Zaman'ın bir yalanı daha elinde patladı

Zaman Gazetesi'nin ve Samanyolu Haber TV'nin yalanlarından biri daha ortaya çıktı. Bakan Bekir Bozdağ, paralel medyada çıkan "Silivri" haberlerini yalanladı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :07 Ocak 2015 , 00:00 Güncelleme Tarihi :07 Ocak 2015 , 20:59
Zaman’ın bir yalanı daha elinde patladı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Silivri Cezaevi'nde koğuşların yeterince ısınmadığı iddiasına ilişkin, "Koğuşlar yanmıyor, şu oluyor, bu oluyor şeklindeki haberlerin tamamı yalan haberler. Bunu söyleyenler de yalan söylüyorlar" dedi.

Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda, Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanun Tasarısı üzerinde görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Denetimli serbestlik süresinin artırılması konusunda bir çalışmaları bulunmadığını ifade ederek, şu anda şartla tahliyesine 1 yıl kala hükümlülerin denetimli serbestlikten istifade edebildiğini söyledi.

Cezanın 3'te 2'si yatıldığı zaman şartla tahliye hakkı elde edildiğini ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Buna göre 18 ay ceza almış birisinin 12 ay içeride yatması gerekiyor. Şu anki uygulamada 18 ay ceza alan birisi içeri giriyor, belki bir hafta belki birkaç gün işlemler bitene kadar yasanın öngördüğü kararlar alınana kadar içeride kalıyor, çıkıyor. Eğer biz şu andakinin üzerinde bir artış yaparsak 18 aydan daha fazla ceza alan kişilerin de hiç içeride yatmaması, cezasızlık gibi bir durumla karşı karşıya kalınır. Bazıları 'iki yıla çıkarın' diyorlar. İki yıl olduğu zaman 3 yıl hapis cezası alan birisi içeri sadece girdi, çıktı yapacak. Bunu Türkiye kamuoyu, milletimiz, insanlarımız kabul eder mi? Pek makul gözükmüyor. Çünkü niteliği, cezası gereği hafif olan suçlarla ilgili bir suç işleme hürriyeti ve cezasızlık hali ortaya çıkacaktır. O nedenle biz bu noktada bir değişiklik şu an için öngörmüyoruz. Ama başka formüller var mı? Cezasızlık olmaksızın hem cezayı görecek hem de denetimli serbestlik konusunda daha adil bir imkan oluşturacak bir formül olabilir mi? Onunla ilgili bir çalışmamız var ama şu anda bu miktarı yükseltecek bir çalışma yok."

"BU KİRLİ BİR ALGI OPERASYONUDUR"
Silivri cezaeviyle alakalı koğuşların ısınmadığına ilişkin haberleri anımsatan Bozdağ, "Koğuşlar yanmıyor, şu oluyor, bu oluyor şeklindeki haberlerin tamamı yalan haberler. Bunu söyleyenler de yalan söylüyorlar" dedi.

Bozdağ, Silivri Açık İnfaz Kurumu'nca termometre ve termal ölçü cihazıyla alınan koğuş sıcaklık ve radyatör sıcaklık değerleri hakkında bilgi vererek, şunları kaydetti:

"1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda rastgele koğuştan alınan radyatör sıcaklığı 66 santigrat derece, koğuş ortam sıcaklığı 21,8 santigrat derece. 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda rastgele koğuştan alınan radyatör sıcaklığı 60 santigrat derece, koğuş ortam sıcaklığı 23.8 santigrat derece. 8 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bir koğuştan alınan ortam sıcaklık derecesi 21,2 santigrat derece olarak ölçülmüştür. Kış aylarında insan sağlığı açısından dünya sağlık örgütü tarafından belirlenen ortam sıcaklığı 21 santigrat derecedir. Burada görev yapan memurlar, orada bulunan herkes tek bir ısıtma sistemi var ve oradan istifade ediyorlar. Bu bir kirli algı operasyonudur."

Silivri'de 7 bin civarında tutuklu ve hükümlü olduğunu bildiren Bozdağ, "Bu kadar insan var yani hiçbirisi şikayet etmiyor, 'özel bir derdimiz var' demiyor. Bunlar doğru, gerçek bilgiler değil. Kaloriferler yanıyor, ısıyla ilgili herhangi bir sorun yok."

Cezaevlerine gardiyanlar ve infaz koruma memurlarının mülakatla alındığını ifade eden Bozdağ, "Zannedersem KPSS'den müracaat edenlerin belli bir sayıda olanı mülakata çağrılıyorlar, mülakat sonucu seçimler yapılıyor. Sistem bu, yeni bir şey değil. Oraya da itimat etmek lazım. Sonuçta bu mülakatı yapanlar, bu ülkenin insanları. Orada çalışanlar da bu ülkenin insanları ve onlar da yasalar çerçevesinde görevini yapıyor" diye konuştu.

"DIŞ GÜVENLİKLE İLGİLİ BUNDAN SONRA İLK DEFA ALIM YAPILACAK"

Bozdağ, şu anda görev yapan infaz koruma memurlarının dış güvenlikte görev almayacaklarını ve şu anki görevlerine devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Dış güvenlikle ilgili bundan sonra ilk defa alım yapılacak ve o çerçevede onlar dış güvenlikte istihdam edilecekler. Daha sonra belli bir süre dış güvenlikte görev yaptıktan sonra da içeride görev yapması şeklinde bir planlama olacaktır. Yoksa şu anda görev yapan hiçbir infaz koruma memuru dış güvenlik tamamen bakanlığa intikal ettiği zaman dış güvenlikte görev almayacaktır. Orada yeni alınan ve onun eğitimini de alan kişiler görev yapacak. Bu eğitimi biz Silahlı Kuvvetlerimizle veya emniyet teşkilatımızla işbirliği içerisinde yapacağız, onlarla bir protokolümüz olacak. Bu eleman alımı konusu 5 yıl içerisinde kademeli geçişle olacak, kademeli geçiş yapacağız. 2016'da başlayacağız, 2015'te bu çerçevede bir adım olmayacak. Çünkü bunun 2016'da yürürlüğünü öngörüyoruz, ona göre hazırlıklar olacak."