Havalı İstanbul

Hava kirlilik raporları açıklandı. İstanbul en temiz şehirlerin arasında ilk sıralara yerleşti. Çekmeköy ve Tarabya dünyanın en iyi havasına, Esenyurt ve Üsküdar sırtları ise ikinci kalite temiz havaya sahip ilçeler oldu

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :20 Eylül 2015
Havalı İstanbul

İÇİNDEKİLER

Dünya hava kalite indeksleri yayımlandı. Dünya haritası içinde 0-50 ile 300+ arasında havanın kirlilik derecelendirilmesi yapıldı. En dikkat çekeni ise İstanbul oldu. Açıklanan son verilerde Türkiye, temiz havası ile göz kamaştırdı. İller arasında ise İstanbul ilk sırada yer aldı. Yetkililer yaptıkları açıklamada, Avrupa kıtasında, gelişmişlik düzeyine göre havanın diğer kıtalara oranla daha iyi seviyelerde olduğunu söyledi. Sağlık istatistikleri ve bilgisayar modelleri kullanılarak yapılan araştırmada, hava kirliliğinin neden olduğu kalp ve akciğer hastalıkları sonucu yaşamını yitirdiğine vurgu yapıldı. Hava kirliliğine bağlı ölümlerin büyük bir kısmı, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de görüldü. Ardından ise 645 bin ölümle Hindistan ve 110 bin ölümle Pakistan izledi. Araştırmada özellikle, hava kirliliğinden etkilenen risk gruplarına da değinildi. Bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar, kronik solunum ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar, sigara kullananların daha çabuk etkilendiği belirlendi.

EN TEMİZ İLÇELER BİZDE
Türkiye ise bu konuda adeta bir devrim yaptı. Son 13 yılda Türkiye'nin ve özellikle İstanbul'un havası yeşil seviyeye ulaştı. İstanbul'un ilçeleri arasında ise Çekmeköy ve Tarabya dikkat çekti. Buna göre, iki ilçe 22 puanlı derece ile dünyanın en temiz bölgeleri arasında ilk sıralarda yer aldı. En kirli ilçeler ise 74 puan ile Esenyurt ile Üsküdür'ın sırtları ve 67 puanla da Eminönü civarı gösterildi. İstanbul yaşanabilir şehirlerin arasında en başlara yerleşti.

KİRLİ HAVANIN ETKİLERİ
Solunum fonksiyonlarında bozulma
Solunum sistemi hastalıklarında artış
Kronik solunum sistemi hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış
Kronik kalp hastalığı olan kişilerin hastalıklarının alevlenmesinde artış
Kanser oranlarında ve çeşitlerinde artış