Aydın Doğan 'kağıt davası'nda yeniden yargılanacak

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Aydın Doğan ve kızı Hanzade Doğan Boyner'in birlikte yargılandığı "kağıt davası"ndaki beraati "usulden" bozma kararında ısrar etti. Genel Kurul, Yargıtay Başsavcılığı'nın dosyanın karara bağlanması yönündeki itirazını reddetti.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Ocak 2016 , 00:00 Güncelleme Tarihi :21 Ocak 2016 , 08:25
Aydın Doğan ’kağıt davası’nda yeniden yargılanacak
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Doğan ve kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner'in de yargılandığı "Kağıt Davası"nda İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararını, "usulden" bozmuştu. Böylelikle Doğan'ın kızı ve diğer iki şirket yöneticisi ile birlikte yeniden 8 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanması gündeme gelmişti.

DOĞAN YENİDEN YARGILANACAK
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ceza Genel Kurulu'nun bu kararının kaldırılması için itirazda bulunmuştu. Genel Kurul, bu itirazı önceki günkü oturumunda ele aldı. Genel Kurul, Başsavcılığın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararlarına karşı itiraz hakkı bulunmadığı gerekçesiyle Başsavcılığın itirazını reddetti. Genel Kurul'un bu kararı, Aydın Doğan ve diğer sanıkların İstanbul 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2 yıl 6'şar aydan 8 yıl 9'ar kadar yargılanmaları anlamına geliyor. Ancak uzun süredir devam eden davanın önümüzdeki aylarda zaman aşımından düşmesi tehlikesi de bulunuyor.

KAĞIT DAVASI NEYDİ?
Sermaye Piyasası Kurulu (SYK), Hürriyet ve o dönemde Doğan Grubu'nda olan Milliyet gazetelerinin kullandığı kağıtların Aydın Doğan'ın yurt dışında kurdurduğu off-shore şirketler üzerinden aldırdığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. SPK, böylelikle borsada işlem gören halka açık iki şirketin Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırı olarak şirket karının ve mal varlığının azaltıldığı iddiasında bulunmuştu.

İstanbul Başsavcılığı da Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan, Hürriyet ve Doğan Gazetecilik şirketlerinin yöneticileri Ali Rıza Temuroğlu ile İmre Barmenbek haklarında dava açmıştı. Başsavcılık, usulsüz kağıt alımı işleminin Doğan ve diğer üç sanık tarafından birden çok kez yapıldığı gerekçesiyle "zincirleme suç" hükümlerinin uygulanmasını istemişti. Buna göre sanıklar hakkında 2 yıl 6'şar aydan 8 yıl 9'ar aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. İstanbul 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi bu yargılama sonunda beraat kararı vermişti.

SABAH