Paralel'le mücadelede çember daraltılacak

Paralel'le mücadelede her MGK toplantısında, örgütün tehdit alanları güncellenerek tedbirler alınacak. MGK'nın tavsiyeleri ve Bakanlar Kurulu kararlarıyla Paralel çetenin etrafındaki çember daraltılacak

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :13 Ocak 2015
Paralel’le mücadelede çember daraltılacak

İÇİNDEKİLER

Paralel Yapı ile mücadelede devletin izleyeceği strateji belirlendi. Son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında resmen "devlet düşmanı" haline gelen yapıyla mücadelenin çerçevesi çizildi. Buna göre Kırmızı Kitap'ta "Ulusal güvenlik tehdidi" olarak yer alan Paralel Yapı'nın hangi alanlarda nasıl bir tehdit olduğu her toplantıda güncellenecek. Her MGK toplantısına, o toplantıya kadar geçen sürede Paralel Yapı'nın deşifre edilen ve hakkında hukuki süreç başlatılan faaliyetleri raporlanacak. Her MGK toplantısında yapının faaliyet alanı, bağlantıları ve izlediği yol netleştirilerek, bu alanlarda izlenecek mücadele ayrı bir MGK kararı haline gelecek. MGK, böylece Paralel Yapı etrafındaki çemberi daraltacak. MGK'da belirlenen çerçevede nasıl tedbirler alınacağı, tavsiye kararı olarak Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Bakanlar Kurulu'nda AB çerçevesinde gündeme ek olarak Paralel Yapı ile mücadeledeki gündem de rutin olacak. Paralel Yapı ile mücadelenin sekreterliği de MGK Genel Sekreterliği'nde olacak. Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlar ve bu kararların uygulanması ile ilgili geri dönüşler, çalışmalar bir sonraki MGK'da üzerinde durulmak üzere yeniden raporlanacak.

STRATEJİDE NOKTA HEDEFLER

Toplantılarda Paralel Yapı'nın tespit edilen faaliyet alanları ile ilgili anlık kararlar alınacak. Paralel Yapı'nın, hukuki süreçler sonucunda yada güvenlik bürokrasisi tarafından tespit edilen faaliyetleri takip eden dönemdeki toplantıda masaya yatırılacak. Faaliyetin ulusal güvenliğe nasıl bir tehdit oluşturduğu ile ilgili karar alınacak. Karar Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Bakanlar Kurulu, o faaliyete yönelik tüm bakanlıkları uyararak genel geçer bir tedbirden ziyade belirlenen o faaliyete yönelik çalışmalar yapılmasını isteyecek. Böylelikle tehdit bazlı çözümlerle, tüm riskler tek tek ortadan kaldırılacak.

ZAFİYET ENDİŞESİ

Paralel Yapı ile mücadelede bu yöntemin belirlenmesinde iki ana endişenin etkili olduğu öğrenildi. Birincisi hukuki süreçlerin devam etmesi yargı kararlarının kesinleşmemesi nedeniyle bürokrasinin adım atmaktan çekinmesinin giderilmesi. Bu yöntem ile bürokrasinin hukuki süreçlerden endişesi kalmayacak. İkinci endişe ise mücadelede olabilecek zafiyetlere karşı güçlü tedbir geliştirilmesi. Devletin genel bir mücadele söylemi belirlenmesi bazı alanlarda mücadele sürerken, bazı özel alanlarda mücadelenin zarara uğramasına neden oldu. Mücadele sadece emniyet ve yargı bürokrasisinde kaldı. Yeni yöntem ile her dönem mücadele edilecek alanın belirlenmesi ve bunun Bakanlar Kurulu ve MGK Genel Sekreterliği sorumluluğuna verilemesi, tüm birimlerin doğrudan yönlendirilmesini ve tam mücadeleyi sağlayacak.

Mehmet Ali BERBER