre önce yoğun karbondioksit çıkışı nedeniyle kapatıldı. 6 ay sonra tekrar üretime başlandı. Karbonmonoksit yoğunlaşması üzerine tekrar kapatıldığı ama, iki ay sonra aynı bölgede yeniden üretime başlandı" diye konuştu.

AÇIKLAMA YAPAMADILAR
Bilirkişi ön raporunda, gaz ölçümlerinin sürekli yüksek çıktığı tespiti yer aldı. Soruşturmayı yürüten savcılar da bilirkişi raporları ile bilirkişilerin üzerinde inceleme yaptıkları cihazlardan elde ettikleri "yüksek karbonmonoksit" tespitine göre şüphelilere, "Bu gazı hissetmediniz mi, neden tedbir almadınız?" diye sordu. Şüphelilerin bu soruya yanıtı, "Elimizde birtakım değerler vardı. Tehlike işareti veren sesli sistemimizden herhangi bir uyarı işareti almadık. Bu nedenle üretime devam ettik" şeklinde oldu. Savcılar bunun üzerine, "Peki sizi uyaracak sistem çalışıyor muydu?" sorusunu yöneltti. Şüpheliler, "Cihazlarımız çalışır durumdaydı, herhangi bir uyarı sinyali vermediler" yanıtını verdi. Şüpheliler olay günü ocak girişi ve içinde yüksek ısı tespit edilmesine rağmen çalışmanın neden durdurulmadığını da açıklayamadı. Şirket yetkililerinin sık sık elektrik kesintisi yaşandığı iddialarıyla ilgili olarak da "Bazı arızalar oluyordu ama bunu en kısa sürede gideriyorduk. İş güvenliğini tehdit eden bir elektrik kesintisi yaşamadık" dedikleri belirtildi.

ZONGULDAK KURTULDU
Türkiye'yi sarsan maden faciası gözleri Soma Holding'in işlettiği diğer madenlere çevirdi. Facianın ardından holdingin işlettiği bütün madenlere sıkı denetim getirildi. Soma Holding oluşan kamuoyu baskısı üzerine 200 milyon dolarlık yatırım ve 3 bin kişi istihdam ile işletme hakkını 36 yıllığına kiraladığı ve 136 milyon tonluk kömür rezervi bulunan Zonguldak Bağlık-İnağzı kömür madeninden çekilme kararı aldı.

Ersan ATAR