Duvarın arkasındaki gizem

Dünyada milyonlarca üyesi bulunan masonluk, gizemli yapısıyla merak uyandırıyor. Masonluk nedir? Kimler mason olabilir? Takvim sorularla, masonluk hakkında bilinmeyenleri gözler önüne seriyor. İşte kendilerini ‘duvar ustası’ olarak adlandıran masonların sırları...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Mayıs 2016
Duvarın arkasındaki gizem

İÇİNDEKİLER

NASIL MASON OLUNUR?
Bu uzun ve karmaşık bir süreçtir. Bir mason, yakından tanıdığı ve masonluğa katkı sağlayacağını düşündüğü kişiye masonluk teklifi yapar. Bu aday kişi 21 yaş üstü, belli bir ekonomik güce, masonluğun şartlarını yerine getirmeye uygun ve olumlu toplumsal bir statüye sahip olmalıdır. Teklif yapılan kişi eğer kabul ederse ismi bir locaya bildirilir. Locanın mensupları da kabul ederlerse o kişiden dilekçe alınır. Buraya kadar olanı ilk adımdır. Mason locaları dernek statüsünde olduğu için üye olmanın basit bir mevzuat kısmı, bir de masonluğa ait uzun ve törensel yanı vardır.
MASON NE DEMEK?
Mason kelimesi Fransızca maçon yani duvar ustasından gelir. Mecazi olarak da kendi duvarını, yapısını yapan demektir.

FARMASON İLE MASON ARASINDA FARK VAR MI?
Aynı şekilde Fransızca franc-maçon kelimesinin okunuşudur. Bildiğimiz, toplumsal anlamda kullanılan masonluğu, duvarcı ve yapı ustasından ayırmak için gerçek-mason anlamında kullanılmıştır. Eskiden karışıklık olmaması için farmason kelimesi kullanılırken bugün sadece mason denilmektedir. Mason, masonluk derneği üyesi olan kişidir.
MASONLAR NEDEN KENDİLERİNİ BÖYLE ADLANDIRMIŞLAR?
Masonlar kendilerini, kendi yapılarını, dünyalarını kuran, işçilikten başlayarak ustalığa ve kalfalığa uzanan uzun bir süreçte olgunlaşıp iç dünyalarını da mükemmelleştiren insanlar olarak görür. Bu süreç bir duvarın örülmesi gibi tek bir tuğladan, taştan başlayıp duvarın, yapının inşa edilmesidir. Kendileri de bu zaman zarfında kaba, işlenmemiş iken yontulup zarif bir taş haline gelirler. Bu işlenmiş taşların tümü yani masonlar hep birlikte yeni ve kendilerine göre mükemmel bir evren meydana getirir.

MASONLUĞUN SEMBOLÜ NEDEN GÖNYE VE PERGEL?
Duvarcı ustalarının düzgün bir yapı yapmak için kullandıkları semboller mecazi anlamda sembol olmuştur. Masonlara göre gönye doğruluğun, pergel ölçünün sembolüdür.
DUVARCI YANİ MASON OLMAKLA ÇOK SÖYLENEN SÜLEYMAN MABEDİ'NİN NE İLGİSİ VAR?
Tevrat'a göre İsrailoğulları'nın kralı Süleyman Peygamber M.Ö. 964-957 yılları arasında Kudüs'te görkemli bir tapınak yaptırdı. Bugün ünlü Ağlama Duvarı'nın, o tapınağın batı duvarı olup, geriye kalan tek parça olduğuna inanılmakta ve o yüzden de kutsal olarak kabul edilmektedir. Masonlar, mecazi olarak kendilerini o tapınağı yapan duvarcı işçi ve ustalarla özdeşleştirmektedir. Tevrat'a göre Süleyman Peygamber, adaletli hükmettiği topraklarda barış tesis eden, sevilen birisiydi. O yüzden onun yaptırdığı tapınak da dünya üzerinde adil, barış dolu, huzurlu bir yönetimin ve İsrailoğulları'nın krallığını simgeler.

HİRAM KİM?
Sur Kralı Hiram, Süleyman Peygamber'in babası Davut Peygamber'in dostuydu. Tapınak yapılırken ustaları buldu ve kendisi de inşaatın başına geçti. Bahsettiğimiz sırları, özellikle de ustalık gibi üst düzey çalışanlara ait sırları öğrenmek isteyen üç kişi, Hiram'a eziyet edip konuşturmaya çalıştı. Hiram bu sırları vermeyince öldürüldü. Masonlar hem tapınağın mimarı olarak gördükleri hem de sırları vermektense ölmeyi tercih eden Hiram'ı kutsal bir kişi ve masonluğun idolü olarak görür.
DUL KADININ ÇOCUKLARI NE DEMEK?
Hiram öldürülünce eşi dul kaldı. Masonlar kendilerini mecazi olarak Hiram'ın çocukları olarak gördükleri için eşine atıf yapıp dul kadının çocukları olarak da adlandırır. Hiram'ın adını doğrudan anmamak için kullanılır.

MASONLARIN NEDEN SIRLARI VE GİZEMLERİ VAR?
Süleyman Mabedi'nin yapımı esnasında, taş yontan 80 bin, taş taşıyan 70 bin ve inşaatı yapan 30 bin olmak üzere toplam 180 bin işçi ve usta vardı. Bunların ücretlerini alması sırasında, çalışmadığı halde gelip yevmiye alan ve yaptığı işe göre farklı olan bedellerde karışıklık olmaması için gizli bir sistem geliştirildi. İşçiler hangi kategoriye dahilse sadece kendi düzeyinin parola ve işaretlerini biliyordu. Böylece dışarıdan yabancı birisi çalışmış gibi ve çalışanlar da hak ettiğinden daha fazla ücret alamıyordu.

YARIN : KAÇ ÇEŞİT LOCA VAR?