Türkiye'nin gökyüzü onlara emanet

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Mart 2016 , 00:00 Güncelleme Tarihi :22 Mart 2016 , 02:05
Türkiye’nin gökyüzü onlara emanet

İÇİNDEKİLER



Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlanan ve "Barış Kartalı" olarak adlandırılan 4 HİK uçağı, Türkiye'nin "gökyüzündeki gözü" olarak tehdit ve tehlikelere karşı 7 gün 24 saat görev yapıyor.



Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçakları, üzerindeki sabit 360 derecelik görüş açısı ve 350 kilometre çapında radarla 7 gün 24 saat havadan yurt içi ve dışında yabancı unsurları izliyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boeing firması arasında B737-700 tipi HİK uçağının tedarikine yönelik sözleşme 2003 yılında yürürlüğe girmişti. "Barış Kartalı Programı" kapsamında Boeing firmasından 4 HİK uçağı ile bir yer destek sistemi alınması planlanmıştı.

Alınan ilk HİK uçağı, 2014 yılının Şubat ayında Konya'da devlet erkanın katıldığı törenle hizmete alındı. Filoya daha sonra 3 HİK uçağı daha katıldı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı önemli bir güce kavuştu. Uçaklara "Kuzey", "Güney", "Doğu" ve "Batı" adı verildi.

Türkiye’nin gökyüzü onlara emanet

Konya'daki Havadan İhbar Kontrol (HİK) Grup Komutanlığı bünyesindeki HİK uçakları; gözetleme, hava savunma, erken ihbar, karşı taarruz ve hava hakimiyeti sağlamada avantaj sağlıyor.