Bu da manastırSA

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer ile eşi Suzan Sabancı, Ayvalık'taki Ayışığı Manastırı'nı müze yapmak için satın aldı. Ancak tarihi binayı vatandaşa açmak yerine mahkeme kararına rağmen kendilerine malikane yaptı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :08 Ocak 2015
Bu da manastırSA

İÇİNDEKİLER

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Haluk Dinçer ile eşi Suzan Sabancı, tarihi bir saltanata imza attı. Akbank'ın patronu olan çift, 2009 yılında Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içindeki Ayışığı Manastırı'nı müze yapmak üzere satın aldı. 3 yıl süren restorasyon sonrası 2012'de görkemli bir davetle müze olarak hizmete açılan manastır, ne yazık ki sonrasında sadece çifte malikane olarak hizmet vermeye başladı.

AĞAÇLAR KATLEDİLDİ
Tabiat Parkı Platformu
, Suzan Sabancı ve Haluk Dinçer çiftini mahkemeye verdi. Mahkeme çiftin manastırı malikaneye dönüştürdüğünü ve projeye aykırı yapılar eklendiğini tespit etti. Ünlü çifte 2'şer yıl 6'şar ay hapis ve kişi başı da 25 bin lira para cezası verdi. Ayrıca 3 bin 800 liralık mahkeme masrafını da ödemeye mahkum etti. Mahkemenin bu kararına rağmen çift, manastırı malikane olarak kullanmaktan vazgeçmedi. Tarihi yapıyı sadece Çarşamba günleri 10.00- 15.00 saatleri arasında ziyarete açan çift, kara yolunu da yaptırmadı. Deniz yoluyla da ulaşım sağlanamayınca Ayışığı Manastırı sadece Haluk Dinçer ve Suzan Sabancı ile onların özel misafirlerine kaldı. Aslına sadık kalmadıkları manastırın yanına yaptırdıkları iskele ile de denizyolunu kullanan çift, hem bölge halkını hem de çevrecileri isyan ettirdi. Bu tarihi yapının özel mülk olarak kullanılmasına kızan Ayvalık sakinleri, binanın tadilatı sırasında da SİT alanında olmasına rağmen ağaçların katledildiğini iddia etti. Tarih yağmacılığını kabul etmeyen çift ise mahkeme kararını temyize götürdü. Dava Yargıtay'a kadar gitti ama Dinçer çiftinin Ayışığı Manastırı'nda oturma inadı bitmedi.

'HARABEYDİ DÜZELTTİK'
Suzan Sabancı, çevrecilerin tepkisi üzerine köhre ve yıkılmış bir haldeki manastırı kullanılabilir bir hale getirdiklerini, sanatsal faaliyetler için kullanılacağını açıkladı. Dileyen vatandaşların da görevliler refakatinde gezebileceğini söyledi. Haluk Dinçer de, ağaçları koruduklarını, restorasyon sırasında da manastırın orjinaline sadık kaldıklarını vurguladı. Ancak mahkeme manastır ve şapelin restorasyon sırasında aslına sadık kalınmadığını, eklemeler yapıldığını tespit etti.

'ÖZEL MÜLK GİRİŞ YASAK'
Ayışığı
Manastırı'nı ziyarete giden Ekşi Sözlük yazarı Mewpr, başından geçenleri şöyle anlattı: "Uzun bir yol gittikten sonra demir parmaklıklarla karşılaştım. Kapıdaki güvenlik görevlisine 'Kapalı galiba?' diye sordum. Bana, 'Özel mülk, giremezsiniz' dedi. Manastırın neden kapalı olduğunu, niye içeri alınmadığımı anlayamadım. Bu bana yanlış geldi."

HALKA KAPALI MİSAFİRE AÇIK
Ayışığı Manastırı'nda usulsüz tadilat yapan, yerliyabancı turistlerin ziyaretlerini engelleyen, ağaçları katleden Haluk Dinçer- Suzan Sabancı çifti, tarihi yapıyı satın aldıklarında halka açık olacağını söylemişlerdi. Ancak müze yerine malikaneye çevirilen manastırın kapıları sadece çiftin özel misafirlerine açıldı.